Közélet

Szegeden tanácskoztak a DK pártprogramjáról

Szegeden tanácskoztak a DK pártprogramjáról

2013. január 18., péntek
Szegeden tanácskoztak a DK pártprogramjáról

Egy évvel megalakulása után fogadhatja el pártprogramját a Demokratikus Koalíció január végi kongresszusán. Ez azonban nem választási program, az 2013 végére készülhet el – hangsúlyozta Niedermüller Péter, a párt alelnöke Szegeden.

A Demokratikus Koalíció tagjai és regisztrált támogatói konferencián alkothattak véleményt az egyéves párt készülő pártprogramjáról, amit január 26-i kongresszusukon fogadhatnak el.

Varju László

pártigazgató elmondta, a DK több mint 7000 fővel, 106 választókerületben van jelen.

Niedermüller Péter

DK-s alelnök közölte, a pártprogram hónapok óta készül szakemberek és különböző stábok bevonásával, s négy alappillérre épül. „Ez nem választási program, hanem a Demokratikus Koalíció hivatalos, első pártprogramja” – hangsúlyozta az alelnök. Ez közjogi, alkotmányossági problémákkal foglalkozó, gazdaságpolitika, társadalompolitikai, illetve egy szomszédság és magyarságpolitikával foglalkozó fejezetekre tagozódik. „Úgy gondoljuk, ez a négy fejezet lefedi azt, ami ma Magyarországon a politikai- és társadalmi viták legfontosabb részei. A DK megalakulása óta azt hangoztatta, hogy egy párprogramnak két nagyon meghatározó előfeltétele van, az egyik a pillanatnyi politikai helyzet, amire reflektál. Hangsúlyozta, nem ígérgetnek, hanem egy reális, a jelenlegi helyzetet figyelembe vevő programot állítottak össze, ezekről folyik az eszmecsere a regionális konferenciákon. Jártak már Nyíregyházán, Szeged után pedig Veszprémbe és Dombóvárra mennek.

Kérdésünkre elmondta, bizonyos ellenzéki csoportosulások között megkezdődtek az egyeztetések a 2014-es választásokra készülve. Igaz, Szegeden eddig nem fogadták az MSZP-s politikusok a helyi DK-sokat, de a szocialista párt országos vezetősége megkereste a Demokratikus Koalíciót. Niedermüller kijelentette, ha Szegeden nincs együttműködési hajlandóság az MSZP-ben, akkor azt tudomásul veszik. Varju László biztos abban, hogy az ellenzéki pártok összefognak a választások előtt, úgy látja, nincs más lehetőség. A DK októberben tartja következő kongresszusát, így év végéig, jövő év elejéig készülhet el választási programjuk. Ez nagyban függ az ellenzéki pártokkal folytatott egyeztetésektől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.