Közélet

Pintér: a fogvatartottak önellátása és teljes foglalkoztatása a cél

Pintér: a fogvatartottak önellátása és teljes foglalkoztatása a cél

2013. január 24., csütörtök
Pintér: a fogvatartottak önellátása és teljes foglalkoztatása a cél

A fogvatartottak önellátása, valamint teljes foglalkoztatása kormányzati cél - mondta Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetben felépített baromfivágóhíd átadásakor.

A belügyminiszter közölte: nemcsak egy gazdasági sikerről van szó, hanem egy olyan új szemlélet egyik állomásáról, amely azt határozta meg célként, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek gazdasági társaságai a 17 intézetben fogva tartott 17 ezer elítélt ellátását önfenntartó módon biztosítsák.

Pintér Sándor

utalt arra, hogy a korábban átadott péküzemben tízezer fogvatartottnak az étkeztetéséhez a pékárut tudják biztosítani, ezen kívül a rendőregyenruhákat, az őrök és az elítéltek ruháját is a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai készítik. Olcsóbban, hatékonyabban és jobban használjuk ki azt a munkaerőt, amely a büntetés-végrehajtási intézetekben rejlik - tette hozzá. Közlése szerint a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy más állami intézmények élelmiszerellátásába is bekapcsolódjanak a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai. A belügyminiszter fontosnak nevezte azt is, hogy a gazdasági társaságoknál dolgozó fogvatartottak egy része szakképesítést is szerezhet. Ennek a civil életben is hasznát fogják venni, mert segíti az elítéltek szabadulás után beilleszkedését a társadalomba - fogalmazott Pintér Sándor. Schneider Gyula, az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. vezetője a beruházásról elmondta: az 500 millió forintból felépült, 1100 tonna baromfihús feldolgozására képes, európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű baromfivágóhíd 80 elítéltnek teremt új munkahelyet, valamint ellátja a börtönöket előhűtött és mélyhűtött baromfihússal. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett ezer fogvatartott közül hatszáz elítélt dolgozik a gazdasági társaságnál. Az állami tulajdonban lévő gazdasági társaság vezetője közölte, hogy a cég növénytermesztéssel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozik. A baromfitartás évente 80-90 ezer pulykát és 700-800 ezer csirkét nevelhet. Fontos tevékenység a juhászat, valamint a mangalica- és a lótenyésztés is. Az állattenyésztési ágazatot a gazdaság saját termelésű takarmánnyal látja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.