Huszonhárom év után kiengedtek egy tévesen elítélt férfit

2017. október 14., szombat · Egy hozzászólás

– Szabadlábra helyeztek az Egyesült Államokban egy férfit, aki huszonhárom évig volt börtönben az ellene hozott téves ítélet miatt – közölte pénteken az amerikai média.

Lamonte McIntyre-t 17 évesen, 1994-ben vették őrizetbe két ember megölésének gyanújával, és a rákövetkező évben – ekkor már betöltötte a 18. évét, vagyis felnőtt korúvá vált – kétszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Az ítélet szerint McIntyre lelőtt két embert, áldozatai gépkocsiban ültek, amikor tüzet nyitott rájuk. McIntyre ezt mindvégig tagadta, ártatlanságát hangoztatta. Ennek ellenére egy szemtanú elmondása alapján már a bűntény után néhány órával előzetes letartóztatásba helyezték, holott családja váltig azt állította, hogy a gyilkosság idején otthon volt. Terhelő vallomást tett ellene az áldozatok egyik rokona is, de ő később visszavonta vallomását, mondván, a rendőrség kicsikarta belőle.

A perben nem derült ki, hogy mik voltak McIntyre indítékai, nem került elő a gyilkos fegyver és semmilyen bizonyíték, amely a bűntény helyszínéhez vagy az áldozatok valamelyikéhez kötötte volna őt.

Egy kansasi ügyvéd nemrégiben újrakezdte vizsgálni az esetet, és a szemtanúk vallomását megkérdőjelező új információ birtokában kérte a férfi szabadon engedését. Arra hivatkozott, hogy a nyomozati eljárás során a rendőrség helytelenül járt el, továbbá felmerült az elfogultság ténye is, mert – mint kiderült – titkolt szerelmi viszony volt az ítélkező bíró és az ügyész között, amit a per során nem vettek figyelembe.

A most negyvenéves Lamonte McIntyre-t pénteken szabadlábra helyzeték. Helyszíni tudósítások szerint rokonok, barátok és újságírók sokasága várt rá a börtön kapujánál.

“Milyen kellemes idekinn!” – ezek voltak az első szavai, miután 23 év után szabadult börtönéből.

Hét évre ítélték a rokonaira támadó törökszentmiklósi férfit

2017. szeptember 19., kedd · Hozzászólok

Jogerősen hét év börtönnel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden egy törökszentmiklósi férfit, aki életveszélyesen megsebesítette élettársát és több más rokonára is rátámadt. Tovább »

Tényleges életfogytiglanra ítélt, börtönben ülő rabot vádolnak terrorizmussal Romániában

2017. augusztus 3., csütörtök · Hozzászólok

Egy tényleges életfogytiglanra ítélt, börtönben ülő negyven éves férfi ellen emelt vádat csütörtökön a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), amiért több ízben halálosan megfenyegette egy uniós ország romániai külképviseletének munkatársait. Tovább »

Kontrát: a rend a legfontosabb európai közösségi érték

2017. július 26., szerda · Hozzászólok

Ma egész Európában a rend a legfontosabb közösségi érték, és a kormány elkötelezett polgárai biztonságának védelme iránt – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Pest megyei Remeteszőlősön, a büntetés-végrehajtási felügyelőképzésen végzettek kibocsátó ünnepségén. Tovább »

Hat év börtönre ítélték a feleségére támadó szabadszállási férfit

2017. május 30., kedd · Hozzászólok

Hat év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a szabadszállási férfit, aki rátámadt feleségére és annak barátjára, mert az asszony el akarta hagyni. A férfi a támadáskor a nő barátját le akarta szúrni, és ki is rabolta a feleségét. Tovább »

Jogerősen tizenhárom évre ítélték a saját kislányát összeszurkáló lajosmizsei férfit

2017. március 16., csütörtök · Hozzászólok

jog_birosag_torveny

Jogerősen tizenhárom év fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a lajosmizsei férfit, aki egy konyhakéssel többször mellkason szúrta saját másfél éves kislányát. Tovább »

Negyven elítélt aratja a nádat a nagyfai Holt-Tiszán + FOTÓK

2017. január 11., szerda · 3 hozzászólás

nadvago_eliteltek04_gs

Megkezdődött a nád aratása a nagyfai Holt-Tiszán. Évek óta nem volt ilyen vastag jégtakaró a vízen – mondta Szöllősi Zsolt bv. ezredes, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezető igazgatóhelyettese – ezért január 9-től negyven fogvatartott aratja a nádat a 15 cm-esre hízott jégen. Tovább »

Öngyilkos lett két, életfogytiglanra ítélt rab a szegedi börtönben (FRISSÍTVE)

2016. december 5., hétfő · 8 hozzászólás

csillagborton_gs

Öngyilkosságot követett el két, emberölésért életfogytig tartó jogerős szabadságvesztésre ítélt fogvatartott a Szegedi Fegyház és Börtönben hétfőn – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel. Tovább »

Aki a gyilkosban is az embert keresi – a 60 éves Bátyi Zoltánt köszöntötték + FOTÓK

2016. november 27., vasárnap · Hozzászólok

batyi_zoltan02_gs

Ő találkozott a legtöbb gyilkossal, ő fogott kezet a legtöbb rablógyilkossal az Alföldön. A Közéleti Kávéház hatvanadik születésnapja alkalmából ünnepelte régi tagját-vendégét, Bátyi Zoltán írót. Tovább »

Trócsányi: az EJEB megszünteti a magyar börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket

2016. október 25., kedd · Hozzászólok

Meg fogják szüntetni a magyarországi börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), miután olyan törvényt fogadott el az Országgyűlés, amely lehetővé teszi a nemzeti szintű jogorvoslatot – közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával kedden Strasbourgban. Tovább »

Tényleges életfogytiglant kapott a magyarbánhegyesi kettős gyilkosság tettese

2016. április 19., kedd · Hozzászólok

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki 2014-ben két embert lelőtt, kettőt pedig életveszélyesen megsebesített Magyarbánhegyesen. A vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.
Tovább »

Kilenc évre ítéltek egy orosz orvost, aki agyonütött egy beteget + VIDEÓ

2016. március 24., csütörtök · Hozzászólok

Kilencévi és két hónapi, szigorított őrizetben letöltendő szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a belgorodi bíróság azt az orvost, akit világszerte hírhedté tettek a kórházi biztonsági kamerák televíziókban és közösségi oldalakon bemutatott felvételei, amelyek azt rögzítették, hogyan ütött agyon egy beteget.
Tovább »

Jó biznisz a háború – privát biztonsági cégek a világ összes csataterén

2015. február 19., csütörtök · Hozzászólok

UKRAINE-RUSSIA-UNREST-POLITICS

Nigériától a Közel-Keletig szinte a világ összes fegyveres konfliktusában kiveszik már a részüket privát biztonsági cégek, háborúkat dönthetnek el egy-egy túszmentő akcióval, vagy egyszerű tanácsadással. Magáncégek látják el továbbá számos reptér üzemeltetését, és évek óta működnek privatizált, profitalapú börtönök is. Jól hangzik, hogy az önfenntartó intézményben a rabok ellátása egy forintjába sem kerül az adófizetőnek, de mennyire bízhatunk ezekben a cégekben? Tovább »

A Csillag bitófája és Rákosi a piaristáknál + FOTÓK

2014. október 14., kedd · 5 hozzászólás

rakosi_kiallitas03_gs

Az ötvenes évek börtöneinek és internálótáborainak a világát ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak a piarista gimnáziumba, ahol Rákosi börtönei címmel nyílt kiállítás. Az Emlékpont múzeum tárlatán a Csillag börtön bitófáját is felállították, amit a hetvenes években még használtak. Tovább »

Ökumenikus kápolnát szenteltek a nagyfai börtönben + FOTÓK

2014. június 13., péntek · Hozzászólok

nagyfa_kapolna19_gs

„Akinek hite van, eggyel több kapaszkodója van” – fogalmazott Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a nagyfai börtönben, ahol Bölcskei Gusztáv református püspök és Kiss-Rigó László megyés püspök szentelte fel a kápolnát. Tovább »

Rákosi börtöneiről tartanak konferenciát az Emlékpontban

2014. június 10., kedd · Hozzászólok

borton

Az 1950-es évek börtöneinek és internálótáborainak, a mindennapokat átszövő terror és a kommunista diktatúra erőszakszervezeteinek világát tárják fel a Rákosi börtönei kiállításhoz kapcsolódó tanácskozás meghívott előadói az Emlékpontban. A június 12-én, csütörtökön 11 órakor kezdődő szakmai konferencia meghívottjait és résztvevőit Árva László, a kommunizmus időszakát bemutató kiállítóhely szakmai vezetője köszönti. Tovább »

Rákosi börtöneiről nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

2014. május 5., hétfő · Hozzászólok

Rakosi_bortonei_logo

Az ötvenes évek büntetés-végrehajtási intézeteit, a börtönök és internálótáborok világát idézi meg az Emlékpont legújabb kiállítása. A Rákosi börtönei című tárlat számos molinón és egyedi kiállítási installáción keresztül mutatja be a korszak börtönviszonyait. Tovább »

Beterjesztette a kormány az új büntetés-végrehajtási kódexet

2013. november 19., kedd · Hozzászólok

Benyújtotta Navracsics Tibor igazságügy-miniszter az új büntetés-végrehajtási kódex tervezetét az Országgyűlésnek kedden. A kormány célja, hogy a börtönök önellátóvá váljanak, emellett szigorítanák a fogvatartottak nyilatkozattételi lehetőségeit.
Tovább »

Fidesz: egyre több az uzsorás a börtönökben

2013. január 21., hétfő · 2 hozzászólás

A Fidesz helyesli, hogy az uzsorások ellen hozott törvények mára hatásos eszközzé váltak az igazságszolgáltatás kezében, így “egyre több az uzsorás a börtönökben” – kommentálta a kormánypárt kommunikációs igazgatója, hogy a Debreceni Ítélőtábla hétfőn jogerősen börtönbüntetést szabott ki egy uzsorázásból élő házaspárra.
Tovább »

Tavaly több mint ötszázan kértek kegyelmet, de csak nyolcan kaptak

2013. január 5., szombat · Egy hozzászólás

Tavaly összesen 556-an kértek kegyelmet, de csak 8 ember számára született pozitív döntés. Az elmúlt 11 év statisztikái alapján a kegyelmi kérvények elutasításának aránya és száma csak 2010-ben volt ennél alacsonyabb – derül ki a kormány honlapjára csütörtökön felkerült dokumentumból.
Tovább »

Ombudsman: vegyes körülmények vannak a börtönökben

2012. október 29., hétfő · Egy hozzászólás

Vegyes körülmények vannak a büntetés-végrehajtás intézményeiben, míg például az egyik börtönben energiatakarékos mosó- és szárítógépek működnek, addig egy másikban csak függönnyel leválasztott mellékhelyiségek vannak – tapasztalta vizsgálatai során Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.
Tovább »

A szegedi Csillag börtönben a fekete sereg feje?

2012. szeptember 14., péntek · Hozzászólok

A Bors értesülései szerint ma hajnalban hazaérkezett M. Róbert, akit a spanyolországi Marbella városában fogtak el. A prostitúcióval, védelmi pénzek szedésével foglalkozó banda fejét feltehetőleg a szegedi Csillag börtönbe szállították.
Tovább »

Böjte Csaba: Felfelé nincsenek rácsok + FOTÓK

2011. december 5., hétfő · 5 hozzászólás

Ahogy a gyerekek neveléséhez, úgy a fegyintézetek lakóinál is remény és önbizalom kell ahhoz, hogy új embert faragjunk megtévedt társainkból – ezt Böjte Csaba dévai ferences szerzetes mondta el a szegedi Csillagbörtönben tett látogatásakor, ahol átvette az elítéltek által gyűjtött hidegélelmiszer-csomagot.
Tovább »

A Csillagbörtönben 60 éve folyik a munka + FOTÓK + VIDEÓ

2011. július 14., csütörtök · 6 hozzászólás

jubuleum21_gs A szegedi Csillagbörtönben hatvan éve, 1951-ben alapították azt az önálló vállaltot, ahol a fogvatartottak dolgozni kezdhettek. A Szegedi Igazságügyi Ipari Vállalat faipari tevékenységgel kezdte működését, később az ország legnagyobb bútorgyárai közé küzdötte fel magát, majd az ezredfordulóval eljött a profilváltás ideje is.
Tovább »

Következő oldal »