Közélet

A Gyulai Törvényszék felmentette a Gyulai Húskombinát felszámolóját

A Gyulai Törvényszék felmentette a Gyulai Húskombinát felszámolóját

2013. január 14., hétfő
A Gyulai Törvényszék felmentette a Gyulai Húskombinát felszámolóját

A Gyulai Törvényszék hétfőn hivatalból felmentette a Gyulai Húskombinát Zrt. jelenlegi felszámolóját, az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t - tájékoztatta Zámbori Tibor, a Gyulai Törvényszék elnökhelyettese az MTI-t.

Zámbori Tibor

elmondta: a Gyulai Törvényszék hétfői határozatában a csődeljárásról szóló törvény új szabálya alapján, hivatalból mentette fel a jelenlegi felszámolót, és egyben új állami felszámolóként a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki. A felek nyolc napon belül fellebbezhetnek a Szegedi Táblabíróságon, azonban fellebbezésre tekintet nélkül a bírósági határozat előzetesen végrehajtható, az átadás-átvétel a régi és az új felszámoló között a határozat kézhezvételének napján elkezdődhet. A kormány decemberben hozott döntést a stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárási rendjének módosításáról, ez alapján a felszámolási eljárást új állami szervezet végzi, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Zámbori Tibor jelezte: a Gyulai Törvényszék határozatában figyelmeztette a felmentett állami felszámolót, hogy haladéktalanul köteles az adós iratanyagát és vagyonát átadni a kijelölt új állami felszámolónak, közbenső mérleget készíteni, megbízható, valós képet adni az adós vagyoni helyzetéről. Az alelnök megjegyezte: a két felszámoló szervezet a végzés jogerőre emelkedését követően köteles egyeztetni, ennek menetét a törvényszék már nem szabályozta. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere (Fidesz) december 9-én a város képviselő-testülete és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. egyeztető ülését követően bejelentette, hogy az önkormányzat önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére. A polgármester elmondta, hogy az új társaság célja átvenni a húsipari dolgozókat, és megvásárolni a gyár ingatlanjait, berendezéseit az új felszámolótól, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. A város 1,8 milliárd forintot kapott munkahelyek megőrzésére és gazdaságfejlesztési feladatokra - tette hozzá. A tárgyalásokon Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett, és méltatta, hogy az önkormányzaton keresztül az államnak jelentős befolyása lesz a jövőben a nagy múltú gyulai húsipari cégre. "Az állam jó tulajdonos, és ahol lehetséges, ott növelni kell szerepvállalását" - hangsúlyozta az államtitkár. A Gyulai Törvényszék tavaly október 16-án hozott határozatot a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolásáról, miután a társaság ellen egy budapesti beszállító cég keresetet nyújtott be 2012. szeptember 27-én. A húskombinát vagyona meghaladja az ötmilliárd forintot, a szállítói tartozások összege 1,9 milliárd forint. A társaság hiteleinek összege hárommilliárd forint, ebből a beruházási hitelek aránya mintegy hatvan százalék - tájékoztatta Ruck János vezérigazgató a felszámolási eljárás induláskor az MTI-t. A cég prémium termékei, a gyulai és a csabai kolbász földrajzi oltalom alatt állnak, csak Gyula város közigazgatási területén belül gyárthatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.