Közélet

25 ezer regisztrált kutyusra számíthatunk a megyében

25 ezer regisztrált kutyusra számíthatunk a megyében

2012. december 26., szerda
25 ezer regisztrált kutyusra számíthatunk a megyében

Máris 600 000 kutya az országos eb-adatbázisban

Jövő évtől válik kötelezővé a négy hónaposnál idősebb kutyákat chippel ellátni, ezzel megkönnyítve azonosításukat. A becslése szerint a regisztrált kutyák száma Csongrád megyében elérheti a 20-25 000 darabot.

Január 1-jétől hatályos az európai elvárásoknak megfelelő szabályozás, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebeket elektronikus adathordozókkal kell ellátni. A köznyelvben csak chipeknek nevezett, a szakzsargonban transzpondereknek emlegetett apró, digitális szerkezetet januártól folyamatosan fogják behelyezni a védőoltásra, kezelésre jelentkező kutyákba. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője, Farle Csaba igazgató becslése szerint a regisztrált kutyák száma megyénkben elérheti a 20-25 000 darabot. A szilveszter a kutyatartók körében jól ismert problémákat jelent. Még a vadászatokra kiképzett kutyák is nehezen viselik a petárdák és rakéták durrogását, ilyenkor jelentősen megemelkedik az elszabadult, elszökött kutyák száma. Az ilyen esetekre is megoldást jelent a chipek kötelező behelyezése. A transzporder révén az állat egy azonosítószámot kap, amellyel országos nyilvántartásba kerül. A megjelölést követően az állatorvos az adatbázisba rögzíti a szükséges adatokat, így az ország teljes területén azonosíthatóak lesznek az elkóborolt, megszökött, vagy ellopott kutyák. Az oltáshoz hasonló, pár perces műveletet jelenleg Csongrád megyében összesen 104 állatorvos végezheti el. A szakemberek megyei, de országos szinten is megfelelő mennyiségű transzponderrel rendelkeznek. Ez azért fontos, mert a chipet nem kötelező a lakóhelyünkön illetékes állatorvossal behelyeztetni, az ország egész területén bárhol kérhetjük, egy a fontos: hogy 2013-tól kötelezően minden négy hónaposnál idősebb ebnek hordoznia kell.

Járványtani szempontból is fontos a megjelölés

A január 1-jétől hatályos, európai elvárásoknak megfelelő szabályozás bevezetése nem csak azért hasznos, hogy az elkóborolt kedvenceket könnyebb legyen megtalálni, hanem járványtani szempontból is jelentősége van.

Farle Csaba

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője szerint az elektronikus nyilvántartással a veszettség-megelőzési munka teljesen új dimenziókba lép, különösen a vidéki és a külterületeken tartott állatok terén. Ebből a szempontból a határ menti megyék, mint például Csongrád megye, jelentős terhelés alatt áll, hiszen Schengen külső biztonsági fokozatban, nem csak a Magyar állam, de az Európai Unió határait is védi. Az állatorvosi beavatkozás során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. A transzponder behelyezése a bőr alá történik, ami egy oltáshoz hasonló pár perces művelet. Az állatorvos a beültetés előtt klinikai vizsgálatot végez. A jelölés ára 3500 Ft, az összeg magában foglalja a chip és a beültetés díját, valamint az országos eb-adatbázisba való regisztrációt is tartalmazza. Az egyedi, tartós megjelölés egyszeri beavatkozás, és egyszeri kiadást jelent az állat tartójának.

Csongrád megyében az állatvédő szervezetek állatmenhelyeken végzett tevékenységét a Csongrád Megyei Kormányhivatal felügyeli. Jelenleg az engedélyezett férőhelyek szinte teljesen kihasználtak. Az elveszett állatokról érdeklődni az állatmenhelyeken, gyepmesteri telepeken, az állatmenhelyeken tevékenységet végző magán-állatorvosoknál, továbbá a gyepmesteri telepek hatósági felügyeletével megbízott állatorvosoknál lehet. Aki örökbe kíván fogadni szintén ezeken a csatornákon érdeklődhet. Az állategészségüggyel kapcsolatos kérdésekkel a 62/551-850-es telefonszámon kaphatnak tájékoztatást. A képen

Farkas Attila

állatorvos látható és egy őshonos, ritka tigris csíkos magyar agár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.