Közélet

Szegeden is elindul a Nyitott bíróságok program

Szegeden is elindul a Nyitott bíróságok program

2012. november 23., péntek
Szegeden is elindul a Nyitott bíróságok program

A vidéki nagyvárosok közül elsőként Szegeden indul el a Nyitott bíróságok program. A Szegedi Ítélőtábla munkatársai öt gimnázium végzős osztályainak tartanak majd a jogrendet bemutató osztályfőnöki órákat, s a diákok bírósági tárgyalásokra is ellátogathatnak.

Hilbert Edit

, az Országos Bírósági Hivatal általános elnökhelyettese a megállapodások aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kezdeményezés célja, hogy a diákok jogtudatossá váljanak, jogkövető magatartást tanúsítsanak, ehhez azonban ismerniük kell saját jogaikat és kötelezettségeiket. A program nem titkolt célja a bűnmegelőzés, és az, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak az áldozattá válás elkerüléséhez - tette hozzá. Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese közölte, decembertől a tanév végéig a táblabíróság 14 bírája és bírósági titkára havonta egy-egy szegedi gimnáziumban tart jogi előadásokat. A diákok osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, a bírói függetlenségről és bíróság szervezetrendszeréről. Szó esik majd a magán-, a polgári-, a családjogról, éppúgy, mint a munkavállalás jogi szabályozásáról.

Hegedűs István

, a büntető kollégium vezetője elmondta, hogy a büntetőjoggal kapcsolatos órákon megismertetik a diákokat a fiatalkorú bűnelkövetőkre vonatkozó főbb rendelkezésekkel, az olyan bűncselekményekkel kapcsolatos szabályokkal, melyeknek jellemzően e korosztály tagjai az elkövetői vagy az áldozatai. Szó lesz majd az alkohol hatásának büntetőjogi megítéléséről, a kábítószerrel vagy az internettel kapcsolatos bűncselekményekről is.

Cseh Attila

, a Szegedi Törvényszék elnökhelyettese közölte, a diákok felkészítést követően bírósági tárgyalásokra is ellátogathatnak. A 17-18 éves diákok családjogi, polgári jogi perek vagy fiatalkorúak büntetőügyének tárgyalásaira ülhetnek majd be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.