Közélet

Lázár János: meg kell kezdeni az első világháborús sírok számbavételét

Lázár János: meg kell kezdeni az első világháborús sírok számbavételét

2012. november 18., vasárnap
Lázár János: meg kell kezdeni az első világháborús sírok számbavételét

Közeledik az első világháború kitörésének századik évfordulója, ezért meg kell kezdeni az áldozatok sírjainak számbavételét, és az emlékezési helyeket ki kell jelölni - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken Budapesten a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság országos konferenciáján.

Az államtitkár a kegyeleti konferencia nyitó előadásában úgy fogalmazott: "mi magyarok képtelenek vagyunk a saját közösségeink, saját családjaink emlékét feldolgozni, az előttünk járókra méltóképpen emlékezni".

Lázár János

szerint ebben az országban több olyan filozófia is uralkodott, amely azt hirdette, hogy a múltat el kell törölni, és ezért mindent meg is tettek. Hozzátette: ő azt a gondolkodásmódot vallja, hogy a múltat fel kell dolgozni, abból erőt kell meríteni. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon mindössze 5046 védett sír van. "Teendőnk végtelen, legalább százéves lemaradásunk van", és lassan közeleg az első világháború kitörésének századik évfordulója - fűzte hozzá. Lázár János szólt arról is, hogy a kormány 2010 óta megkülönböztetett figyelemmel kíséri a kegyeleti bizottság munkáját, és a jövő évi költségvetésben a szervezet működéséhez szükséges összeg biztosítva lesz.

Hende Csaba

honvédelmi miniszter azt mondta: az első világháború kezdetén 3 millió 600 ezer férfi vonult be, közülük mintegy 660 ezren meghaltak vagy eltűntek, a sebesültek száma 743 400 volt, a hadifoglyoké pedig 234 ezer, ez együtt több mint 2 millió ember. Az ország zsidó származású lakosságának száma 1910-ben 932 ezer volt, az első világháborúban csaknem 200 ezer izraelita felekezetű volt a haderő tagja, sokan szolgáltak fontos beosztásban, és a tábornokok között is magas volt a számuk - hangsúlyozta a miniszter. Hende Csaba kitért arra, hogy megtette a szükséges lépéseket az elhanyagolt állapotban lévő, a zsidó katonák számára létesített Kozmai utcai temető parcellájának felújítására.

Boross Péter

, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke elmondta, egy nemsokára elkészülő törvényjavaslat a nemzeti, illetve a történelmi emlékhelyek számát tíz körül határozza meg, de semmiképpen nem lehet több belőlük tizenötnél. A volt miniszterelnök szólt arról is, hogy reményeik szerint a Fiumei úti sírkertben meghatározott parcellákat nemzeti sírhelyeknek nyilvánítanak, hogy "méltóan hódolhassunk elődeink emléke előtt".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.