Semjén Zsolt: végtisztelet illeti azokat a mártírokat, akik jeltelen sírban nyugszanak

2017. június 10., szombat · Hozzászólok

Végtisztelet illeti azokat a mártírokat, akik az elmúlt évszázad vérzivataros éveinek áldozatai voltak, és olyan sokan közülük jeltelen sírban nyugszanak – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Horvátországban, a a pulai haditengerészeti temetőben, az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek emlékművének leleplezésén. Tovább »

Ablonczy Balázs: Trianon nem csak magyar ügy (FRISSÍTVE)

2017. június 4., vasárnap · 8 hozzászólás

trianonwiki_Kogutowicz_Károly_Magyarország_Néprajzi_Térképe

Az ismert történésszel a 97 évvel ezelőtt kötött békeszerződés még feltáratlan aspektusairól beszélgettünk. Ablonczy Balázs vezeti azt az akadémiai kutatócsoportot, amely a századik évfordulóra készülve végez kutatásokat, olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a menekültügy, az új határok hatása az emberek mindennapjaira. A Párizsi Magyar Intézet volt vezetője szerint még a francia értelmiségnek sem jelent semmit Trianon, mert számukra inkább a Nagy Háború pozitív hozadéka, a győzelem a fontos. Ez nem a mi hibánk, de nem is az ő felelősségük. Tovább »

Az élet forrása a halál árnyékában + FOTÓK

2017. június 3., szombat · Hozzászólok

oznor

Az I. világháborús kulacsokról, víztároló edényekről nyílt tárlat a kormányhivatalban. A kiállítás Olaszországból érkezett a városba. Este koncertet tartottak a Fogadalmi templomban, bevételét a szegedi közös gyalogezred emlékművének helyreállítására fordítják. Tovább »

Kiállítás és jótékonysági emlékkoncert az I. világháborús katonákért

2017. május 30., kedd · Hozzászólok

46_os_hosok_emlekmuve

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással és emlékkoncerttel emlékezik a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra. Tovább »

A Nagy Háború hétköznapi hőseiről az Emlékpontban

2017. május 27., szombat · Hozzászólok

nagy_haboru_konferencia_002

A hódmezővásárhelyi Emlékpont minden év májusának utolsó hétvégéjén – együttműködve Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a helyi Első Világháborús Emlékbizottsággal – megemlékezik az első világháború hőseiről és áldozatairól. Két éve a közgyűjtemény Fronthétköznapok címmel rendezett saját anyagából kiállítást, bemutatva a szegedi negyvenhatosok helytállását az itáliai frontokon, míg egy éve a Szamársziget szellemkatonái című vándorkiállításnak helyt adva mutatta be a Szardínia melletti kis szigeten fogva tartott monarchiabéli katonák tragikus sorsát, míg az idén Harctér és fogolytábor címmel került sor konferenciára és könyvbemutatóra. Tovább »

Pályázatot hirdettek a hódmezővásárhelyi első világháborús emlékmű tervezésére

2017. január 17., kedd · Hozzászólok

Pályázatot hirdettek az első világháborúban hősi halált halt mintegy háromezer hódmezővásárhelyi nevének megörökítésére – közölte Kószó Péter (Fidesz-KDNP) alpolgármester kedden az alföldi városban. Tovább »

Csongrád megyei honvédekre emlékeztek Przemyślben

2016. december 17., szombat · 20 hozzászólás

20161216_105420 (2)

Emléktáblát állított Hódmezővásárhely és Szeged városa az első világháború 5. honvéd gyalogezred magyar katonáinak, a lengyelországi Przemyśl erődjénél tanúsított hősies helytállásukért. Az I. világháborúban itt szolgált Csongrád megyei honvédek hősiességét mostantól négynyelvű márványtábla hirdeti Európa egyik legnagyobb erődrendszerében. Tovább »

Felavatták az első világháborús 5. honvéd gyalogezred emléktábláját Lengyelországban

2016. december 16., péntek · Hozzászólok

Felavatták az első világháborús 5. honvéd gyalogezred magyar katonáinak emléktábláját a lengyelországi Przemy¶l erődrendszerhez tartozó Borek erődnél pénteken – tájékoztatta a hódmezővásárhelyi önkormányzat az MTI-t. Tovább »

Az I. világháborúban elesett hősökre emlékeztek a dómnál + FOTÓK

2016. december 8., csütörtök · 3 hozzászólás

vilaghaborus_koszoruzas009kf

Ha feladjuk az őseinkre és hőseinkre való emlékezést, akkor feladjuk önazonosságunkat és gyökereinket is – hangzott el a fogadalmi templomnál, ahol a magyar királyi 5. honvéd gyalog ezred I. világháborúban elesett hőseire emlékeztek. Tovább »

Magyar eperfacsemete őrzi az áldozatok emlékét Doberdón + FOTÓK

2016. október 18., kedd · 5 hozzászólás

doberdo_eperfa_ultetes_16-10-17_004

Idén 100 éve annak, hogy a császári és királyi 46. gyalogezred hazaküldte Szegedre az alakulat helytállását jelképező, doberdói fát. A centenárium alkalmából két napos megemlékezést rendeztek a hétvégén az olaszországi csaták egyik helyszínén, San Martino del Carso településen. Ennek keretében a két, korábban szembeálló nemzet képviselői eperfacsemetét ültetettek a harcoktól kipusztult fa egykori helyén. Egy emléktáblát is állítottak, amely mostantól őrzi Nagy Imre, az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének emlékét, aki itt teljesített frontszolgálatot, valamint Gönczy Lajosét, aki harmadik helyezést ért el magasugrásban az 1900-as párizsi olimpián és itt, a san martinói karszton vesztette életét. Tovább »

Több mint háromszáz I. világháborús emlékmű újult meg két év alatt

2016. július 28., csütörtök · Hozzászólok

Több mint háromszáz I. világháborús emlékmű újult meg, valamint több kulturális rendezvény valósult meg az elmúlt két évben a Nagy Háború centenáriumi emlékév keretében – mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten. Tovább »

A Hazáért áldozták életüket! – Újraavatták a Nagy Háború zsidó hőseinek emlékművét + FOTÓK

2016. június 16., csütörtök · 3 hozzászólás

emlekmu_koszoruzas04_gs

A Nagy Háborúban Magyarországért elhunyt és harcolt izraelita katonákról emlékeztek meg. A zsidó hősök emlékművét pályázati forrásból újították fel. Tovább »

A kétségbeesés kacagó művészete

2015. november 28., szombat · Hozzászólok

manno_miltiades_visszavonulas

Az első világháború idején virágzott fel a legrugalmasabb művészeti ág, a karikatúra. E műfaj egyik kiváló művésze, Manno Miltiades munkásságát mutatta be Kürti László, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének tanára csütörtökön Szegeden “A Nagy Háború hatása a mindennapok kultúrájának változására” című konferencián. Tovább »

Kétnapos konferencia az I. világháború társadalmi hatásairól Szegeden + FOTÓK

2015. november 26., csütörtök · Hozzászólok

konferencia09_gs

A Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke, a SZAB Néprajzi Munkabizottsága, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, valamint a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület szervezésében tartanak két napos konferenciát “A Nagy Háború hatása a mindennapok kultúrájának változására” címmel a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán csütörtökön és pénteken. Tovább »

Elkészült a dokumentumfilm az asinarai hadifogoly-kálváriáról

2015. október 24., szombat · Hozzászólok

A Szamár-sziget rabjai – A nagy háború fogolykálváriája címmel hétfőn tartják a díszbemutatóját Margittai Gábor és Major Anita közös, a balkáni “halálmars” és a szamár-szigeti fogság történetéről szóló dokumentumfilmjének. Margittai Gábor az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az “első világháború egyik legtragikusabb története ez, amely az elmúlt száz évben el lett hallgatva, el lett temetve”. Tovább »

Egyedül a szegedi 46-osok vettek részt mind a tizenkét isonzói csatában

2015. augusztus 4., kedd · Egy hozzászólás

elso_vilaghaboru

A Közéleti Kávéház rendezvénye Tóth István történésszel és Szanka József gyűjtővel az I. világháborúban lezajlott tizenkét isonzói csata témakörére épült, de egyszerre szólt többről és kevesebbről. Tovább »

Világháborús centenárium – Indul az Isonzó Expressz

2015. július 20., hétfő · Hozzászólok

Isonzó

Csaknem ötszáz utassal a fedélzetén hétfő reggel indul a budapesti Keleti pályaudvarról az Isonzó Expressz 2015 nevet viselő különvonat, amely négynapos zarándokútja során azokat a szlovén és olasz településeket, helyszíneket érinti, ahol magyar katonák harcoltak az első világháborúban. Tovább »

Kövér László: modern történelmünk nagy tragédiája az első világháború

2015. május 25., hétfő · Hozzászólok

“Modern történelmünk nagy tragédiája az első világháború; ahogy akkor nevezték, a Nagy Háború. Ennek rombolása mindmáig hat” – hangoztatta vasárnap Kövér László, az Országgyűlés elnöke dél-amerikai körútjának második állomásán, Buenos Airesben, ahol megkoszorúzta az első világháborúban elesett magyar katonáknak emléket állító Hősök Falát. A beszédről Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t. Tovább »

Egyperces csenddel emlékeztek meg Olaszországban az első világháborúba való belépésről

2015. május 24., vasárnap · Hozzászólok

Egész Olaszországban nagyszabású megemlékezésekkel idézték fel vasárnap 1915. május 24-t, amikor az ország belépett az első világháborúba. A német-olasz nyelvű Trentino-Alto Adige tartományban félárbocra eresztették az olasz zászlót – közölte az MTI. Tovább »

Isonzónál jártak a diákok és tanáraik

2015. május 2., szombat · Hozzászólok

img_3106

A szegedi Meritum Egyesület szervezésében szlovéniai és olaszországi első világháborús tanulmányúton vehettek részt a 2014 októberében megrendezett Görgey Artúr Történelemversenyen induló legeredményesebb általános iskolák csapatai. A szegedi Tisza-parti Általános Iskolában tavaly ősszel megrendezett történelmi vetélkedő fődíjasai nagyon várták, hogy személyesen is megismerhessék azokat a csatahelyszíneket, emlékhelyeket, amelyekről már rengeteget tanultak az elmúlt időszakban. A szegedi, magyarkanizsai, mórahalmi diákok és tanáraik egy felejthetetlen, élményekkel teli tanulmányúton jártak. Tovább »

Történelmi vonat indul az Isonzói csata magyar emlékhelyeire

2015. április 8., szerda · Hozzászólok

Isonzó

Az I. világháború centenáriuma alkalmából a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó Bt., a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft., 2015. július 20-23. között az I. világháborús Isonzó front főbb magyar vonatkozású emlékhelyeit meglátogató, zarándoklat jellegű vasúti körutazást szervez. Tovább »

Az első világégésről emlékeztek meg Ópusztaszeren + FOTÓK

2015. január 23., péntek · Hozzászólok

opusztaszer_konferencia08_gs

Számos országos intézet képviselői gyűltek össze Ópusztaszeren az első világháborús emléknapra és konferenciára pénteken, ahol a kezdeti erőviszonyoktól az isonzói csatán át a Monarchia vasútjáig hallhattak érdekességeket a résztvevők. Tovább »

Szegedi és temesvári katonáknak állítottak emléket Doberdónál

2014. december 2., kedd · Hozzászólok

Információs és útbaigazító táblákat helyeztek el San Martino del Carso településen a Doberdó-fennsíkon harcoló szegedi 46. és a temesvári 61. gyalogezredek emlékműveinél és a helyi múzeum előtt magyar és olasz civil szervezetek önkéntesei – tájékoztatta a szegedi Meritum Egyesület az MTI-t. Tovább »

Szegedi és temesvári katonáknak állítottak emléket a Doberdón + FOTÓK

2014. november 28., péntek · Egy hozzászólás

meritum_doberdo022

Információs és útbaigazító táblákat helyeztek el San Martino del Carso településen, a Doberdón harcoló szegedi 46. és a temesvári 61. gyalogezredek emlékműveinél és a helyi múzeum előtt egy szegedi és egy olaszországi civil szervezet önkéntesei. A táblák a Nagy Háború centenáriumán a magyar katonák emlékeit felkeresni szándékozó magyarországi utazók számára nyújtanak jelentős segítséget az eligazodásban. Tovább »

Világháborús hátországról nyílt kiállítás a TIK-ben + FOTÓK

2014. november 25., kedd · 3 hozzászólás

kiallitas_tik20_gs

Az első világháború kitörésének centenáriuma kapcsán nyílt kiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A frontvonalak és hadi tevékenységek bemutatása helyett elsősorban a hátország helyzetét mutatja be a tárlat. Tovább »

Szeged emlékezik a kolozsvári hősökre + FOTÓK

2014. november 14., péntek · Hozzászólok

kiallitas_megynyito_tik13_gs

Jelenlegi ismereteink szerint a Szegedi Tudományegyetem elődje, a kolozsvári universitas 193 diákja halt hősi halált az I. világháborúban. Konferencia és kiállítás mutatta be a háborús éveket.
Tovább »

Habsburg György Szegeden: A béke soha nem garantált + FOTÓK

2014. november 4., kedd · 2 hozzászólás

konferencia10_gs

Az első világháborút kiváltó politikai és társadalmi okokról, annak máig tartó hatásairól tartottak konferenciát Szegeden. A rendezvényt Habsburg György nyitotta meg, aki szerint a nacionalizmus a legfőbb felelőse a Nagy Háború kitörésének, a béke pedig sajnos sohasem garantált. Tovább »

Száz év után – Dombay Péter gondolatai Isonzóról és Doberdóról

2014. október 25., szombat · Hozzászólok

2014-08 279

A tárogató keserédes hangjától visszhangzik Mrzli Vrh oldala. A magyar Himnuszt éneklő megemlékezőkre ágyúhüvelyre feszített Krisztus tekint le a Diendorfer kaverna bejárata fölül. Az isonzói fronton járunk, száz évvel a Nagy Háború kitörése után. 2014 augusztus 16-ot írunk.
Tovább »

Világháborús centenárium – Könyv jelent meg az asinarai börtönszigetről

2014. október 24., péntek · Egy hozzászólás

A balkáni “halálmars” és az északnyugat-szardíniai Asinara börtönsziget történetéről szóló könyv jelent meg a napokban. A Szamár-sziget szellemkatonái című kötet csak az első része Margittai Gábor és kutatótársa, Major Anita Asinara-projektjének, amely nemzetközi vándorkiállítással, majd egy dokumentumfilmmel folytatódva állít emléket annak a több ezer, köztük rengeteg magyar első világháborús katonának, akik soha nem tértek vissza a szardíniai hadifogolytáborból. Tovább »

Következő oldal »