Közélet

Január 1-től 22%-kal nő a sárga csekk díja

Január 1-től 22%-kal nő a sárga csekk díja

2012. november 28., szerda
Január 1-től 22%-kal nő a sárga csekk díja

A Magyar Posta Zrt. 2013. január elsejétől átlagosan 22 százalékkal emeli a bankoknak a készpénzátutalási megbízás díját, a jövő évi plusz költségek alapján - közölte a Magyar Posta Zrt. szerdán az MTI érdeklődésére.

Az MTI annak kapcsán kérdezte a Magyar Postát, hogy a Népszabadság információja szerint a a cég 112 forintról 137 forintra emeli a sárga csekk díját. A Magyar Posta hangsúlyozza, hogy a 22 százalékos mérték a 2013-tól felmerülő plusz költségeket fedezi, az emelés nem jelet a cég számára extra bevételt. A posta a készpénzátutalási szolgáltatás igénybevételére a számlavezető bankokkal áll szerződéses kapcsolatban, a sárga csekk szolgáltatás díját jelenleg is a pénzintézetek fizetik meg, a jövő évi emelés is rájuk vonatkozik. A postahelyen jelenleg sem kell a befizető ügyfélnek a csekken történő befizetésért fizetnie, ezen a jövőben sem kívánnak változtatni - közölte a Magyar Posta Zrt. A cég tájékoztatása szerint árbevételének éves szinten 15-16 százaléka származik a sárga csekk forgalomból, a készpénzátutalási megbízás iránti igény évek óta csökkenő tendenciát mutat annak ellenére, hogy a termék a lakosság körében még mindig népszerű. Becslések szerint a jövő évtől életbe lépő változások ezt a trendet jelentősen nem módosítják. A posta jogosult az általa nyújtott pénzforgalmi szolgáltatások díjait évente módosítani, amelyet a hatályba lépést megelőzően 30 nappal korábban, hirdetményben tesz közzé. A változtatásról tájékoztatták az érintett ügyfeleket - közölte a Magyar Posta. Nyilvános adatok szerint a Magyar Posta évi 250 millió darab csekket dolgoz fel. A sárga csekken feladott összeg mintegy 2700 milliárd forintot tesz ki. A csekkdíj 22 százalékos emelését a 2 ezrelékes tranzakciós illeték, illetve az infláció mértéke indokolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.