Közélet

38 helyszíni bírság a fokozott közúti ellenőrzés első napján

38 helyszíni bírság a fokozott közúti ellenőrzés első napján

2012. október 10., szerda
38 helyszíni bírság a fokozott közúti ellenőrzés első napján

Közel egymillió forint bírságot szabtak ki mindössze öt óra leforgása alatt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott ellenőrzése keretében az M43-as autópályán. A kormányhivatal és a rendőrség együttműködési megállapodást is kötött, a jövőben többször fognak közös ellenőrzéseket tartani.

Szerdán és csütörtökön fokozott ellenőrzést tart a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a társszervek az M43-as autópálya Kéthalmi pihenőjénél, mellyel párhuzamosan a Románia Rendőr Főfelügyelősége is ellenőrzi az országuk útjain közlekedő járműveket. Az M43-as autópálya Kéthalmi pihenőhelyénél tartott ellenőrzésen 14 rendőr, míg a társszervektől 16-an vettek részt, a katasztrófavédelemtől, a közlekedési felügyelőségtől, a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, valamint az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től.

Lukács János

dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője hangsúlyozta: a járművek teljes körű vizsgálatát közösen végezték a szabálytalanságok és szabálysértések kiszűrése érdekében. „Az ellenőrzés során 320 főt igazoltattunk, 165 gépjárművet ellenőriztünk, s az öt óra alatt 38 helyszíni bírságot szabtunk ki 940 ezer forint értékben közlekedési szabálysértésekért. A társszervek két esetben kezdeményeztek közigazgatási eljárást, 300-300 ezer forintos bírság kiszabása mellett. Az egyik esetben szabálytalan tűzoltókészülék miatt büntettek. Gyorshajtás miatt 16 esetben jártunk el, és 25 esetben hiányzott a gépjárművekről az autópálya matrica” – ismertette a fokozott ellenőrzés mérlegét

Nagy Tiborné

rendőr őrnagy. Ezen felül a NAV két esetben jövedéki bírságot szabott ki, 30-30 ezer forintot, továbbá egy gépjárművet le is foglaltak. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője hozzátette, a kitereléses ellenőrzés során teljesen lezárták a nyílt autópálya szakaszt, és minden jármű csak a pihenőhelyen keresztül térhetett vissza a pályára.

Szorosabb együttműködés a közlekedési felügyelet és a rendőrség között

Az elmúlt tizenegy évben Magyarországon 49%-kal csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma, ezért a közlekedés biztonságáért díjat kapott az Európai Unió Európai Közlekedési Biztonsági Tanácsától hazánk – tájékoztatott

B. Nagy László

. A kormánymegbízott hatékonyabb és olcsóbb munkát vár a szerdán aláírt együttműködéstől. „Annak ellenére, hogy Magyarországot kitüntették a halálos kimenetelű balesetek számának drasztikus csökkenése miatt Brüsszelből, törekednünk kell arra, hogy tovább javuljon a statisztika. Azért, hogy elkerüljük a duplikált megállításokat a megye útjain, érdemes együttműködnie a rendőrségnek és a közlekedésfelügyeletnek, s közösen végezni az ellenőrzéseket” – hangsúlyozta B. Nagy László. A kormánymegbízott szerint a hatékonyságot is növeli, ha a fokozott ellenőrzéseken minden hatóság rész vesz. A most megkötött megállapodás a két szervezet hatásköreit is részletesen felsorolja. „Amennyiben a közlekedési hatóság a vezetési pihenőidőt ellenőrzi, továbbá közúti műszaki ellenőrzést, akkor a rendőrség ezt megállítással, motoros rendőri felvezetéssel támogatja. Ha az ellenőrzés során olyan bűncselekmény merül fel, ami a rendőrség hatáskörébe tartozik, akkor helyszíni bírságot szabnak ki, hiszen mi nem bírságolhatunk” - ismertette a megállapodás tartalmát

Szeri István

. A Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének igazgatója az ellenőrzéssel kapcsolatban elmondta, ismert, hogy a román határ közelében a vezetési idők ellen szoktak véteni, ezen a téren nem találkoztak meglepően sok esettel. „Az útdíjhasználat elmulasztása azonban nagyobb arányú volt, mint amire számítani lehetett” – jegyezte meg, ezért ezt Szeri szerint érdemesebb lesz a jövőben sűrűbben ellenőrizni az autópálya-matrica meglétét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.