Közélet

Építőipari iránymutató a Vedres szakközépiskolában + FOTÓK

Építőipari iránymutató a Vedres szakközépiskolában + FOTÓK

2012. szeptember 30., vasárnap
Építőipari iránymutató a Vedres szakközépiskolában + FOTÓK

A szakmunkások elhelyezkedési lehetőségeiről, a képzési irányok változásairól és vállalkozások hazai és külföldi megerősödésének módjairól is szó esett a Vedres István Építőipari Szakközépiskolában tartott konferencián pénteken.

A sikeres júniusi I. Építő-KITT Klaszter konferenciát követően – melyet az együttműködés és partnerség jegyében rendeztek meg – most a pályaorientáció, a szakmai újdonságok valamint a kkv-k nemzetköziesítése, a külföldi munkavállalási lehetőségek kerülnek az előtérbe. Pénteken egész nap előadásokkal és kiállítással várták az érdeklődőket Vedres István Építőipari Szakközépiskolába, melynek célja az építőipar és ágazatainak népszerűsítése volt.

Építő jellegű tanácsok

"A rendezvény fő célja az építőipar népszerűsítése, valamint jövőjének felvázolása. Elsősorban diákok és szülők érdeklődését vártuk, hiszen ők adják majd az építőipar legfontosabb szegmensét, a jó szakmunkást. Előadásokkal és személyes tanácsokkal is segítjük őket, felvázolva az elhelyezkedési lehetőségeket határon belül és kívül is, az egész Kárpát-medencében. Fontos téma volt továbbá az innováció, illetve a szakmában lezajlott változások ismertetése is - így a lehető legjobb technikákat bemutatva láthatták át az ipar helyzetét" - nyilatkozta portálunknak

Volford László

hálózatfejlesztő. A reggel kilenc órától kezdődő előadássorozatok az építőipari szakképzés helyzetével, a vállalkozások lehetőségeivel, a fenntartható építészettel és a modern építőanyagokkal is foglalkoztak.

A rendezvényt kísérő kiállításon az Építő-KITT Klaszter gyártó tagvállalatai állították ki légtechnikai, fa-, illetve műanyag nyílászáró és innovatív betonipari termékeiket. Az építőiparban használt termékek és eszközök megtekintése mellett kérdésekkel is várták az érdeklődőket a munkafolyamatok elvégzésétől a szakmákban való elhelyezkedés lehetőségéig. Csere Béla, az Aeroprodukt Zrt. munkatársa az általuk gyártott légtechnikai berendezések bemutatása mellett a szakmai gyakorlati lehetőségükről is beszélt. "A Csongrádi Oktatási Központ négy tanulónak tudunk gyakorlati képzést biztosítani üzemünkben. Kimondottan azzal a céllal fut ez a program, hogy a tehetséges szakembereknek a kétéves gyakorlatot követően állást is tudjunk biztosítani" - magyarázta Csere Béla. Első évben a tanulók a műhelyi körülmények között végzett munkát szokják, a második évtől kezdve pedig a légcsatornagyártásból és a szerelési munkálatokból is kivehetik majd a részüket. Az Építő – KITT Klasztert Csongrád megye meghatározó, családi tulajdonú építőipari cégei alapították meg 2011 áprilisában. Az együttműködésben résztvevő vállalkozások több mint 600 fővel és 10 milliárd forint árbevétellel rendelkeznek. A Klaszter tagvállalkozások tulajdonosai és családtagjai aktívan részt vesznek a cégek operatív munkájában. Több vállalkozásnál már az ifjabb generáció vette át a napi szintű irányítást, így lehetőség nyílik az elmúlt évtizedek szakmai tapasztalatainak törésmentes átadására. A fiatal vezetők jövőképe egyre inkább az innováció és a globális gazdaság kihívásai felé irányul, melyről többször is szó esett az egész napos rendezvényen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.