Közélet

Az egyenruhások és civilek is készültek a tanévkezdésre

Az egyenruhások és civilek is készültek a tanévkezdésre

2012. szeptember 3., hétfő
Az egyenruhások és civilek is készültek a tanévkezdésre

Iskola rendőre, Ovi-zsaru, Szuperbringa program – csak néhány a tanévkezdéssel kapcsolatos kampányokból, melyekkel a gyermekek biztonságát támogatják megyénkben. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a polgárőrség mellett a Vöröskereszttel és a közlekedési felügyelőséggel is együttműködik.

Évek óta kiemelt figyelmet fordít a tanévkezdésre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, több programjuk évek óta sikerrel fut, melyek célja a gyermekbalesetek megelőzése. A mai iskolakezdés is

nagy felfordulással járt

, dugót okozott a város több pontján. „A gyerekek oldaláról a fő problémát az jelenti, hogy az elmúlt két hónapban kötetlen volt az életük, így figyelmetlenebbé váltak. A szülők figyelmét pedig arra szeretném felhívni, hogy nem az övék az egész úttest” – hangsúlyozta

Vad Róbert

, a Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára. Hozzátette, kiemelten fogják ellenőrizni a passzív biztonsági eszközök használatát, továbbá azt, hogy tiltott helyen állnak-e meg autójukkal a szülők reggelente, amikor óvodába, iskolába viszik gyermeküket.

M. Toronykőy Márta

rendőr őrnagy, a Bűnmegelőzési Osztály vezetője elmondta, továbbra is várják az Ovi-zsaru programra az intézmények jelentkezését, melybe jelenleg 31 intézmény kapcsolódott be. Az általános iskolások számára a DADA program mellett a TiniKék prevenciós program is folytatódik, míg a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve két bűnmegelőzési témájú kurzust is indítanak. Június óta működik a bulis biztonság honlap, ami komplex prevenciós ismereteket kínál. „A fiatalok biztonsága, a jövőnk záloga!” – ez az idei mottójuk. Megyénk össze polgármesterét is felkeresték levélben, hasznos tanácsokkal látva el őket. A polgárőrök már a múlt héten kidolgozták iskolakezdéshez kapcsolódó akciótervüket – közölte

Batíz István

, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke. Összesen 44 iskolánál vannak jelen polgárőrök, Kisteleken és Öttömösön az egész tanév alatt vigyáznak a gyerekek biztonságára reggel, illetve a kora délutáni időszakban. A Szuperbringa program is tovább folytatódik, mellyel elsősorban az alsó tagozatos diákokat szólítja meg a kormányhivatal közlekedési felügyelősége.

Szeri István

igazgatótól megtudtuk, az alapvető közlekedési ismertek átadása után tesztlapot töltetnek ki a nebulókkal, amivel lemérik, mennyit tanultak. Ezen felül ellenőrzik a gyerekek bringáit, s amennyiben hiányosságokat tapasztalnak, értesítik a szülőket. A programot öt perces rajzfilmekkel színesítik. Szeri István elmondta, a nyár folyamán a megyei jogú városokban felülvizsgálták a közlekedési csomópontokat is, és jelezték a közútkezelőnek, melyek nem felelnek meg, például festési hiányosság miatt vagy épp amiatt, mert nem egyértelmű a közlekedési szituáció. A sajtótájékoztatón elhangzott, elsősegélynyújtást oktat kicsiknek a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete. „Egyedi módszertanunk van kifejezetten az óvodásoknak, s külön tematika alapján oktatjuk az alsósokat, felsős és középiskolásokat” – közölte

Sasvári Krisztina

igazgató. Arra is felkészítik a gyerekeket, hogy felismerjék a veszélyhelyzeteket, s a helyes reagálást is megtanítják nekik játékos formában, kreatív foglalkozások keretében. A Szegedi Rotaract Club öt oktatási intézmény környékén felfestésekkel hívja fel a gyalogosan közlekedők figyelmét a biztonságos közlekedésre.

Nagy Zita

elnök elmondta, a Madách iskola mellett a Ságvárinál, a Petőfi és Zrínyi iskoláknál, illetve a tápéi általános iskolánál találhatóak a „Most nézz szét!” feliratú felfestések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.