Közélet

SZIN-line - Pataky Attila: újfajta lázadásra van szükség! + FOTÓK

SZIN-line - Pataky Attila: újfajta lázadásra van szükség! + FOTÓK

2012. augusztus 23., csütörtök
SZIN-line - Pataky Attila: újfajta lázadásra van szükség! + FOTÓK

Negyven év után is visszafoghatatlan lendülettel és komoly küldetéstudattal lép ki a színpadra az Edda Művek. A zenekar énekese, Pataky Attila szerint egy csodálatos felébredés megy végbe a világban, melyből mindannyiunknak ki kell venni a részét. Élő bejelentkezések a SZIN-ről egész nap!

- Tizenkét nap alatt tíz fellépést vállalt az Edda Művek: Marosvásárhelyen, Szigetszentmiklóson, Tiszafüreden, Hegyalján és a FEZEN-en is megfordultak. Maradt még energia a SZIN-re?

- Aki kint volt a koncerten, az láthatta, hogy igen. Évtizedek óta csináljuk ezt, mindegy, hogy hat-hét órát kell utazni egy fellépéshez, és az sem számít, hogy egy kis klubban, vagy több száz ember előtt kell fellépnünk. Egy a cél: hogy mindenhol profin teljesítsünk, a legtöbbet kihozva magunkból.

- Negyven év alatt szükség volt változtatásra? Mennyiben más megfelelni a mostani közönségnek, mint évtizedekkel korábban?

- Ezzel a közel negyven évvel a hátunk mögött elég nagy tapasztalatra tettünk már szert. Azt hittem, hogy úgy harminc felett már kicsit lenyugszik a vér, és visszaveszünk majd. A francokat! Jobban hiányzik a zenélés, mint valaha, január környékén majd megőrülünk, hogy koncertezhessünk. Ez az életünk, a mindenünk.

- A rendszerváltás előtt a rock zenei lázadás volt. Szükség van most is erre?

- Másfajta lázadásra van szükség. Ma már nemcsak Miskolc és környékének problémáit mondjuk el, az egész országról beszélni kell. A fő probléma most a pénzügyi rabszolgaság. A komcsik elleni utolsó nagy harc ez - én megénekelem, de a ti dolgotok lesz megoldani. Érzik ők már, hogy bajban vannak, hisz ez a dolog, amivel semmit nem tudnak kezdeni: ismerik a dollárt, a fontot, tudják hogyan kell felőrölni, ledarálni egy embert. Az univerzum rendjét azonban nem ismerik. Fel kell mutatnunk, ami a szívünkben van, ami miatt lejöttünk ebbe a világba, ez pedig a boldogság. Nem adózni, sínylődni és rettegésben élni vagyunk itt, hanem azért, hogy boldogan élhessünk. Mindenki azt gondolja, hogy másoktól, vagy a kormánytól kell várni a nagy csodát, pedig magunkban kell elkezdeni először. Ha ott rend van, akkor kezdhetünk el körbenézni a családba, a szomszédba. Egy csodálatos felébredés van a világban, amit ugyan próbálnak elkendőzni, de nem szabad hagyni. Kezdj teremteni, azzal nem tudnak mit csinálni! Erről szól ez a kor lázadása. - A zenének mekkora szerepe lehet ebben? - Óriási. Máté Krisztián barátom, aki egy hatalmas utazó, azt írta a könyvében: a zene az egyik legmagasabb szintű rezgésforma, ami hatással van ránk. Én egyre tudatosabban igyekszem kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Magunkba kell szívni, és továbbadni a másiknak. Ez egy szolgálat, ahol egymást kell szolgálnunk, ha jövendőt akarunk itt a Földön. - Ritka az olyan zenekar, melynek koncertjein több generáció is együtt énekli a dalokat. - Kolozsváron koncerteztünk nemrég, jó volt ott látni, hogy családosan érkeztek ki az emberek: a felnőttek nyakában ott csápoltak a kicsik is. Ismerték a szöveget, énekelték a dalokat. Ez egy elképesztően nagy csoda szerintem. A hit és a hitelesség, ami minket mozgat. A Jóisten erőt ad nekünk, hogy tegyük a dolgunkat, mi pedig önmagunkat alakítjuk a színpadon: ráncainkkal, maszk nélkül lépünk a közönség elé. Plusz mindig is bevállalósak voltunk, volt miről írni, a politika miatt pedig kell is, hogy hallassuk hangunkat. - Lát a mostani fellépők között olyan zenekarokat, melynek számait ön szerint évtizedek múlva is ismerni fogják? - Persze, ilyenek szerencsére mindig vannak. Minden időszaknak megvannak a maga tehetségei, akik teszik a dolgukat. Az a kérdés csak, hogy mekkora a kitartásuk, bitang nehéz ugyanis fennmaradni a vízen. A csillogó külsőségek alatt kemény, sziszifuszi munka rejlik: meg kell tisztelni a közönséget a minőségi előadással, csak a pénztől hajtva, összecsapott produkciókkal nem lehet maradandót alkotni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.