Közélet

Lázár módosítaná az önkormányzati törvényt

Lázár módosítaná az önkormányzati törvényt

2012. augusztus 24., péntek
Lázár módosítaná az önkormányzati törvényt

Lázár János azt kezdeményezi, csak olyan települések hozhassanak létre közös önkormányzati hivatalt, amelyek ugyanabban az egyéni választókerületben találhatók.

A fideszes képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken kezdeményezte az önkormányzati törvény módosítását, kiegészítve a közös önkormányzati hivatalok alakítására vonatkozó feltételeket. Az önkormányzati törvény módosítani szándékozott - csak jövő év január 1-jétől hatályos - paragrafusa azt rögzíti, hogy közös önkormányzati hivatalt hozhatnak létre azok a járáson belüli községi önkormányzatok, amelyek közigazgatási területét legfeljebb egy település választja el egymástól, a községek lakosságszáma pedig nem haladja meg a kétezret. Kétezernél népesebb település is tartozhat azonban a közös hivatalhoz, az ilyenek nem tagadhatják meg a közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló megállapodás megkötését, ha azt velük határos település kezdeményezi. A közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések összlakosságszáma legalább kétezer, vagy a közös hivatalhoz tartozó települések száma legalább hét kell, hogy legyen. A fideszes politikus törvénymódosító javaslatának elfogadásához kétharmados többség szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.