Közélet

NFM: nincs szó államosításról a felsőoktatásban

NFM: nincs szó államosításról a felsőoktatásban

2012. július 10., kedd
NFM: nincs szó államosításról a felsőoktatásban

Semmilyen államosításról nincs szó, az állami felsőoktatási kollégiumok, sportlétesítmények, menzák, további szolgáltatóegységek - az új építésű és beruházói tulajdonban lévő PPP-s diákszállókat leszámítva - a magyar állam tulajdonában vannak - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a vonatkozó kormányhatározat alapján megkezdte egy egységes nemzeti hallgatói szolgáltatórendszer felállításának vizsgálatát, aminek keretében a felsőoktatási hallgatóknak nyújtott intézményi szolgáltatások jelenleginél hatékonyabb és takarékosabb megvalósításának lehetőségeit keresik. A vizsgálat tárgya az, hogy az állam képes-e hatékonyabban, jobban, költségtakarékosabban ellátni az eleve saját felelősségi körébe tartozó feladatot. A szakértők bevonásával végzett áttekintés a legfontosabb hallgatói szolgáltatásokat érinti, így a lakhatást, étkeztetést, sportolási lehetőségeket is. Célja a megvalósíthatóság megállapítása, és kiterjed az esetleges bevezetés lehetséges dátumaira is. A munka kapcsolódik továbbá a sok esetben előnytelen, drága, a költségvetés számára aránytalanul nagy terhet jelentő felsőoktatási PPP-projektek felülvizsgálatához, ezek között nagyszámú kollégiumi beruházás is van - fejtették ki. Kiemelték: semmilyen államosításról nincs szó, az állami felsőoktatási kollégiumok, sportlétesítmények, menzák, további szolgáltató egységek - az új építésű és beruházói tulajdonban lévő PPP-s diákszállókat leszámítva - a magyar állam tulajdonában vannak. A felsőoktatási intézmények az állammal kötött szerződések alapján gondoskodnak ezek vagyonkezeléséről, a vonatkozó jogszabályi keretek között saját erőforrással vagy külső üzemeltetők útján működtetik azokat. A jobbikos

Z. Kárpát Dániel

keddi sajtótájékoztatóján közölte: nem értenek egyet a menzák, büfék, sportpályák és kollégiumok államosításának kiszivárgott tervezetével és a kormány elképzeléseivel szemben inkább teljesen megújítanák a menzák és büfék kínálatát. Szombaton a szocialista

Török Zsolt

arról beszélt az MTI-nek, hogy az MSZP szerint a Fidesz-kormány "újabb gaztettet" hajtana végre az iskolai étkezők és a gyermekétkeztetés egy részének államosításával, abból ugyanis a szocialisták szerint a kormánypárthoz közeli vállalkozások húznának hasznot. Az eduline pénteken írt arról, hogy birtokába került a felsőoktatási fejlesztési tervezet több változata is, amelyek szerint a menzákat, a büféket, sportpályákat és a kollégiumokat is államosítaná a kormány. Az oktatási portál cikke szerint Nemzeti Hallgatói Szolgáltató Rendszernek neveznék az egyetemi és főiskolai kollégiumokat, menzákat, büféket, sportlétesítményeket összefogó állami hálózatot, a következő egy-két évben német mintára szerveznék át a szolgáltatásokat, és egy állami gazdasági társaságot hoznának létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.