Közélet

Az MNT kész segíteni a jogaikban sértett délvidéki magyar diákoknak

Az MNT kész segíteni a jogaikban sértett délvidéki magyar diákoknak

2012. július 12., csütörtök
Az MNT kész segíteni a jogaikban sértett délvidéki magyar diákoknak

A szerbiai Magyar Nemzeti Tanács (MNT) kész segíteni azoknak a magyar diákoknak, akiket jogsérelem ért, mert az újvidéki egyetem jogi karának felvételi vizsgáján magyar nyelv és irodalom helyett szerb nyelvből és irodalomból kellett vizsgázniuk - jelentette ki a Magyar Szó című újságnak Korhecz Tamás, az MNT elnöke.

A magyar nemzeti kisebbségi önkormányzat már a hónap elején közleményben tiltakozott az idei változtatás ellen, s követelte a jogi kartól, hogy tegyék lehetővé a magyar nyelven felvételiző diákoknak, hogy újból letehessék a felvételi vizsgát "a sokéves jogszerű gyakorlat szerint: magyar irodalomból és nyelvtanból". Ezt az MNT közleménye szerint egy 2001-es vajdasági tartományi képviselőházi rendelet teszi lehetővé. Négy, a jogi karra fel nem vett magyar diák nyújtott be fellebbezést a szerb nyelvű vizsga miatt, de kérvényüket az egyetem elutasította. Amennyiben ők az MNT-hez fordulnak, az kész minden segítséget megadni nekik - közölte Korhecz Tamás, leszögezve, hogy mivel egyéni jogsérelemről van szó, az eljárást az illetőknek kell kezdeményezniük. A lehetőségek közé sorolta a dékán fellebbezést elutasító döntésének megtámadását, a tartományi és az országos hatáskörű ombudsman megkeresését, s nem zárta ki annak lehetőségét se, hogy végül a strasbourgi emberi jogi bírósághoz forduljanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.