Grezsa István: a határon túli gyerekeknek sokat jelent a magyarországi táborozás

2017. augusztus 18., péntek · Hozzászólok

A határon túl élő gyerekeknek sokat jelent, hogy Magyarországon táborozhatnak, hiszen “itt szabadon lehetnek magyarok, együtt lehetnek magyar diáktársaikkal” – fogalmazott a Kárpátaljáért felelős kormánybiztos pénteken az Országházban. Tovább »

Gyűjtés határok nélkül + FOTÓK

2017. július 20., csütörtök · Hozzászólok

tasnadimagyarok_konyvosztas2

277 doboznyi, azaz 2,5 tonnányi magyar nyelvű könyvet szállítottak a közelmúltban a romániai Tasnádra. Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kezdeményezte a gyűjtést, amely során igazi társadalmi összefogást tapasztaltak: Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Veszprémből, sőt a finn fővárosból, Helsinkiből is érkeztek adományok. Tovább »

Semjén: a határon túli magyarság támogatási rendszere minden elemében működik

2017. május 9., kedd · Hozzászólok

semjen_zsolt

A határon túli magyarság támogatásának rendszere teljes mértékben felállt, minden eleme működik – jelentette ki Semjén Zsolt kedden Budapesten. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszámolt arról is, hogy eddig 950 ezer új magyar állampolgár van az egyszerűsített honosításnak köszönhetően. Tovább »

Szilágyi Péter: a külhoni magyar pedagógusok munkájának mércéje, lesz-e magyar jövő

2017. április 29., szombat · Hozzászólok

A külhoni magyar pedagógusok munkájának mércéje nem csak az, hogy milyen lesz a magyar jövő Tordán, Zentán vagy Rimaszombaton, hanem, hogy egyáltalán lesz-e magyar jövő, lesz-e kit tanítani évtizedek, évszázadok múlva is – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az “Év tanára” díjkiosztó ünnepségén, szombaton Budapesten. Tovább »

Romsics Ignác: Nem ugyanaz nekünk Erdély, mint a németeknek Elzász-Lotaringia

2017. február 13., hétfő · 6 hozzászólás

romsics_ignac02_gs

A történésszel, az SZTE volt oktatójával a trianoni traumáról, az 1920-as és az 1947-es békeszerződések különbségeiről beszélgettünk. A magyar és az európai kisebbségek sorsa mellett az MTA akadémikusa arról is szót ejtett, hogy miként tartja lehetségesnek a határon túli nemzetrészek problémáinak megoldását. Tovább »

Könyvvásárlással segíthetjük a határon túli szívbeteg gyerekek gyógyulását

2017. január 25., szerda · Hozzászólok

fentrol_annyira_mas_sajttaj001kf

A Szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja, Bajusz Huba készítette az album fotóit, a kiadási költségeket leszámítva minden forint a Gift of Life programon keresztül jut el a rászorulókhoz. A kötet ára 4000 forint, kereskedelmi forgalomba nem kerül. Tovább »

Semjén: feladatunk, hogy aki meg akar maradni magyarnak, meg is maradhasson

2017. január 1., vasárnap · 3 hozzászólás

Semjén Zsolt

Magyarország feladata, hogy a határon túli magyarok előnyösebb helyzetbe kerüljenek, és aki szülőföldjén meg akar maradni magyarnak, meg is maradhasson – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának adott, vasárnap sugárzott interjújában. Tovább »

A polgári oldal közös koszorúzással és Trianon-esttel emlékezett a békediktátumra + FOTÓK

2016. június 4., szombat · 13 hozzászólás

szegedi_polgari_platform_trianon37_gs

Június negyedike nemcsak a gyászról, hanem a Kárpát-medencei magyarság összetartozásáról is szól. Fekete Pál történész tartott előadást, majd az Árpád téren az országzászló emlékműnél koszorúztak. Tovább »

Exodus előtt a vajdasági és a kárpátaljai magyarság

2016. június 4., szombat · 2 hozzászólás

trianon06_gs

Bárdi Nándor történész a Trianon utáni budapesti kormányok magyarságpolitikáját mutatta be szegedi előadásában. A határon túliak jogilag voltak már rosszabb helyzetben, de a baj ma nagyobb. A kettős állampolgárság ugyan megerősítette a nemzettudatot, de a hét kárpát-medencei, anyaországon kívüli magyar közösségből három a múlté, s félő, hogy még kettő szintén eltűnik.
Tovább »

Kalmár Ferenc: Kisebbségvédelmet kérünk a szerb EU-csatlakozás erős támogatásáért + FOTÓK

2016. február 14., vasárnap · 6 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_szomszedsagpolitika004kf

A Közéleti Kávéház rendezvényén számolt be az eddigi miniszteri biztosi tevékenységéről a KDNP politikusa. Tovább »

Kalmár Ferenc: A magyar érdekeket képviselem a szomszédságpolitikában

2015. április 22., szerda · 12 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_kalmar_ferenc03_gs

Az európai kisebbségek helyzetéről és jogairól szóló „Kalmár-jelentés” volt az alapja annak, hogy Szijjártó Péter miniszteri biztosnak nevezte ki fél évre Kalmár Ferencet. Tovább »

A román zászlók hiánya miatt bírságolták meg Kézdivásárhely önkormányzatát

2014. december 8., hétfő · Hozzászólok

A székelyföldi Kovászna megye prefektusa ötezer lejes (350 ezer forint) bírságot rótt ki Kézdivásárhely polgármesteri hivatalára, mert úgy vélte, a város nem volt megfelelően fellobogózva a román zászlókkal december elsején, a román nemzeti ünnepen – közölte internetes oldalán a Székely Hírmondó napilap. Tovább »

Határtalan labdarúgás – az egy nemzethez tartozás jegyében potyogtak a gólok + FOTÓK

2014. november 30., vasárnap · Egy hozzászólás

egy_nemzet_kupa56_gs

Szombaton ismét megrendezték Szegeden a mára már komoly hagyományokkal bíró Egy a Nemzet Tornát, amelynek célja a határon innen és túl élő magyarok összetartozásának hirdetése a futballon keresztül.
Tovább »

Visszaállamosításoktól tartanak az erdélyi magyar lapok

2014. november 27., csütörtök · Hozzászólok

Egy visszaállamosítási folyamat kibontakozásától tartanak az erdélyi magyar lapok a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását érvénytelenítő szerdai jogerős bírósági ítélet után, amely egyúttal felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőknek. Tovább »

Navracsics: a magyar külpolitika kiáll a független, demokratikus Ukrajna mellett

2014. július 16., szerda · Hozzászólok

A magyar külpolitika az ukrán válság kitörése óta kiáll a független, demokratikus, a jogállamiságot tiszteletben tartó Ukrajna mellett, amely figyelembe veszi az Európa Tanács nemzetiségi jogi szabályozását – mondta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten. Tovább »

Kisebbségkutatók: Magyarország csak olyat kér, amire európai példák vannak

2014. július 13., vasárnap · Hozzászólok

Nem követel különleges jogokat a magyar kormány a környező országokban élő magyar kisebbségek számára, csupa olyasmit kér, amire európai példák vannak – mondták el kisebbségkutatók vasárnap Budapesten, a Tom Lantos Intézet által szervezett nemzetközi tanácskozás után. Tovább »

Wetzel Tamás: mindig a kárpátaljai magyarok mögött áll a kormány

2014. július 13., vasárnap · Hozzászólok

Mindig a kárpátaljai magyarok mögött áll a magyar kormány és Magyarország miniszterelnöke – jelentette ki Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára vasárnap Tiszaújlakon, a kárpátaljai magyarság hagyományosan legnagyobb tömegrendezvényének számító Turul-ünnepségen. Tovább »

Jobbik: az Országgyűlés ítélje el Kijev kelet-ukrajnai fellépését!

2014. július 4., péntek · Egy hozzászólás

A Jobbik parlamenti frakciója pénteken kezdeményezte, hogy az Országgyűlés határozatban ítélje el “a kijevi kormány utasítására folytatott kelet-ukrajnai népirtást és az ahhoz nyújtott nyugati támogatást, valamint járjon közben a magyar-ruszin autonómia létrejöttéért Kárpátalján” – közölte a párt az MTI-vel. Tovább »

Több mint 40 pályázat érkezett a határon túli társulatoknak járó támogatásra

2014. június 7., szombat · Hozzászólok

Harminchárom színházi és 13 táncművészeti pályázat érkezett a határon túli színházaknak és professzionális táncegyütteseknek járó mintegy 50 millió forintos támogatásra, amellyel a társulatok kiemelt művészeti céljainak megvalósítását segíti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – közölte a kultúráért felelős államtitkárság az MTI-vel szombaton. Tovább »

LMP: szükség van a határon túli erős, életképes magyar közösségekre

2014. június 4., szerda · Egy hozzászólás

Az LMP véleménye szerint a nemzetpolitikai célok eléréséhez szükség van erős, a demokrácia elveit tiszteletben tartó Magyarországra, ahogy szükség van a határon túli erős, életképes magyar közösségekre, első körben Székelyföld területi autonómiájára – áll az ellenzéki párt három politikusának a nemzeti összetartozás napjára kiadott közleményében. Tovább »

Kalmár Ferenc: mérföldkő lehet a nemzeti kisebbségekről szóló ET-jelentés

2014. április 26., szombat · 5 hozzászólás

kalmar_ferenc_gs

Az Európa Tanács elfogadta a nemzeti kisebbségek kollektív jogairól szóló paragrafusokat és az autonómia bevezetésének kérdéskörét – emelte ki Kalmár Ferenc, az ET magyar delegációjának tagja a most elfogadott dokumentum két fontos megállapítását. Tovább »

Magas színvonalú volt a szavazás lebonyolítása a külképviseleteken

2014. április 13., vasárnap · Hozzászólok

OGY2014 - Szavazás Londonban

A külképviseleti szavazás feladatainak ellátása magas színvonalú volt, a választási megfigyelők elismerően nyilatkoztak a szervezésről és lebonyolításról – közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője vasárnap az MTI-vel.
Tovább »

Tömeggyűlést tartottak Budapesten a Székely szabadság napján

2014. március 10., hétfő · Hozzászólok

Székely szabadság napja - Demonstráció BudapestenA Székely szabadság napján tömeggyűlést tartottak hétfő délután Budapesten, a Hősök terén. A magyar és a székely himnusz eléneklése után György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke köszöntötte a Hősök terén összegyűlt tömeget, amely a tér mintegy ötödét foglalta el.
Tovább »

Határon túliak szavazása – Erdélyben és a Vajdaságban is regisztrációra ösztönzik a magyarokat + FOTÓK

2014. március 5., szerda · 21 hozzászólás

hataron_tuliak_a_szavazasrol09_gsB. Nagy László nemzetpolitikai kérdésnek és nem pártpolitikainak értékeli, hogy április 6-án a határon túli magyarok is élhetnek szavazati jogukkal. Az adatokból kitűnik, az Erdélyben és a Délvidéken élő magyarság a legaktívabbak, e két területen több mint százezren regisztráltak.
Tovább »

Először szavaznak a határon túli magyarok

2014. március 4., kedd · 4 hozzászólás

A határon túli magyarság először az április 6-i választásokon élhet szavazati jogával. Az ehhez szükséges jogi szabályozás eredete visszanyúl 2010-re, amikor az új alaptörvény megszövegezése, a választási és az állampolgársági jogszabály módosítása mérföldkövet jelentett a nemzetpolitikában. A regisztrációt a külföldön élő magyar állampolgárok tavaly augusztus óta levélben, november 1-jétől pedig elektronikus úton is kezdeményezhetik. Regisztrációs kérelem egyébként összesen mintegy hatvan államból – még Algériából, Dél-Afrikából, Japánból, Nepálból, Szingapúrból és Új-Zélandról is – érkezett. Tovább »

Botrányra számít a Jobbik a külföldi magyarok szavazásánál

2014. február 1., szombat · 4 hozzászólás

A Jobbik szerint a külhoni szavazóhelyek alacsony száma és az egyre több külföldön élő magyar miatt várhatóan botrányos lesz az április 6-ai országgyűlési választás a külképviseleteken. Erről Farkas Gergely, a párt országgyűlési képviselője beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Tovább »

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az RMDSZ volt miniszterét

2014. január 24., péntek · Hozzászólok

Hatalommal való visszaélésért négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen pénteken a román legfelső bíróság Nagy Zsolt egykori távközlési minisztert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt politikusát az úgynevezett postaperben. Tovább »

Bugár: a választások éve lesz 2014

2014. január 4., szombat · Hozzászólok

Nem volt könnyű év a 2013-as a szlovákiai magyarok számára, főként amiatt, mert Robert Fico kormánya kihátrált a kisebbségi politika terén tett ígéretei mögül – mondta az MTI-nek adott évértékelő nyilatkozatában Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke, aki szerint 2014-ben a szlovákiai történéseket leginkább három “fontos” választás befolyásolja majd.
Tovább »

Böjte Csaba a félmilliomodik külhoni magyarként tette le állampolgári esküjét

2013. december 5., csütörtök · 2 hozzászólás

Orbán Viktor; Böjte, CsabaÜnnepélyes keretek között letette az állampolgársági esküt az ötszázezredik külhoni magyar kérelmező, Böjte Csaba ferences szerzetes és édesanyja, Böjte Julianna csütörtökön Budapesten. Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben rendezett eseményen úgy fogalmazott: hosszú idő után 2010-ben végre sikerült leverni azt a lakatot Magyarország kapujáról, amit a 20. század helyezett rá. A nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes a magyar nemzet közjogi egyesítése ünnepének nevezte ezt a napot. Tovább »

Békésen zajlott a székelyek menete Háromszéken

2013. október 27., vasárnap · 6 hozzászólás

Székelyek menete - KökösA résztvevők becslése szerint 120 ezren, a hatóságok állítása szerint 15 ezren vettek részt vasárnap a Székelyek nagy menetelésén, amelyen a résztvevők kiáltványban nyilvánították ki: élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását. Tovább »

Következő oldal »