Közélet

Tápéi Falunapok: „Nem a póráz teszi hűségessé a kutyát” + VIDEÓ, FOTÓK

Tápéi Falunapok: „Nem a póráz teszi hűségessé a kutyát” + VIDEÓ, FOTÓK

2012. június 10., vasárnap
Tápéi Falunapok: „Nem a póráz teszi hűségessé a kutyát” + VIDEÓ, FOTÓK

A kiszámíthatatlan, szeszélyes időjárás miatt elmaradt vasárnap az igazi vásári forgatag a Tápéi Falunapokról. Kora reggel a horgászverseny résztvevői kezdték a napot, majd 9 órakor szentmise keretében Perlaki György plébános áldást mondott a hagyományőrzőkért és a gyékénykézművesekért. 10 órától a Búcsú téren folytatódtak (volna) a programok a hagyományőrzés jegyében, de a szombat esti vihar és a vasárnap délutánra prognosztizált ítéletidő inkább óvatosságra (otthonmaradásra) késztette a látogatókat.

A kézművessátrak között nem sok nézőt, vásárlót láttunk, az unatkozó árusok inkább a pakolászással voltak elfoglalva, ugyanis délutánra az egész rendezvény a meteorológusok által kiadott vörös viharjelzés miatt a Búcsú térről átköltözött a Heller Ödön Művelődési Házba. A 11 órakor kezdődő, magyar kutyafajtákat bemutató kiállítást még megtartották, mint ahogyan a deszki Csibész Kutyaiskola produkcióját is érdeklődéssel kísérték a nézők.

A kihalás veszélye fenyegette a magyar kutyafajtákat

Vanyó Sándor helybéli kutyatenyésztő kimerítő előadást tartott a Búcsú téren is felvonuló tíz magyar kutyafajtáról. Kevés az a nép, amely ennyi kutyafajtával büszkélkedhet, kezdte az előadó, viszont az is tény, hogy évtizedek alatt nem tiszteltük, sőt elhanyagoltuk, veszni hagytuk értékeinket, egyszerűen leszoktattak róla. Saját kutyafajtáinkkal is így vagyunk, sokat szinte a huszonnegyedik órában sikerült megmentenünk a végső kihalástól. A tizenegyedik magyar fajtát, a szelindeket már, sajnos, nem, ő régen kihalt. A magyar kutyafajták után a deszki Csibész Kutyaiskola oktatói és tanítványai egy rövid engedelmességi és ügyességi bemutatót tartottak. „ Nem a póráz teszi hűségessé a kutyát” – olvasható a mikszáthi örök igazság a felállított molinójukon. Újfajta módszer alkalmazásával dolgoznak – tudtuk meg Rengei László vezetőtől –, ami hármas egységből épül fel: egy életmódjavaslat a gazdának, hogyan tudjon együtt élni a kutyával, továbbá megpróbálják pozitív megerősítéssel tanítani az ebeket, amihez eszközül a klikkert használják. A harmadik egység a viszony rendezése. Ez utóbbi az állat ösztönkezelésével foglalkozik, melynek segítségével a gazda otthon a helyes sorrend kialakítását tudja elvégezni, hol a kutya helye a családban – elsősorban erről szól a képzés.

Együtt vizsgázik gazdi és kutyusa

A kutyaiskola állatai póráz nélkül mutatkoztak be, mégis tudták irányítani őket, minden feladatot fegyelmezetten hajtottak végre. Rengei úr szerint minden kutya nevelhető, a legtöbb a gazdán múlik. A terelő kutyusok egy kicsit talán fogékonyabbak a tanításra, ugyanakkor rendkívül jó képességekkel bírnak a teljesen átlagos, hétköznapi, akár befogadott, menhelyes kutyák is. Ha a gazdi elszánt, akkor nagyon jó teljesítmény hozható ki bármelyik kutyafajtából. Az ebtartás egy életre szóló elfoglaltságot és tanulást jelent mind a két fél számára, folyamatos aktív kapcsolatot feltételez. A kutyaiskola ehhez tudja megadni az alapokat egy 7 hetes képzés (amit alaptanfolyamnak neveznek) keretében. Akik ezt elvégzik, akár vizsgát is tehetnek, kipróbálhatják magukat, mit is tanultak meg a hetek alatt – gazda és házi kedvenc együtt. Utána következik a haladó tanfolyam, ahol már a távolról irányítást is tanítják. Utána, jegyezzük meg viccesen, már csak a mesterfokozat és a PhD marad. A hobbi célkitűzések között különböző ágazatokban dolgoznak, megemlíthetjük az őrző-védő, engedelmes, nyomkövetési és ügyességi ágazatot, ezen belül mindegyik keretében eltérő szinteken 1-től 9-ig kínálkoznak vizsgalehetőségek. A gazdák kiválasztják, mi az, ami érdekli őket, az iskola pedig segítséget nyújt, hogy ebből fel is készülhessenek. 15 órától – immár a művelődési házban – az óvodák és a Bálint Sándor Tagiskola műsora következett, majd Pomázi Zoltán szórakoztatta a gyerekeket. Ezt követően kezdődött a sodróverseny és a Tápéi Hagyományőrző Egyesület műsora, majd Tápéért Emlékérem átadására és a különböző vetélkedők, versenyek eredményhirdetésére került sor. Este Benkóczi Zoltán, az Operettszínház művésze lépett színpadra, akit Kovács Kati, a táncdalének állócsillaga követett. A színes programot a Gera fivérek muzsikája zárta. http://www.youtube.com/watch?v=UokIJaM5EqA

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.