Közélet

Szegeden is tüntetett a Milla a sajtószabadságért

Szegeden is tüntetett a Milla a sajtószabadságért

2012. március 15., csütörtök
Szegeden is tüntetett a Milla a sajtószabadságért

Az 1848-as forradalom évfordulóján tartott demonstrációt az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoportja. A röviden Millaként hívott csoportosulás a szabad sajtót és az állami kontroll lazítását követelte.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepét, március 15-ét választotta demonstrációjának dátumául az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoportja is. A civil egyesülés gyakori szereplője volt a médiának, ők választották meg nemrég Dopemant alternatív köztársasági elnöknek is. Csütörtökön a röviden Milla nevű csoport Szegeden tartott demonstrációt, hogy a szabad sajtóért, a felsőoktatásért és a civil szervezetek önrendelkezésének megőrzéséért emeljék fel szavukat. Ha millióan nem is, de közel százan gyűltek össze a Dugonics téren tartott rendezvényre. Párhuzamosan a fővárosban, a Szabad sajtó útján is tartott tüntetést a szervezet, ahol a közfelkiáltással megválasztott rappert "iktatták be".

Oktatásért, demokráciáért, sajtószabadságért

"A mai rendezvényen felszólalók mind-mind más korosztályt képviselnek, azonban mindannyiukat érinti valamilyen módon a média korlátozása" - szólalt fel

Szalai Balázs

, az egyik fő szervező. Mint mondta, a rendszerváltás után újfajta értékrend alakult ki, végre ismét szabadon kimondhatták az emberek gondolataikat. Ez azonban az utóbbi időszakban ismét veszélybe került: 2012-ben újból meg kell erősíteni ezen értékeket. Hiányolja a kétoldalú tárgyalást a kormány és a civil szervezetek között, emiatt pedig nem lehet mindkét félnek megfelelő döntést hozni. "Olyan országot kell teremteni, ahol az oldalak nem egymás ellen áskálódnak, hanem párbeszéd útján próbálnak előrébb jutni" - hangsúlyozta a szervező.

A közel száz ember koszorújában felállított pódiumon több szervezet képviselője is felszólalt. A Hálózat a Tanszabadságért három tagja szerint a felsőoktatás az új koncepció értelmében a tehetősek kiváltsága lesz ezután, ami semmiképp sem megengedhető. A diákokhoz, a szülőkhöz és a nagyszülőkhöz is szóltak: hangsúlyozták, hogy a tanulóknak nem szabad hagyniuk, hogy felettük hozzák meg a döntéseket, ki kell állniuk jogaikért. A szülőknek pedig össze kell fogniuk, hogy a következő generáció is megkaphassa azokat az esélyeket, amiket egy demokratikus országnak biztosítani kell. Felszólalt még

Balogh József

egyetemi oktató is, aki az éppen száz éve született

Ottlik Géza

sorait olvasta fel Petőfiékről. "Egy általános elégedetlenségi tüntetésre gyűltünk össze, ami nem csak a sajtó szabadságáról, de általában a szabadságról, a köztársaságról, és a demokráciáról, a néphülyítésről és a kultúra szegényítéséről szól" - nyilatkozta portálunknak a demonstrációra érkezett

Galkó Bence

színművész, aki

József Attila

Levegőt! című költeményével készült. Mint mondta, nem véletlen az időpontválasztás, hiszen a március 15-én felolvasott 12 pont egyik sarkalatos pontja a sajtó szabadságáról szóló. A színművész szerint ebben a kokárdás forgatagban a lehet legjobban felhívni a figyelmet értékeink megőrzésére, megvédésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.