Közélet

Nincs árvíz- és belvízveszély az Alföldön

Nincs árvíz- és belvízveszély az Alföldön

2012. március 3., szombat
Nincs árvíz- és belvízveszély az Alföldön

Dél-Alföldön a hóolvadás következtében nagy területeket elborító belvízre nem kell számítani, és a Tisza vízszintje sem emelkedett idáig számottevő módon - tájékoztatott az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Szinte már hírmondója sem maradt a február elején hullott, helyenként ötven centiméteresre feltornyosult hótakarónak. Az enyhülő időnek köszönhetően a fehér dombok hamar olvadásnak indultak, árvíz és belvízveszély azonban a szakemberek szerint eddig nem fenyeget. Azért az elkövetkező napok, hetek időjárása még sokat változtathat a helyzeten. "Jelenleg a működési területünkön lévő hó mennyiség nem nevezhető rendkívülinek" - tájékoztatta portálunkat

Kozák Péter

, az Atikövizig igazgatója. Mint mondta, a telet megelőző nyári és őszi időszak különösen száraz, aszályos volt, így a hótakaró alatti talaj nedvessége viszonylag alacsony, ennek köszönhetően az olvadó hó beszivároghat a mélyebb talajrétegekbe is. Az enyhe idő miatt a hólé befogadását talajfagy sem nehezíti. "A talajfelszínen lefolyó vízmennyiséget a csatornahálózat nagyobb vízszintemelkedés nélkül képes lesz levezetni, amennyiben a hóolvadást nem kíséri jelentősebb eső. A jelenlegi vízháztartási körülményekből kiindulva és az időjárás-előrejelzést figyelembe véve, a Dél-Alföldön a hóolvadás következtében nagy területeket elborító belvízre nem kell számítani. Jellemzően csekély mértékű, a dél-keleti körzetekben esetleg közepes belvízi elöntések várhatók, de a jelenlegi helyzet nem ad okot különösebb aggodalomra" - jósolta az igazgató. Az apadást a csapadékmentes időjárás mellett a napsütés és a szél is felgyorsítja. Az Országos Vízjelző Szolgálat a Tisza szintjét is folyamatosan méri, előrejelzései nagy segítséget jelenthetnek a folyó alsó szakaszain élőknek. "A hóban tárolt vízkészlet mennyisége a szegedi szelvényhez tartozó Tisza vízgyűjtőn is, a Hármas-Körös vízgyűjtőjén és a Makói szelvényhez tartozó Maros folyó vízgyűjtőjén is a sokéves átlagot kissé meghaladó, de messze elmarad a korábbi 'havas' évek mennyiségétől. Az olvadás elindult, működési területünkön azonban még nem jelentkezett vízszintnövekedés. A vízszint centiméteres emelkedése jelenleg nem jelezhető előre, mivel az olvadás üteme és a vizek mederbe jutásának üteme sem ismert" - tájékoztatott Kozák Péter. Fokozatos ütemű olvadásnál szinte észrevétlenül jelentkezik a folyó vízszintjének emelkedése, a szegedi Huszár Mátyás rakpartot 580 centiméteres áradó tendenciájú tiszai vízállásnál kell lezárni. Erre azonban az elkövetkező tíz napban a szakemberek szerint nem kell számítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.