Közélet

Felszámolják a Napfényfürdő egyik kivitelezőjét

Felszámolják a Napfényfürdő egyik kivitelezőjét

2012. március 13., kedd
Felszámolják a Napfényfürdő egyik kivitelezőjét

Már a fürdő átadásakor 2010 nyarán több alvállalkozó fordult a sajtóhoz, hogy nem fizették ki bérüket - összesen több mint 100 millió lógott a levegőben akkor, többségüknek a Sky-Builder Építőipari Zrt.-vel volt szerződésük. A cég akkor vádaskodásról beszélt, s feljelentéssel fenyegetőzött, most pedig felszámolják.

Két, a Napfényfürdő építésében részt vevő konzorciumi céget is felszámoltak, vagy épp felszámolnak, miközben maga a létesítmény egyes információk szerint súlyos, százmilliós veszteséget termel. A Szeviép Zrt. után most a Sky-Builder ellen is végrehajtást indult. Először a Napfényfürdő beruházáshoz kapcsolódó katolikus plébánia építésénél merült fel a cég neve. Már akkor jelezte az egyik vállalkozó, hogy

nem fizetik ki a munkájukat

. A nyilvánosság elé álló

Bellér János

, a Szegedi Épületlakatos Kft. vezetője akkor elmondta, hogy ők a Thébau nevű céggel szerződtek, akiket az a Főnix-Bau Kft. nem fizetett ki, amely céget e vállalkozás elindításakor alapítottak, s az újszülött cég kötött tényleges szerződést a kivitelező Sky-Builder Építőipari Zrt-vel.

Hülvely István

, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója akkor úgy nyilatkoztak, hogy ők, mint megrendelők rendesen kifizették a Sky-Buildert, de a velük szerződő (s e szerződés napján alapított) Főnix-Bauval valóban gondok vannak.

Sajtóhoz forduló civilek, bírósághoz forduló cég

A Napfényfürdő második ütemének átadásakor, 2010 májusában már a Szegedi Civil Fórum fogta össze azokat az alvállalkozókat, akiket nem fizettek ki a ligetfürdő beruházása kapcsán, szóvivőjük szerint több mint 150 milliós tartozás gyűlt össze, és akkor már azt nyilatkozták, hogy

többségüknek a Sky Builder tartozik

. Az új fürdőt üzemeltető Hungest vezérigazgatója akkor a sajtónak úgy nyilatkozott: „Azt tudom garantálni, hogy a konzorcium felé mindent kifizettem, ha vannak szélhámosok az alvállalkozói körökben, azzal nem tudok mit kezdeni, igyekszem figyelni, hogy ne legyen, a Ligetfürdő-beruházásban biztosan nem volt”. A civilek sajtónyilatkozata után a Sky Builder igazgatója egy közleményben reagált, melyben leszögezte, hogy lejárt tartozása nincs, tudatos lejáratás folyik a cége ellen, és büntető feljelentést tesz a Szegedi Civil Fórum szóvivőjével szemben. Alább olvashatnak egy részletet a nyilatkozatból:

„A Fórum szóvivőjének a Sky-Builder Zrt. megkeresése nélküli nyilatkozata azonban számomra egyértelművé teszi, hogy a Civil Fórum ténylegesen nem kívánt a valóság nyomára jutni. Úgy állított ugyanis a Sky-Builder Zrt.-ről rágalmazó tényeket, hogy annak valóságtartalmáról nem is kívánt meggyőződni. Ilyen eszközökkel – a napi megélhetési gondokkal küzdő kisemberek érdekében eljáró pártatlan fórum szerepe mögé bújva - szándéka cégem olvasatában nem más, mint a Sky-Builder Zrt. tudatos lejáratására, ellehetetlenítése. A Sky – Builder Zrt. eredményes, sikeres projektekben gazdag, tartalmas szakmai múlttal rendelkező, jó hírű cég, melyet tudatos tulajdonosi és szakmai akarat épített az ország egyik legismertebb, és sikeresebb építőipari vállalkozásává. E mögött legalább annyi, ha nem több ember kezemunkája húzódik meg, (nem is beszélve jövőbeni biztonságáról) mint a Fórum által valótlan tényállításokkal védendők körében. Mindezekre is figyelemmel, miután a Fórum valótlan állításai Sky-Builder Zrt. jó hírnevét, megbízhatóságát, végsősoron életképességét csorbítják, így köteles vagyok megtenni azokat a polgári és büntetőjogi lépéseket, melyek a jóhírnevünket ért sérelmet orvosolják, illetve kellő elégtételt, és igazunknak kellő nyilvánosságot szolgáltatnak. Mindezen túl óva intem a Szegedi Civil Fórumot attól, hogy a továbbiakban konkrét tények ismerete nélküli híreszteléseket, mint tényeket közöljön az olvasóval, vagy mással, mert az alaptalan tényállításokat a jövőben is minden jogi eszközzel elhárítjuk. Amennyiben a sajtónak, vagy a Fórumnak a beruházásról, illetve cégemről további hiteles információra van szüksége, úgy ajánlom figyelmükbe az info@skybuilder.hu elérhetőséget, melyen soron kívüli, közvetlen, hiteles információt kaphatnak tőlem, illetve cégem felkészült szakembereitől” – írja Bajkai Károly, a Sky-Builder Zrt. vezérigazgatója.”

A közlemény teljes szövege itt olvasható

.

Felszámolt fürdőépítő cégek, 100 milliós napfényfürdős veszteség?

Most, 2012 március idusán már az MTI adott hírt arról, hogy a 2010-ben még 4 milliárd feletti forgalmat bonyolító budapesti Sky-Builder Építőipari Zrt. ellen a

gazdasag.hu

közlése szerint tavaly indított végrehajtást az adóhatóság, s jelenleg is hét közjegyzői végrehajtás van folyamatban. A Sky-Builder 2004-ben alakult, a 2003-ban létrehozott BP Invest Kft. jogutódjaként. Árbevétele már 2005-ben meghaladta az egymilliárd forintot, és folyamatosan bővült. 2008-ban forgalma 2,3 milliárdra rúgott, adózás előtti eredménye 70 millió forintot tett ki. A csúcsév 2009 lett, akkor a cég nettó árbevétele csaknem elérte a 6 milliárd forintot, míg nyeresége 70 millió forint volt. Tavalyelőtt, bár forgalma csökkent, még mindig 4,4 milliárd forint bevételt ért el, miközben vesztesége 125 millió forint volt, kötelezettségállománya pedig meghaladta az egymilliárd forintot. A Sky-Builder többségi tulajdonában van az Aptus Építőipari Zrt. A társaságot 2008-ban hozták létre, 2010 óta felszámolás alatt áll. Érdekesség, hogy a fürdő építésének harmadik ütemét egy

hármas konzorcium nyerte el

, melyből az egyik, a Szeviép Zrt. már csődbe ment, a Sky-Buildert pedig most számolják fel. Információink szerint pedig a fürdő jelentős, több százmilliós veszteséget termelt eddigi működése során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.