Közélet

Biztonsági cégekbe próbál beépülni az alvilág

Biztonsági cégekbe próbál beépülni az alvilág

2012. január 9., hétfő
Biztonsági cégekbe próbál beépülni az alvilág

Az alvilág megpróbál beépülni a biztonsági cégekbe - nyilatkozta a Népszabadságnak Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

A lap hétfői számában az elnök úgy fogalmazott: "az alvilág szemet vetett a magánbiztonsági iparra". Számos nagy kárt okozó bűncselekmény történt az elmúlt hónapokban, amelyek végrehajtói, tippadói az elkövetéskor vagy kevéssel azelőtt vagyonvédelmi cégek dolgozói voltak. Felmerül a gyanú - olvasható a Népszabadságban -, hogy egyes elkövetők korábban eleve azért léptek be az adott pénzszállító vállalkozáshoz, vagyonvédelmi céghez, hogy megismerjék annak működését, felderítsék gyengeségeit, ellenőrzési rendszerének hiányosságait, adatokat gyűjtsenek egy későbbi rablótámadáshoz. Magyarországon a kamara adatai szerint mintegy 100 ezer vagyonőr és 1.000-1.200 működési engedéllyel rendelkező magánnyomozó működik, de számuk folyamatosan nő, miközben az álláshelyek száma - a válság miatt - csökken. A munkaügyi hatóságok szerint a feketefoglalkoztatás aránya a magánbiztonsági szakmában a legmagasabb. A Népszabadság beszámolója szerint a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara korábban több ígéretet is kapott arra, hogy a közbeszerzéseken senki nem nyerhet olyan árral, amelyből még a törvényes bérminimum és annak közterhei sem jönnek ki, de ez nem valósul meg. A nyertes cégek általában azzal érvelnek, hogy más munkák bevételeiből tudják fedezni a bérterheket. A kötelező kamarai tagság megszüntetésével a tagság kétharmada önkéntes alapon már nem kíván kamarai tag lenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.