Közélet

A rezidensek tovább gyűjtik a felmondóleveleket

A rezidensek tovább gyűjtik a felmondóleveleket

2012. január 3., kedd
A rezidensek tovább gyűjtik a felmondóleveleket

Noha a múlt év végéig összegyűlt felmondólevelek aktiválását egyelőre elhalasztotta a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ), a szervezet további felmondólevelek letétbe helyezését várja a kollégáktól; a célok ugyanazok, egyedül a határidő változott március 29-re, de többször ezen nem módosítanak - közölte az MRSZ elnöksége kedden a honlapján.

Papp Magor

, a szövetség elnöke múlt pénteken jelentette be: úgy döntöttek, hogy átmenetileg - három hónapra - felfüggesztik a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését. Az MRSZ keddi tájékoztatójában a felmondólevelek aktiválásának elhalasztását elsősorban azzal indokolta, már a nélkül is lehetőség nyílt egy érdemi alapbéremelésre. "A kormányzat lépésére mi is gesztust gyakoroltunk, ezzel egyébként időt adva saját magunknak is a további erősödésre (bár sok felmondás gyűlt össze, de ez még tovább növelhető)" - írták. Ha mégsem lesz megegyezés, a felmondólevelek az eredeti terveknek megfelelően élesedni fognak - hangsúlyozták. Papp Magor múlt pénteken azt mondta: maratoni tárgyalássorozatot folytattak az "Élhető magyar egészségügyet" mozgalom szervezői a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) vezetőségével és a rezidensszövetség elnökségi tagjaival, amely során megfontolták Orbán Viktor miniszterelnök aznap reggeli nyilatkozatát, amelyben személyes ígéretet tett az orvosok 2012-ben történő béremelésére, továbbá

Szócska Miklós

államtitkár előző napi, a teljes orvostársadalomra vonatkozó érdemi ajánlatát. Ennek kapcsán Papp Magor akkor elmondta: január első hetében hivatalosan is megkezdődnek a tárgyalások az ágazati vezetéssel. Az akció során összegyűlt több mint 2500 felmondólevél későbbi aktiválását a megbeszélések eredményességétől teszik függővé - tette hozzá. Szócska Miklós államtitkár ezt követő sajtótájékoztatóján megköszönte a szakmai szervezetek "bölcs belátását", továbbá megerősítette: január elején tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárd forintos forrást miként tudnák a leghatékonyabban felhasználni. A rezidens szövetség az "Élhető magyar egészségügyet" mozgalom jelenlegi állásáról szóló keddi beszámolójában kiemelte: nem történt megállapodás, így az akció továbbra is folytatódik. A célok ugyanazok, egyedül a határidő változott 2012. március 29-re, de többször ezen nem módosítanak - tették hozzá. A rezidensek a mostanáig az akcióhoz csatlakozó kollégáktól azt kérték: felmondási nyilatkozataikkal a továbbiakban is tartsanak ki a mozgalom mellett. A honlapon megjelentek szerint a három hónapos "türelmi idő" alatt is folytatják az országjárást, "a mozgalom továbbra is nyitott minden orvos számára" - hangsúlyozták. Ez idő alatt mind a letétbe helyezett felmondóleveles, mind a MOSZ által gyűjtött túlmunka visszamondásáról szóló akciókhoz is várják a csatlakozókat. Az MRSZ elnöksége arra is kitért: sokan kérdezték, milyen forrásból remélhető az ágazatban dolgozók béremelése. A szövetség szerint az egyik ilyen forrás - miként azt a kormányfő múlt pénteken a Kossuth Rádióban ismertette - a népegészségügyi termékdíj, amely ígérete szerint kizárólag orvosok bérezésére fordítható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.