Közélet

Atomenergia: ne féljünk tőle, használjuk biztonságosan! + FOTÓK

Atomenergia: ne féljünk tőle, használjuk biztonságosan! + FOTÓK

2011. december 8., csütörtök
Atomenergia: ne féljünk tőle, használjuk biztonságosan! + FOTÓK

Magyarország energiaigénye egyre nő, ezért szüksége van az atomenergiára, melynek alkalmazásában a biztonság a szakemberek első számú szempontja - hangzott el az Atomenergiáról - mindenkinek című szegedi konferencián.

Szakmai előadásokkal, kiállításokkal és gyakorlati bemutatókkal várták az érdeklődőket csütörtökön az Atomenergiáról - mindenkinek című ismeretterjesztő konferencián az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A programot az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a TIT Stúdió Egyesülettel és az SZTE Nukleáris Medicina Intézettel közösen szervezte.

Ismerd meg!

Napjainkban az atomenergia szerepe sok országban felértékelődött, ugyanakkor a nemzetközi felmérések szerint az emberek döntő többsége kevés, illetve bizonytalan információval rendelkezik az atomenergiáról. Ezért 2005-ben az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel közösen elhatározta, hogy tematikus konferenciasorozaton adja közre az atomenergiával kapcsolatos aktuális ismereteket Budapesten, majd a régiókban, ahol az érdeklődők neves szakemberektől közvetlenül szerezhetnek ismereteket a kérdéskörről. Az azóta megszervezett ismeretterjesztő rendezvénysorozatnak közel 4 ezer résztvevője volt.

Szervezetünkben is sok a radioaktív anyag

A cél, hogy a fiatalokkal megismertessék az atomenergia használatát a villanytermeléstől a gyógyításig, bemutatva az abban rejlő lehetőségeket, az azzal kapcsolatos veszélyeket, illetve az azok elleni védekezést is - vázolta

Rónaky József

, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Hozzátette: immár kilencedik alkalommal került sor regionális ismeretterjesztő konferenciájukra, s másodszor látogatottak el Szegedre. A főigazgató szerint felvilágosító tevékenységükre - melyhez remek partnereket találtak - azért van szükség, mert az emberek többségében az atomenergia a sugárzás, a radioaktivitás és az atombomba kapcsán félelmet kelt, ugyanakkor nem szabad megriadni, inkább meg kell azt ismerni, majd okosan és biztonságosan használni a mindennapok során. A csütörtöki tanácskozás részvevői - zömében szegedi középiskolás és egyetemista diákok - az Országos Atomenergia Hivatal, az SZTE Nukleáris Medicina Intézet, a BME Nukleáris Medicina Intézet és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. szakembereitől hallhattak többek között olyan témákról, mint az atomenergiai gyógyászati használata, az atomerőművek biztonságos működése, a radioaktív hulladékok kezelése vagy éppen a fukushimai erőmű-katasztrófa tanulságai. Nemcsak az emberi szervezetben rengeteg a radioaktív anyag, de földi környezetünk is intenzíven sugároz - derült ki

Vincze Árpád

, az OAH főosztályvezető-helyettesének beszámolójából. Megtudhattuk: a természetes eredetű sugárterhelés 52 százaléka radioaktív anyagok belégzéséből származik, míg a mesterséges eredetű sugárterhelés 98 százaléka az orvosi diagnosztikához és terápiához köthető. Az atomenergia békés célú alkalmazása nagymértékben javítja az emberi életminőséget, azonban természetesen adott esetben veszélyeket is rejt magában. A dózis nagyságától függően szövetpusztító és rákkeltő hatások is felléphetnek, a használat alapvető szabálya – így Vincze Árpád –, hogy annak kockázata nem lehet nagyobb más tevékenységek társadalmilag elfogadott kockázatánál.

Krónikussá váltak a daganatos betegségek – fontos a korai diagnózis

A radioaktív izotópoknak a medicinában betöltött szerepéről az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Intézet tanszékvezető egyetemi tanára adott tájékoztatást. Pávics László úgy fogalmazott: napjainkban a képalkotó diagnosztika és a sugárterápia már elengedhetetlen a korszerű gyógyításhoz. A konkrét adatokat ismertetve elmondta, a 21. században az emberek 20-30 százaléka esik át élete során valamiféle rákos megbetegedésen (azaz a daganatos betegségek krónikussá váltak). A radiológiai vizsgálatok ennek kockázatát elhanyagolható mértékben, mindössze 0,05 százalékkal növelik. Szemléletes példával illusztrálta mindezt a professzor: egy mellkasröntgen során körülbelül akkora sugárterhelés éri a pácienst, mint egy Budapest és New York közötti repülőút alkalmával. A szűrések, a diagnosztika és a terápia pozitív hatásai viszont ennél jóval inkább kézzelfoghatóak. A különböző kezelések (kemoterápia, besugárzás, műtét) révén a tudomány fejlődésével egyre jobbak a gyógyítási-gyógyulási esélyek, ám természetesen rendkívül fontos a korai felismerés. Mindezzel együtt is biztató, hogy - mint kiderült - az orvosi alkalmazások terén is a sugárdózis csökkentésére, valamint a felesleges radiológiai vizsgálatok elkerülésére törekszenek a szakemberek. A rendezvény kísérőprogramjakként a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. színes szakmai kiállítását, illetve a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja által tartott műszeres bemutatót tekinthették meg az érdeklődők. Az előadások pedig a konferenciát követően az Országos Atomenergia Hivatal honlapján bárki számára elérhetőek lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.