Közélet

Mégsem lesz a buszsáv a nagykörúton + FOTÓK

Mégsem lesz a buszsáv a nagykörúton + FOTÓK

2011. november 30., szerda
Mégsem lesz a buszsáv a nagykörúton + FOTÓK

Már biztos, hogy nem építenek a nagykörút közepére buszsávot. A Fidesz-KDNP eddig is kritizálta a szerinte értelmetlen és drága beruházást, a szocialisták, élükön Botka Lászlóval, foggal-körömmel védték a projektet. Aztán a múlt pénteki közgyűlésen maga a polgármester „csúsztatta” a testület elé a támogatási szerződés megszüntetésére tett javaslatát...

A pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései között fogadta el a közgyűlés a polgármester előterjesztését, aki a „nagykörút közösségi közlekedési sáv” elnevezésű projekt támogatási szerződésének megszüntetését kezdeményezte. Azaz most már biztos, hogy nem fut majd a körutak közepén buszsáv.

Kalmárt tegnap még leszólták, ma már dicsérhetnék?

Kalmár Ferenc

(Fidesz-KDNP) tanácsnok érdekesnek tartja, hogy nagykörúti sürgősségi előterjesztését nem vették napirendre, hiszen a beruházás újabb 300 milliós hitelnövekedést jelent a városnak, hasznossága pedig kétséges. Nem a teljes körutat alakítanák ki, csak a közepén egy buszsávot, a szélén marad a kamionok által tönkretett aszfalt” – számoltunk be szeptember végi közgyűlési tudósításunkban arról, ahogy a jobboldali politikus érve az értelmetlen és drága buszsáv tervének megszüntetése mellett süket fülekre talált.

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő világítja meg a történteket. „A szocialisták Kalmár Ferenc előterjesztése előtt is vérmesen védték a buszsávot, mondván: arra szükség van, és a Fidesz súlyos tízmilliókkal akarja károsítani Szegedet, ha nincs buszsáv, lyukat ütünk a költségvetésben. Nos, ehhez képest most a polgármester részéről érkezett egy indítvány a támogatási szerződés megszüntetésére a tervezett buszsávval kapcsolatban” – nyilatkozta portálunknak a városfejlesztési tanácsnok. Hozzátette: a Fidesz-KDNP eleve vitatta ennek a projektnek a szükségességét, ahol az önerő jelentős terhet róna az önkormányzatra, maga a beruházás értelme pedig erősen megkérdőjelezhető.

„Amióta a kamionok az elkerülő miatt szinte teljesen eltűntek a körútról, végleg feleslegessé vált az út közepén futó buszsáv, ami a kereszteződésekben több kanyarodósávval közös lett volna, ráadásul az eddigi állami fenntartás helyett ennek az egy sávnak a gondozása a továbbiakban az önkormányzatot terhelte volna” – fűzte hozzá.

Botka László

előterjesztésében olvasható, hogy különböző költségnövelő tényezőkkel kiegészítve a buszsáv kialakításához 365 millió forintnyi önerőre lenne szükség. Gyimesi szerint ez egy ésszerű döntés, ezért is fogadta el a közgyűlés, csak az nem érthető, hogy pusztán politikai erőfitogtatásból miért lettek volna képesek a szocialisták kidobni az ablakon több mint 300 milliót, illetve miért fújtak most oly nagy csendben visszavonulót, mikor két hónapja még vadul ostorozták a logikusan érvelő jobboldalt...

Felmérik az oktatási intézmények energetikai állapotát

Gyimesi László egy másik lefogadott előterjesztésre is felhívta a figyelmet. A politikus az energetikai hatékonyság érdekében javasolta, hogy 2012. január 15-ig mérjék fel a városi fenntartású tanintézmények energetikai hatásfokát. Célja a minél olcsóbb fenntarthatóság, működtetés, a pazarlás megszüntetése. "Az energiaárak folyamatos emelkedésére is tekintettel szükségesnek látszik annak vizsgálata, hogy a városi intézmények energiahatékonyságát milyen módon lehetne növelni. Továbbá a Magyar Köztársaság kormánya több tájékoztatójában jelezte, elkötelezett annak érdekében, hogy Magyarország közintézményeinek energiahatékonyságát növelje, és az ilyen jellegű beruházásokat a jövőben támogassa" - így a politikus. Az önkormányzati intézmények átfogó energetikai korszerűsítése számításai szerint több tízmillió forint költségmegtakarítást is jelenthet majd évente. „Első körben tíz intézmény felmérésére tettem javaslatot, de ez nem kőbe vésett szám. Ez csak egy javaslat, ami bővülhet is, többek között azt sem tudni még, mely intézmények kerülnek állami fenntartásba” – emelte ki Gyimesi, aki hangsúlyozta, hogy e tanulmány a későbbi energetikai fejlesztéseket megcélzó pályázatokhoz nagyon jól fog jönni, hiszen tételesen és pontosan leírja majd, hogy egy adott épületen, mi az, amit célszerű lenne javítani, cserélni, korszerűsíteni. „Ennek a non plus ultrája lenne, ha geotermikus energiafelhasználást építenénk ki különböző intézményeinkben, ahogy az már több környező kisebb településeken működik” – fogalmazta meg az ideális állapotot a képviselő. A tanácsnok indítványára egyébként a következő városi intézmények energiafelhasználásáról készül első körben felmérés: Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola Szakképző Iskola Széchenyi István Tagintézménye, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézménye, Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Fodor József Élelmiszeripari Tagintézménye, Deák Ferenc Gimnázium, Szeged Városi Kollégium Fodor József Tagintézménye, Szeged Városi Kollégium Fodor József Tagintézménye, Szeged Városi Kollégium Vedres István Tagintézménye, Szeged Városi Kollégium Janikoszky Éva Tagintézménye, Jerney utcai óvoda.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.