Közélet

Intézkedésetikát tanultak a rendőrök

Intézkedésetikát tanultak a rendőrök

2011. október 18., kedd
Intézkedésetikát tanultak a rendőrök

Amikor a rossz hírt közölni kell

A rendőri állományban szolgálók sok esetben kerülnek olyan helyzetbe, amikor kellemetlen, rossz, vagy éppen tragikus hírt kell közölniük a sértettek hozzátartozóival. Embert próbáló feladat ez, bármennyire is a napi rutin részét képezi. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében tartott beszélgetésen egyházi emberek osztották meg tapasztalataikat a rendőrökkel.

Tavaly novemberben jött létre az az együttműködési megállapodás, melynek keretében a katolikus, a református, valamint az evangélikus egyház képviselői előadások keretében beszélnek arról, hogyan lehet a rossz híreket emberileg feldolgozható módon közölni a hozzátartozókkal.

Konfliktushelyzetek kezelése

„A rendőrök a munkájuk során igen sok konfliktushelyzetbe kerülnek” – mondta el portálunknak

Varga Mihály

alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság humánigazgatási szolgálatának vezetője. „Ezeket önmagukkal szemben is meg kell tanulni kezelni. Ehhez nyújtanak segítséget az egyházak képviselői, akik saját tapasztalataikat osztják meg az egyenruhásokkal.” Az egyházi emberek szinte naponta találkoznak halálesetekkel, közöttük nem egyszer a tragikus, vagy épp gyermekhalállal. Ezeket emberileg mindenkinek igen nehéz feldolgozni. „Bennünket arra kértek fel, hogy a saját tapasztalatainkat meséljük el, és ezen keresztül próbáljunk a rendőrségen szolgálóknak segíteni” – beszélt a programról

Németh László

, hódmezővásárhelyi esperes. „Azt meséljük el, hogyan éljük meg, hogyan találkozunk a családdal, a hozzátartozókkal. A hangsúly mindig az események empátia felőli megközelítésének fontosságán van.”

A legfontosabb a megnyugtatás

A rendőrök és az egyházi emberek a körzeti megbízotti munkában napi szinten találkoznak egymással, hiszen mindkét fél a maga területén jól ismeri a reá bízott területen élők gondját-baját, amiről sok esetben egymástól kérnek tanácsot. A rendőrök szolgálata során felmerülő problémák kezelését is elősegíti ez a közvetlen párbeszéd. „Sok új információt kaptunk” – mondta el tapasztalatait

Varga Gábor

őrmester, a belvárosi rendőrörs körzeti megbízottja. „Ezek alapján tovább tudjuk gondolni, és a későbbiekben ezekre építve tudjuk a mindennapi munka során alkalmazni is mindazt, amiben az egyház részéről kaptunk segítséget. Nekem személy szerint halálhírt még nem kellett átadnom, de többször előfordult már, hogy családtagokat kellett kiértesítenem arról, hogy valakit rendőri intézkedés alá vontunk, vagy épp kisebb balesetet szenvedett.” A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha megjelenik a rendőr, többségében az ijedtség az első reakció. Ilyenkor mindig a megnyugtatás a legfontosabb, amit a részletes tájékoztatás követ, hogy a hozzátartozók minél nyugodtabban tudjanak az eseményekhez viszonyulni, és ezt a helyzetet fel tudják dolgozni. A program során a rendőri állományból az intézkedésen résztvevők, a járőrök, a körzeti megbízottak, a bűnügyi technikusok, a helyszínelők vesznek majd részt ezeken a beszélgetéseken, hiszen ők azok, akik első lépcsőként találkoznak az állampolgárokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.