Közélet

Az MSZP a civiltörvény átdolgozását sürgeti

Az MSZP a civiltörvény átdolgozását sürgeti

2011. augusztus 21., vasárnap
Az MSZP a civiltörvény átdolgozását sürgeti

Az MSZP szerint az új civiltörvény-tervezet "a fürdővízzel együtt kiönti a gyereket": a kormánytól való függetlenséget és ezzel a valódi civil jelleget is, ezért az MSZP új tervezet kidolgozását tartja szükségesnek.

A kormány a médiatörvény és az egyházi törvény után a készülő civiltörvénnyel újabb autonóm szervezetek korlátozására tör, "Nagy Testvérként" viselkedik, aki mindent hatalma és ellenőrzése alá akar vonni, és a függetlenség morzsáját is veszélyesnek tekinti - olvasható az ellenzéki párt közleményében, amelyet vasárnap juttatott el az MTI-hez. A közleményben kifejtik: azok a kisegyházak, amelyek "a parlamenti kétharmad kegyét nem nyerik el", az új egyházi törvény szerint többé nem működhetnek egyházként, csak vallási egyesületként. Most a civiltörvény tervezete attól is megfosztaná őket, hogy legalább közhasznú egyesületek lehessenek. Közhasznú minősítéshez ugyanis a tervezet szerint ezentúl csak az juthat, aki állami-önkormányzati feladatot lát el. A tervezet minden civil szervezetet új bírósági bejegyzésre kötelez, és olyan új kritériumokat szab a közhasznú minősítés elnyeréséhez, amelyeket az eddig a közösség érdekében tevékenykedő szervezetek többsége nem tud teljesíteni. Ha pedig egy civil szervezet elveszti a közhasznú minősítést, azzal azokat is büntetik, akiknek eddig segíteni tudott, hiszen például a nem közhasznú szervezettől kapott segítség után már szja-t kell fizetni - olvasható a közleményben. Az MSZP szerint a civil szervezetek tiltakoznak az ellen is, hogy a támogatásról döntő testületekben a civilek által választottak az eddigi 90 százalékos többség helyett egyharmados kisebbségbe szoruljanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.