Közélet

Tápai: Nyugalom kellene, nem „kommandó”

Tápai: Nyugalom kellene, nem „kommandó”

2011. július 6., szerda
Tápai: Nyugalom kellene, nem „kommandó”

Az önkormányzati cégvezetők szerint értelmetlen és visszatetsző a Botka László polgármester által létrehozott, egy volt NBH-s tiszt által vezetett új cégfelügyeleti csoport felállítása.

Ahogy arról beszámoltunk,

Botka László

(MSZP) polgármester a legutóbbi közgyűlést követően közölte:

új cégfelügyeleti csoportot hozott létre

, melynek feladata a város cégeinek állandó ellenőrzése lesz. Ennek élére

Kispál Lászlót

, a volt Nemzetbiztonsági Hivatal nyugalmazott rendőr alezredesét nevezte ki. Július 1-jei sajtótájékoztatóján Botka azt mondta, hogy míg eddig a belső ellenőrzést évente néhány alkalommal tették meg, az új „kommandó” állandó jelleggel végez majd átvilágításokat az önkormányzati gazdasági társaságoknál. A szegedi önkormányzati cégek vezetői szerint azonban értelmetlen és visszatetsző is az új csoport létrehozása. Úgy tudjuk, közös levélben fogalmazzák majd meg észrevételeiket az ügyben. Egyebek mellett hangsúlyozzák, hogy működésüket törvények szabályozzák, illetve az önkormányzatnak megvan a közgyűlés által elfogadott belső ellenőrzési rendje, melyhez nem illeszkednek a Botka László által múlt pénteken megfogalmazottak. Portálunknak

Tápai Péter

, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója világította meg a hátteret.

A belső ellenőrzés feltételei eddig is biztosítottak voltak

„A gazdasági társaságok működését számos jogszabály, így a gazdasági törvény, adótörvények, cégjog szabályozzák. A tulajdonos önkormányzat közgyűlésének – mely kinevezett bennünket, cégvezetőket – negyedévente beszámolunk a februárban elfogadott üzleti terv alapján. Mi felvázoltuk, mit fogunk véghezvinni, ezt pedig folyamatosan ellenőrzik a képviselők. Működésünket ezenkívül a felügyelőbizottság, illetve az igazgatótanács is figyelemmel kíséri. Másrészt az önkormányzatnál eddig is létezett belső ellenőrzési osztály, mely azonban – érdekes módon – az elmúlt nyolc évben egyszer sem végzett munkát az IKV-nél, amit el is ismertek” – fejtette ki Tápai Péter.

Ezzel szemben az idei esztendőben már négyszer jelentek meg a cégnél a belső ellenőrök, ebből két esetben vizsgálatot is lefolytattak. „Azt is tudni kell, hogy a belső ellenőrzésnek is megvannak a szabályai, melyek kimondják, az nem lehet túlzó, nem akadályozhatja a napi működést. Ha a polgármester – ahogy fogalmazott – 'cégkommandót' akar felállítani, mely ott lesz a nyakunkon minden nap, az ellehetetleníti a munkánkat. Ezenkívül sérti, sértheti a törvény által biztosított cégvezetői szabadságot is. Úgy vélem, a polgármesternek mint jogvégzett embernek ezeket nem lenne szabad figyelmen kívül hagynia” – így az elnök-vezérigazgató. Tápai Péter amiatt is aggódik, hogy a volt NBH-s tiszt által vezetett „cégkommandó” felállításának híre riadalmat szült az IKV mintegy 300 dolgozója körében. „Nem csoda, hogy nyugtalanok a munkatársak annak hallatára, hogy idejöhet egy volt NBH-s tiszt, Isten tudja, milyen – akár titkosszolgálati – módszerekkel, elkezdik őket faggatni, személyes információkat kérhetnek róluk. Kérdezem én: ebben a megfélemlítéssel teli légkörben hogyan fognak majd dolgozni az emberek? Nyugalmat kellene teremteni most, elsősorban a polgármesternek. Hagyják dolgozni a cégvezetőket, a cégeket, aztán egy bizonyos időszak elteltével nézzék meg, a vállalásokat hogyan tudták teljesíteni” – nyilatkozta. Hozzátette még, a múlt heti bejelentésnek külön pikantériát ad, hogy Botka Lászlót többször is meghívta már mint szegedi polgár, illetve mint cégvezető is egyeztetésre, ám a polgármester még csak nem is reagált ezekre a megkeresésekre. Ezt követően akar (maga helyett) „cégkommandót” küldeni a Dáni utcába...

Kispál Lászlót a jogi bizottság faggatja majd

Az új cégfelügyeleti csoport ügyében további fejlemény, hogy a közgyűlés jogi bizottsága határozatot hozott arról, meg kívánja hallgatni Kispál Lászlót.

Bohács Zsolt

, a testület tagja, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a SZEGEDma.hu-t arról tájékoztatta: szeretnék megtudni, milyen feladatokat képzel el magának a volt Nemzetbiztonsági Hivatal nyugalmazott rendőr alezredese, milyen elképzelésekkel, tervekkel vágna neki a munkának, illetve tevékenysége milyen átszervezés- és forrásigényeket von maga után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.