Közélet

Szegeden is „kutya meleg” volt, Pécsen megdőlt az országos rekord + FOTÓK

Szegeden is „kutya meleg” volt, Pécsen megdőlt az országos rekord + FOTÓK

2011. július 9., szombat
Szegeden is „kutya meleg” volt, Pécsen megdőlt az országos rekord + FOTÓK
A budapesti után megdőlt az országos napi melegrekord is, az 1927-ben Szegeden mért 37,8 foknál Pécsen szombaton délután egy tized fokkal magasabb, 37,9-es értéket mértek. Szegeden a kora délutáni órákban a város néhány pontján a hőfokjelzők 42 Celsius-fokot is mutattak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja előrejelzésének megfelelően a legnagyobb hőség a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön köszöntött a lakosságra. A rendkívüli meleg időjárás következtében Szegedi is sokan kívánkoztak a szökőkutak hűsítő vizébe, az utcákon csak elvétve lehetett találkozni sétáló emberekkel. A locsolókocsik folyamatosan rótták az utakat, járdákat.

Vasárnap tovább sülünk

Babolcsai György, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta, Budapesten szombaton 36,7 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, ez 1,5 fokkal haladja meg az ezen a napon eddig mért rekordot. Vasárnap szintén 38 fok körüli vagy annál magasabb hőmérsékletre lehet számítani, így nemcsak helyi rekordok dőlhetnek meg, hanem az országos melegrekord is - közölte.

A meleg nem játék

Az Országos Mentőszolgálat egész hétvégére azt tanácsolja, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon néhány percnél többet a tűző napon egyrészt az erős UV-B sugárzás miatt, másrészt azért, mert néhány perc alatt olyannyira átmelegedhet a fejbőr, a koponya, hogy annak enyhébb esetben ájulásos rosszullét, súlyosabb esetben pedig napszúrás lehet a következménye. Az idős, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők egyáltalán ne menjenek ki a napra, de a fiatalok is vigyázzanak - figyelmeztetett Győrfi Pál, a szervezet szóvivője, hozzátéve, hogy ha valaki az ájulás tüneteit érzi, kiszárad a szája, zúg a füle, szédülni kezd, akkor minél gyorsabban feküdjön le lehetőleg hűvös helyen. Győrfi Pál a közlekedők figyelmét arra hívta fel, hogy a nagy melegben lankad a figyelem, nő a reakcióidő, ami egyenlő a féktávolság növekedésével. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, amelynek értelmében az erdőkben, azok 200 méteres környezetében, a vasút és a közutak mentén tilos tüzet gyújtani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.