Közélet

Oktatás, szociális ellátás, gyermekvédelem – egyházi segítséggel

Oktatás, szociális ellátás, gyermekvédelem – egyházi segítséggel

2011. július 11., hétfő
Oktatás, szociális ellátás, gyermekvédelem – egyházi segítséggel

Az egyházmegye fenntartásába kerül szeptembertől több oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézmény. A változásokról Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Ritz Judit az egyházmegye szociális intézményeinek főigazgatója és Kothencz János az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója beszélt.

Eddig 13 oktatási intézmény működött, 4014 nappali és 298 esti tagozatos diákkal. Most 2200 fővel bővül a tanulói létszám. Azokon a településeken, ahol a szülők több mint 50 százaléka és az önkormányzat is támogatta és kérte, vegyék egyházi fenntartásba az iskolákat és óvodákat, ott a püspökség igyekezett eleget tenni a kérésnek. Ennek nyomán az egyház a következő tanintézmények működtetését veszi át szeptembertől: Csongrád, Nagyboldogasszony Katolikus Iskola, Kunszentmárton, Szent Anna Katolikus Óvoda Orosháza, Ötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Baks, Szent Miklós Katolikus Általános iskola és Óvoda Pusztaföldvár, Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda Zsombó, Nefelejcs Katolikus Óvoda Zsombó, Szent Imre Katolikus Általános Iskola Battonya, Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola.

Ritz Judittól

, az egyházmegye szociális intézményeinek főigazgatójától megtudtuk, hogy 2011 július 1-től a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató intézményrendszere támogatószolgálattal és hajléktalanokat ellátó szállóval is bővül, illetve átvettek egy nyolc férőhelyes lakóotthont is. Szeptember 1-től az autistákat oktató és nevelő Aranyossy Ágoston Általános Iskola is egyházi fenntartásba kerül. Az egyházmegye gyermek- és ifjúsági védelemmel foglalkozó hálózatának főigazgatója,

Kothencz János

arról tájékoztatta a sajtót, hogy július 1-től a megye teljes körű gyermekvédelmi szakellátását az egyházmegye vette át, Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény néven.

Autistákon és hajléktalanokon is segít az egyház

A politika kereszttüzébe is került egykori Árpád Nevelőotthonnal kapcsolatban Kothencz úgy fogalmazott, "ez az ügy nem ügy". A gyermekvédelmi szakellátás 1200 gyerekről gondoskodik, képesek megoldani annak a 16 gyereknek az elhelyezését is, akiknek az egyházmegye és a város között létrejött szerződéstervezet szerint (amit a közgyűlésnek kell majd jóváhagynia) jövő év szeptemberéig ki kellene költözniük az otthonból. „Az önkormányzat feladata, hogy eldöntse, átadja-e nekünk a fenntartást. Senki nem mondta meg, hogy hova költöztessük a gyerekeket. Ami tény, hogy ha érvényes lesz a megállapodás, akkor egyéves kiürítési határidőnk van” – hangzott el. „Furcsa, támadó hangnemű megfogalmazások kereszttüzébe kerültünk egy oktatási intézménynek a tervezett átvétele kapcsán

(a zsombói iskola ügye – a szerk.)

, de érdekes, hogy amikor az autista, vagy a hajléktalangondozás feladatait vállaltuk át, senki nem emelt szót, hogy keresztény erkölcsök alapján közelítünk ezekhez a csoportokhoz” – fűzte hozzá a püspök, hangsúlyozva azt is, hogy a nevelőotthon ügyében semmi közük a politikai csatározásokhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.