Közélet

Méltányosnak tartják a SZÉP-kártya kapcsolódó szolgáltatásainak jutalékát

Méltányosnak tartják a SZÉP-kártya kapcsolódó szolgáltatásainak jutalékát

2011. június 16., csütörtök
Méltányosnak tartják a SZÉP-kártya kapcsolódó szolgáltatásainak jutalékát

Méltányosnak nevezte a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) főtitkára a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kapcsolódó szolgáltatásainak 1,5 százalékos jutalékát.

Az MTI azt követően kereste meg a szövetségek vezetőit, hogy a Magyar Közlönyben megjelent: a kormány módosította a SZÉP-kártya kibocsátásnak és felhasználásának szabályait. Eszerint a szálláshely szolgáltatók a kapcsolódó szolgáltatást nyújtó vállalkozások felé a kártya használatáért legfeljebb az adott kapcsolódó szolgáltatásra eső utalvány beváltási értéke 1,5 százalékának megfelelő összeget számíthat fel. A kártyát csak meghatározott szolgáltatásokra lehet igénybe venni, de csak szálláshely szolgáltatással együttesen.

Vancsura Miklós

, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke az MTI-nek azt mondta: örül a döntésnek, megnyugtatónak és méltányosnak tartja az összeget. Úgy vélte azonban, ennek ellenére meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a fürdőszolgáltatások a cafeteria-rendszerben önállóan is megjelenhessenek.

Böröcz Lajos

, a Vimosz főtitkára ugyancsak méltányosnak nevezte a 1,5 százalékos jutalékot, de mint mondta, a struktúra bonyolultsága szerinte problémákat okozhat a gyakorlatban.

Szatmáry Kristóf

, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért is felelős államtitkára május végén azt mondta, hogy a jövő év elejére állhat fel az új cafeteria-rendszer, amelynek első eleme, a júliusban induló, a szálláshely-szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó Széchenyi Pihenő Kártya, a kormány azonban már dolgozik olyan új elemek bevezetésén, amelyeket például a vendéglátáshoz, gyógy- és fürdőszolgáltatáshoz kötnek. A kormány 2011. március 30-i ülésén fogadta el a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló rendeletet. Az új cafeteria-elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak. Emellett 16 százalékos személyi jövedelemadóval adózik, a jutalék pedig rögzítetten 1,5 százalék. Széchenyi Pihenő Kártya elfogadóhellyé váláshoz nem kell feltétlenül POS terminállal rendelkezni, de a kormányrendelet szerint a kibocsátó köteles megteremteni az internetes, vagy telefonon történő fizetés technikai feltételeit is, vagyis elég az elfogadáshoz internetes kapcsolattal rendelkezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.