Közélet

A közbeszerzési törvény módosításáról szavaztak

A közbeszerzési törvény módosításáról szavaztak

2011. június 27., hétfő
A közbeszerzési törvény módosításáról szavaztak

A közbeszerzésen ajánlatot tett fővállalkozó nem engedményezheti és nem zálogosíthatja el a neki járó ellenértéknek azt a részét, amelyből az alvállalkozóit kell kifizetnie - egyebek mellett ezt a módosítást fogadta el a parlament gazdasági és informatikai bizottsága hétfőn, amikor szavazott az új közbeszerzési törvényhez benyújtott módosító javaslatokról.

A 400 módosító javaslat zöme pontosítás, illetve olyan javítás volt, amely elírásokat tett helyre az eredeti törvényjavaslatban. Kiegészítés, illetve valós módosítás kevés volt a kormány és a bizottság által is támogatott indítványok között. Az eredeti szövegben szerepelt, hogy az ajánlattételi határidő lejárta után a közös ajánlattevők személyében - ide értve a gazdasági társaság alakítását is - már nem lehet változás. A gazdasági társaság alakítása kikerült a szövegből. Így a közös ajánlattevők az ajánlattételi határidő lejárta után is alakíthatnak közös társaságot a vállalt munkára. Ugyanez vonatkozik a kétfordulós eljárásokra is, ahol az első fordulóra jelentkezés után is alapítható társaság. A hirdetményeket a Közbeszerzési Hatóság teszi közzé. Ez egészül ki azzal, hogy a közzétételért beszedett igazgatási szolgáltatási díjat a hatóság a saját működésére köteles fordítani. A javaslat felsorolja azokat a bűncselekményeket, amelyek elkövetői nem vehetnek részt a közbeszerzési eljárásokban. Ez egészül ki a hűtlen kezeléssel, a hanyag kezeléssel, valamint a költségvetési csalással. Az eredeti szöveg szerint ha a teljes munka egyes részeire is lehetett ajánlatot tenni, akkor az eredménytelenség csak az eredménytelenségi okkal érintett részre hat ki. A módosítás szerint az ajánlatkérő kinyilváníthatja azt, hogy ha akár egy rész is eredménytelen, akkor az egészet annak tekinti. A kétfordulós eljárásban az eredeti szöveg szerint a pénzügyi, gazdasági, valamint a műszaki és szakmai alkalmasság mérlegelésével jutnak tovább a jelentkezők a második fordulóba. A módosítás kiveszi a pénzügyi és gazdasági alkalmasságot, így csak a műszaki és szakmai alkalmasság dönt a második fordulóba jutásról. Több olyan módosító javaslat volt, amely visszaállította volna a Közbeszerzési Hatóság státuszát arra a szintre, amelyen jelenleg a Közbeszerzések Tanácsa működik. Vagyis a kormányhivatal helyett az Országgyűlés alá tartozó szervezetté alakították volna vissza, e javaslatokat azonban nem támogatta a bizottság. A hatóság elnöke által kinevezendő döntőbizottsági tagok az eredeti közszolgálati jogviszony helyett kormánytisztviselői jogviszonyban tevékenykednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.