Közélet

Kübekházi határnyitás - ipari park a hármas határon? + FOTÓK

Kübekházi határnyitás - ipari park a hármas határon? + FOTÓK

2011. május 28., szombat
Kübekházi határnyitás - ipari park a hármas határon? + FOTÓK
Először 1997 májusában nyílt meg a kübekházi hármas határ ott, azon a ponton, ahol Magyarország, Románia és Szerbia határai találkoznak, majd novemberben, Szegeden megalakult a nevezett országok együttműködését előmozdító Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió. Azóta minden év május végén találkoznak a régió megyéinek képviselői, hogy együtt ünnepeljék meg az országok és a lakosság közeledését, a jószomszédi viszonyt. Az ünnepségen megjelentek a konzulátusok képviselői: a temesvári szerb, a szegedi és verseci román, valamint a szabadkai magyar főkonzul, továbbá a Magyar Köztársaság tiszteletbeli konzulja Temesvárról. A határnyitással azt is megmutatjuk, hogy ez a térség együtt kíván működni - hangsúlyozta Magyar Anna országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke és a regionális együttműködés soros elnöke. „Mi, politikusok nagyon keveset tudunk tenni akkor, ha a kezdeményezéseink mögé nem állnak oda az emberek, nem kapjuk meg a civil szféra támogatását. Örömmel konstatáljuk, hogy a politikusok és a civil emberek szándéka most azonos. Ez az esemény évtizedek óta megmozgatja a környék lakosságát. Összegyűlünk, s ezzel a közös rendezvénnyel is azt mutatjuk, együtt szeretnénk élni, kapcsolatokat tartani egymással gazdasági, kulturális téren. Reméljük, az itt jelen lévő fiatalok továbbadják majd ezt a gondolatot” – fejezte be az elnök asszony.

A politikusok és a civilek szándéka megegyezik

Tomislav Stantic, a Vajdaság Autonóm Tartomány Végrehajtó Tanácsának tartományi, régióközi, együttműködési és önkormányzati titkárságának titkára örömét fejezte ki, hogy ebben a nehéz időkben is fennmaradt a regionális együttműködés a 3 ország között. Külön köszönetet mondott a román kollégáknak, akik nagy lelkesedéssel írják tovább a pályázatokat, amelyek a jövőnket jelentik. A természeti csapásokról szólva kiemelte, nemcsak a hivatásos és önkéntes szakemberek mutatták meg, hogyan kell közösen cselekedni, a lakosság is csatlakozott hozzájuk, példát mutatva szolidaritásból. „Ezt az EU is elismerte, s nyilván ezért legnagyobb projektumunk, mely a katasztrófavédelemmel foglalkozik, támogatásban részesült.” A Duna-stratégiáról szólva a titkár kiemelte, a terv gazdasági, környezetvédelmi, idegenforgalmi hozadéka a Vajdaság szempontjából roppant jelentőséggel bír, mert ezáltal jobban ki tudják használni természeti és egyéb adottságainkat. A Temes megyei Tanács hangsúlyosan támogatja a három ország együttműködését, a helyi közösségek hagyományainak megőrzését, továbbá a regionális infrastruktúra fejlesztését. Adam Craciunescu megyei alelnök sikerként könyvelte el az elmúlt 14 évet. Számos projekt valósult meg gazdasági, idegenforgalmi, társadalmi szinten, melyek kedvezményezettjei a környék lakói, közösségei voltak. A román vendégek támogatják a Triplex Confinium ipari park létrehozását, mert véleményük szerint ez a térség gazdasági fellendülését nagyban elősegítené. Érdekük, hogy minél több közös projektet valósítsanak meg a térség lakói számára.

Vasárnap délutánig nyitva a határ

Az ünnepség után sor került a három országon keresztül vezető hagyományos határfutásra, melyet idén 10-dik alkalommal rendeztek meg, majd kulturális és sportrendezvények váltakoztak a határ menti településeken. Kübekházán falunap, Óbébán sakkverseny várta az érdeklődőket. Az ideiglenes határátkelő két napig, szombaton és vasárnap lesz nyitva. Magyarország és Szerbia között 9-től 17 óráig, Romániába pedig 10-től 18 óráig használhatják az utazni vágyók az átkelőt. Szegeden délután összeült a DKMT regionális együttműködés közgyűlése, melyen a megyei, illetve tartományi vezetők képviselői, a régióbeli kereskedelmi kamarák, oktatási intézmények, ifjúsági és civil szervezetek képviselői vettek részt. Portálunk felkérte Magyar Annát, ismertesse, milyen fázisban vannak a román vendégek által is említett ipari park tervei. „Régi kezdeményezéstől van szó, amit a Csongrád Megyei Önkormányzat is támogat. A részletek kidolgozása folyamatban van, még egy háttértanulmány szükséges, hogy a magyar fél számára is kiderüljön, milyen előnyökkel jár a beruházás. Biztos vagyok benne, azzal, hogy itt a hármas határ környékén a három ország jogrendjének megfelelően kialakulhat egy ipari lehetőség, az a térség fellendüléséhez is jelentősen hozzájárul. Az ördög a részletekben rejlik, most is dolgoznak a szakértők. Olyan projektet kell létrehozni, ami sikereket és eredményeket hoz mindannyiunk számára” - fejezte be Magyar Anna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.