Közélet

Térségi vállalkozói fórumot tartottak Kisteleken

Térségi vállalkozói fórumot tartottak Kisteleken

2011. április 13., szerda
Térségi vállalkozói fórumot tartottak Kisteleken

Térségi vállalkozói fórumot tartottak Kisteleken, amelyen B. Nagy László megyei kormánymegbízott ismertette a január 1-jén felállt kormányhivatalok munkáját, a kis- és közepes vállalkozókat érintő pályázati lehetőségekről, az új Széchenyi-terv keretében pedig Pitó Enikő, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. dél-alföldi régióvezetője beszélt. Nagy Sándor polgármesteren és a helyi vállalkozókon, gazdálkodókon kívül a fórumon részt vettek a környező települések polgármesterei, valamint az ÓNTE ügyvezetője, Tokovics Tamás is.

A kormányhivatalok megalakulásával lényegesen leegyszerűsödött a hivatali ügyintézés, az egyablakos rendszerben a polgár 1 helyen tudja elintézni az államigazgatással kapcsolatos ügyes-bajos dolgait, a bürokráciát, a párhuzamosságokat és a túlburjánzott közigazgatási rendszert egy polgárbarát, az ügyfélért dolgozó szolgáltató szemlélet váltotta fel, ami bizonyára sokakban ellenállást vált majd ki.

B. Nagy László

kitért az ország pénzügyi és gazdasági helyzetére: 21 ezer milliárd forint az államadósság, ami felfoghatatlanul sok pénz, napi 6,5 milliárdot fordítunk adósságszolgálatra. Az elmúlt kormány idején számolatlanul osztogatták az uniós pénzeket, amelyek mögött sokszor valós teljesítés sem volt, csupán papíron létezett a kifizetés, 4 ezer milliárd forint hagyta így el az országot. Az új kormánynak ezért le kellett állítania a pályázati pénzek kifizetését, zárolni a számlákat, mert a rendszer teljesen áttekinthetetlen és kaotikus volt. A ciklus végéig 1800 milliárd forint maradt uniós forrásokból, ebből kell helyzetbe hozni a kis- és közepes vállalkozásokat, talpra állítani a gazdaságot, felszámolni a munkanélküliséget, növelni az uniós országok között is rendkívül alacsonynak számító 54-56 százalékos foglalkoztatottságot, miközben az uniós átlag 66 százalék. Fél millió, többnyire iskolázatlan munkavállalót vissza kell hozni a munka világába, megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy a szociális juttatásokból jobban lehessen élni, mint az elvégzett munkáért járó bérből.

Munka nélkül nem megy

Mindenkinek el kell kezdenie dolgozni, mondta ki a varázsformulát B. Nagy, mert e nélkül nem lesz kilábalás. Az állam saját magán kezdte a takarékoskodást, elsősorban a közigazgatásban és az állami hivatalokban dolgozó hatalmas apparátus létszámát csökkentették. Az adminisztrációs költségek a GDP 10 százalékát is meghaladják, ebből 800 milliárd forint jelenti a vállalkozások terheit. A bürokratikus költségek csökkentése hozzájárul a foglalkoztatás bővüléséhez és a gazdaság megerősödéséhez. Az elmúlt 20-22 év elhibázott gazdaságpolitikája teljesen tönkreverte a mezőgazdaságot, eltűntek a helyi feldolgozók, kisüzemek, holott a válság leküzdéséhez éppen ők biztosíthatnák a túlélés esélyeit.

Pitó Enikő

a mikro-, kis- és közepes vállalkozások, valamint az önkormányzatok számára kiírt pályázatok feltételeit ismertette, ki, miként juthat támogatáshoz. Az elkövetkező 3 évben 1000 milliárd forintot különítenek el erre a célra. Az előadásokat követően számos kérdés hangzott el, főleg a körbetartozások megszüntetése, a mezőgazdaság támogatása, a belső piacok megóvása, a védjegyrendszer kiépítése foglalkoztatta a felszólalókat.

Nagy Sándor

és B. Nagy László a válságot és az ország esélyeit illetően mindenképpen bizakodó. Megtudtuk, Brüsszel 7 évben gondolkodik előre. A 2013 és 2020 közötti időszakra már most látszik, nagy változások nem várhatók: prioritást és nagyobb fejlesztési lehetőséget kap az energetika és a környezetvédelem, továbbá kevésbé fejlett régiók számára bővül a pályázati lehetőségek száma. B. Nagy László meggyőződése, hogy a jövő hosszú távon is meghatározó stratégiai ágazat a mezőgazdaság, ezen belül is az élelmiszer-termelés és az energetika. Ebben mi nyertesek lehetünk, hiszen élelmiszerből és vízből jól állunk. Az Unió belső piaca szabad, onnan senki nem lehet kizárni. Talán mi is hibásak vagyunk, ha nem magyar árut vásárolunk, hanem külföldit. Ha másként cselekednénk – nem véletlenül hajt a franciák többsége Peugeot-t, az olaszok zöme pedig Fiatot –, piacunk és a gazdasági szereplők hozzáállása is megváltozna, gyökeresen átalakulna. Kistelek azon 10 hazai település sorába tartozik, amely a legeredményesebb volt az uniós pénzek megszerzésében és felhasználásában. Nagy Sándor polgármester biztató szavaival zárult a fórum: fejlődésre vagyunk ítélve, ez a jövő, a vállalkozókat pedig mindenhol nagyon meg kell becsülni, mert ők a közösség fejlődésének zálogai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.