Közélet

Szóda vagy kölni? – húsvéti körkép ismert szegediekkel

Szóda vagy kölni? – húsvéti körkép ismert szegediekkel

2011. április 25., hétfő
Szóda vagy kölni? – húsvéti körkép ismert szegediekkel

Vannak, akik rokonokhoz, vendégekhez járnak húsvétkor, míg másutt a meghitt családi együttlét az ünnep egyik legfőbb jellemzője. Sokan a szódára esküsznek, mondván, csak azzal „igazi” a locsolkodás, míg más családokban a hölgytagok kedvenc illatát fújják rájuk. Három ismert szegedi személyiséget kérdeztünk húsvéti szokásaikról, Szondi Ildikó, Pál József és Petrovics Kálmán válaszolt kérdéseinkre.

Ünnepek alkalmával minden alkalommal szülővárosába, Gyömrőre látogat el

Pál József

, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, így idén is családi körben tölti a húsvétot. „Többször töltöttem a húsvétot Olaszországban, ahol mindig részt vettem a pápai miséken. Nagyon érdekes volt számomra, hogy a szombati húsvéti mise ott este 11 tájban kezdődik, s hajnali egyig tart, ami eltér a magyar szokásoktól” – mesélte el tapasztalatait.

Mint megtudtuk, gyerekkorában sokszor járt locsolkodni, mostanság azonban csak a legszűkebb család hölgytagjait locsolja meg a rektorhelyettes. A hölgyekkel egyébként van egy érdekes megállapodása is Pál Józsefnek. Elmondta, hogy mindegyiküknek van kedvenc kölnije, s mindegyiküket azzal locsolja meg. Ha véletlen nincs kéznél a megfelelő illat, akkor viszont marad a víz. „Hadd mondjak egy másik olasz példát. Ott a húsvéthétfő jelentősége abban rejlik, hogy kimennek a városból az emberek azért, hogy elmondják a jó hírt, vagyis a húsvéthétfői locsolkodás és utazgatás egyfajta apostoli tevékenységnek, a hit terjesztésének szokása. Ez nálunk is megvan, a mai napig él valamilyen formában a népi hagyományokban” – mondta el. „Igazi magyar sonkát, s tojást szoktam feltálalni tormával húsvétkor” – válaszolt kérdésünkre Szondi Ildikó MSZP-s képviselő. Csendes típusú a férje, nem szereti, ha a család csendjét megzavarják, így locsolkodók nem látogatnak el hozzájuk, Szondi Ildikót a szomszédjai viszont mindig meglocsolják. „Ha kimegyek a házból, mindegyik szomszédom meglocsol kölnivel. Én imádom ezt, a húsvéthétfő erre van, nagyon szeretem ezt a hagyományt. Egy kis faluból származom, Nyírmeggyesről, ott nagyon elevenen éltek a húsvéti népszokások, s úgy nőttem fel, hogy ezeket tartani kell. Nekem ez mindig visszahozza a gyermekkoromat, és én ilyenkor önzetlenül adom magam a locsolkodásnak” – fogalmazott Szondi Ildikó. Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szegedi Vízisport Egyesület igazgatója az ünnepi előkészületekből nem vette ki a részét, hiszen az EDF Démász Kupa, Hanzok Őrs Emlékversenyre és a „Sárkányok a Vízen” nevű szabadidős sárkányhajó-verseny szervezési munkálataival foglalatoskodott. „A húsvéti ünnepet mi az egyesületnél munkával és versenyszervezéssel töltjük” – mondta el portálunknak. Hagyományosan tartják a böjtöt Petrovicsék, s mint elmondta, vasárnap gyűl össze a család, míg a hétfőt barátokkal tölti. „Nagy locsolkodás nem szokott már nálunk lenni, hisz a gyerekek nagyok. A feleségemet szódásüvegből mindig meglocsolom reggel, ez is hagyomány nálunk, s így illik” – tette hozzá. A tiszta vízre esküszik az igazgató, szerinte csak ily módon igazi a locsolkodás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.