Közélet

Fidel Castro megerősítette lemondását

Fidel Castro megerősítette lemondását

2011. április 19., kedd
Fidel Castro megerősítette lemondását

Fidel Castro megerősítette a hivatalos kubai sajtó által kedden ismertetett egyik cikkben, hogy lemond a Kubai Kommunista Párt első titkári posztjáról, és kilép a párt központi bizottságából.

A 84 éves veterán kubai politikus a Cubadebate.cu című honlapon megjelent dokumentumban megindokolta, hogy miért nem volt jelen az új központi bizottságban, amelyet nem sokkal korábban - hétfőn - választottak meg. "

Raúl

tudta, hogy nem fogadok el semmilyen tisztséget a pártban" - írta öccsére utalva. Raúl így

Fidel

örökébe lépett a párt élén. Castro a párt megalapítása, 1965 óta volt annak első titkára. 2006-ban viszont egészségügyi okokból öccsére bízta a PCC irányítását. Azóta ténylegesen már nem gyakorolja az első titkári és a parancsnoki tisztséget, és még azután sem próbálkozott meg vele, hogy "javult az állapota, és ismét képes lett elemezni és írni" - olvasható a politikus közleményében. Fidel Castro írásában megjegyezte, külön javasolta öccsének, hogy a központi bizottság tagjelölti listájáról zárja ki mindazokat, akik "koruk vagy egészségi állapotuk miatt a jövőben már nem tudnának megfelelően szolgálatot teljesíteni a pártban". "Hozzátettem azt is, a legfontosabb az, hogy én ne legyek rajta ezen a listán" - írta Castro. A PCC VI. kongresszusán hétfőn a küldöttek az új központi bizottság megválasztása mellett elfogadtak egy gazdasági reformtervezet-csomagot is. A párt új vezetésének személyi összetételét közép-európai idő szerint kedden délután 3 órakor, a tanácskozás záróülésén ismertetik. Az eseményt a kubai rádiók és televíziók élőben közvetítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.