Közélet

Pick: folyamatban vannak a bértárgyalások

Pick: folyamatban vannak a bértárgyalások

2011. március 24., csütörtök
Pick: folyamatban vannak a bértárgyalások

A Pick Szeged Zrt. vezetésének közleményt adott ki a 2011-es bérfejlesztésekről folyamatban lévő tárgyalásokról, miután a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) zrt.-nél működő alapszervezetei a szakszervezet országos elnökségéhez fordultak a bértárgyalások halogatása miatt. A közlemény - melyet alább olvashatnak - úgy fogalmaz, hogy a Pick Szeged Zrt. vezetőségének határozott szándéka, hogy a vállalat gazdasági helyzetének figyelembevétele mellett, a munkavállalók számára is megnyugtató módon kerüljön sor a 2011. évi bérfejlesztésre. Éppen ezért a zrt. menedzsmentje csalódottan vette tudomásul, hogy a munkavállalók egy részét képviselő szakszervezet, a cégen belüli egyeztetés helyett, a nyilvánosság elé vitte a folyamatban lévő bértárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját - írja a Pick Szeged Zrt.

A cég vezetésének álláspontja szerint, a vállalatnál végrehajtandó bérfejlesztés mértékét és annak formáját, a cég gazdasági teherbíró-képességének figyelembevételével kell meghatározni úgy, hogy az a zrt. működőképességét ne veszélyeztesse. A szakszervezet képviselői által jegyzett közlemény is elismeri, hogy a magyar húságazat tevékenységét súlyos problémák jellemzik. A hazai fogyasztás folyamatos zsugorodása, az import termékek szerepének erősödése, együtt a szürke- és feketegazdasági szereplők térnyerésével, a legális szféra szereplőit, így a Pick Szeged Zrt.-t is évről-évre egyre nehezebb helyzet elé állítja. Ezen körülmények között, a vállalat tevékenységének a fenntartása, a meglévő munkahelyek megtartása is komoly eredménynek minősíthető. Ez különösen azoknak a híreknek a fényében értékelhető, melyek más magyarországi húsipari vállalkozásoknál zajló leépítésekről, üzembezárásokról szólnak. A szakmában közismert nehézségek ellenére, a Pick Szeged Zrt. vezetésének határozott szándéka, hogy 2011-ben is sor kerüljön a vállalat munkavállalóinak bérfejlesztésére. Annak mértékének meghatározásakor természetesen figyelembe vesszük az Országos Érdekegyeztető Tanács állásfoglalását és a vállalat teherbíróképességét egyaránt. A zrt. vezetése azért javasolta a bérfejlesztés mértékéről szóló döntés rövid ideig történő halasztását, hogy az idei év hosszabb időszaki forgalmi és eredményességi adatainak alapján – a megtett intézkedéseink miatt a helyzet javulásában is bízva – lehessen majd a bérrendezési lehetőségekről a későbbiekben állást foglalni. Az érdemi tárgyalások megkezdését ennek értelmében 2011. május végére javasoltuk időzíteni és 2011. július 1-től látunk lehetőséget arra, hogy a munkavállalók jövedelmének emelését illetően – a lehetőségek szerint – lépni tudjunk. Meggyőződésünk, hogy csak ezen információk birtokában van mód olyan megalapozott bérfejlesztési döntés meghozatalára, ami a munkavállalók számára elfogadható és egyúttal nem veszélyezteti a vállalat gazdálkodását, ezáltal a munkahelyek megtartását. A Pick Szeged Zrt. vezetése a továbbiakban is a fenti érvek figyelembevételével kívánja folytatni a bérfejlesztésre vonatkozó tárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel.

Pick Szeged Zrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.