Közélet

Pálffy István: a KÖSZ egy pilótajáték volt

Pálffy István: a KÖSZ egy pilótajáték volt

2011. február 28., hétfő
Pálffy István: a KÖSZ egy pilótajáték volt

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) egy pilótajáték volt, a korábbi kormányok csak tették bele a pénzt, aminek egy része a magánzsebekbe került - nyilatkozta Pálffy István (KDNP) és Gulyás Dénes (Fidesz) parlamenti képviselő az elmúlt nyolc év kulturális kormányzatai esetleges visszaéléseivel foglalkozó parlamenti albizottság munkájának részleteiről a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában hétfőn reggel. Az adásban az elkövetett hibákról és vélhetően aránytalan kifizetésekről ismertetett részleteket a két képviselő.

"Most a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat régészeti munkákra, ásatásokra kötött szerződései körében folytattunk konkrét vizsgálatokat. Ami indokolatlan kifizetések és kisíbolások tárgyában történt, az felmérhetetlen pillanatnyilag” - mondta

Pálffy István

.

Gulyás Dénes

elmondta: a KÖSZ-t 2007-ben hozták létre, kivonva ezzel a megyei múzeumok hatóköréből az ipari nagyberuházások előtti kötelező régészeti feltárásokat. “Itt húszmilliárd forint folyt át. Nem állítom, hogy minden tételt eltulajdonítottak, de rengeteg szabálytalanság volt” - hangoztatta a képviselő. Gulyás Dénes kiemelkedő példaként sorolt alvállalkozói szerződéseket, amelyekben nem volt meghatározva az elvégzendő feladat, ahogy a teljesítés-igazolás is hiányzott szerződések mellől. Összeférhetetlen szerződésekről is beszélt, példaként említve, hogy valaki megbízási szerződéssel végzett el olyan munkát, amit munkakörben is elvégezhetett volna. A pénz egy része megvan – mondta Pálffy István; például a Nemzeti Múzeum a még el nem végzett munkák után visszautalja a náluk lévő negyvenöt millió forintot a KÖSZ utódjának. A jövőben értékarány vizsgálatokat is elvégeznek majd; bizonyos munkák esetében például háromszoros különbséget találtak a munkadíj és a szakértők arra a munkára vonatkozó díjbecslése között – a különbség felfele értendő - hangzott a beszélgetésben. “A szabálytalan foglalkoztatásokat is tovább kell vizsgálni. Nem volt meghatározva, hogy milyen feladatokra kérték fel a dolgozókat, amint az sem volt igazolva, hogy milyen munkákat végeztek el. A KÖSZ – ez el is hangzott a bizottság ülésén – egy pilótajáték volt. Mindig tette be az állam, vagy a korábbi kormányok a pénzt, a másik oldalán pedig szívták ki azt. Így lehetett a közpénzt magánzsebekbe átirányítani” - szögezte le Pálffy István. A politikus szerint az elvégzett munka minőségével is komoly problémák vannak. “Gyakorlatilag koszt ragasztottak koszhoz, és nem végezték el a szakszerű régészeti munkát; a pótlás, a leltárba vétel szabálytalanul lettek elvégezve. Az is kérdés, hogyha ezt a munkát most még egyszer el kellene végezni, vajon ez milyen hiányt produkálna” - vetette fel Pálffy István. Hozzátette: a munkákat valóban újból el kéne végezni, mivel a megyei múzeumok joggal tartanak igényt a szóban forgó leletanyagokra, hogy felmutathassák a helyi helytörténet tárgyi emlékeit. Ezeket a kultúrkincseket nem lehet megnézni, nem lehet méltó helyen kiállítani, hatalmas károk keletkeztek – szögezte le a politikus. Gulyás Dénes hozzáfűzte: egyelőre Pest megye ügyeit vizsgálják, de már a bizottság létrejöttekor kapott levelet Győr-Sopron-megyéből régészeti szakemberektől, “ami ugyanilyen disznóságokra világít rá”. A jövőben ezeket az ügyeket is sorra veszik majd - hangzott a beszélgetésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.