Közélet

Jelentősen kiszélesedtek az utasjogok

Jelentősen kiszélesedtek az utasjogok

2011. február 15., kedd
Jelentősen kiszélesedtek az utasjogok

Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén nagy többséggel támogatta a buszon utazók jogairól szóló rendeletet. A közlekedési formák közül az utasjogi rendeletek sorában utolsóként szabályozott buszos utasjogok az Európai Parlament egységes kiállásának köszönhetően születhettek meg.

Kósa Ádám

fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte a rendelet elfogadását, mely a jövőben megkönnyíti majd minden állampolgár, beleértve a fogyatékosok buszon történő utazását is. Kósa Ádám néppárti politikus a három intézmény egyeztető bizottságának tagjaként maga is részt vett a kompromisszum kialakításában. Felszólalásában megköszönte, hogy a Parlament mindvégig kitartott a fogyatékossággal élők jogai mellett. Felhívta ugyanakkor az Európai Tanács figyelmét arra, hogy ezek a rendelkezések nem csak a fogyatékossággal élőkről szólnak, hanem minden állampolgárról, hisz egy erősen öregedő társadalomban élünk, ahol máról holnapra ugrásszerűen növekedni fog a fogyatékossággal élők száma. "Mikor látják be végre, hogy ezek a rendelkezések nem csak a fogyatékossággal élőkről szólnak?" - tette fel a kérdést hozzászólásában a képviselő. Mint ismeretes, a rendelet kimondja, hogy járattörlés, a busz túlfoglalása, a csomag elvesztése vagy megrongálása, valamint a két óránál hosszabb késések esetén, 250 km-nél hosszabb utak során a buszjáratok üzemeltetőinek az Európai Unió egész területén egységes tájékoztatási, segítségnyújtási és kártérítési kötelezettségük van. Ezen túlmenően a rendelet a fogyatékossággal élő, és csökkent mozgásképességű személyek számára jelentős többletjogokat biztosít a megállókban nyújtandó segítséget és speciális felszereléseik szállítását illetően. A képviselő zárásként kiemelte: "Most, hogy a repülőn, vasúton és hajón utazók jogai után kompromisszum született a buszos utasjogokban is, semmi nem állhat útjában egy egységes utasjogi chartának, melynek célja a különböző utasjogi előírások egységesítése, jelentős mértékben megkönnyítve ezáltal állampolgáraink életét".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.