Közélet

Nőtt az ország versenyképessége

Nőtt az ország versenyképessége

2011. január 5., szerda
Nőtt az ország versenyképessége

A GKI Gazdaságkutató és a Microsoft közös felmérése alapján Magyarország versenyképességi indexe (VEX) megnőtt 2010 harmadik negyedévében. A pozitív tendencia Románia kivételével a térség összes országára jellemző. A legnagyobb javulás Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon figyelhető meg – írja az Index.

A felmérés a visegrádi országok, valamint szomszédaink közül Ausztria, Szlovénia és Románia versenyképességi indexét mérte fel. A legnagyobb javulás a cseheknél figyelhető meg – 2,1 százalékkal –, míg Szlovákiában 1,5, Magyarországon 1,2 százalékkal nőtt az index. A térségben Románia teljesített a legrosszabbul, az ő versenyképességi értékük fél százalékot esett. Magyarország VEX-növekedéséhez elsősorban az export bővülése és a gyengébb forintárfolyam járult hozzá, közölte a GKI.

Javuló tendenciák

A VEX tényezői közül a makrogazdasági teljesítményt kifejező index értéke 2010 második negyedévéhez képest Csehországban igen erőteljesen, 4,4 százalékkal, Szlovákiában 2,5 százalékkal, Ausztriában 2,1 százalékkal, Magyarországon pedig 1 százalékkal nőtt, a többi vizsgált országban csökkent. A jól teljesítő országokon főként a beruházások és az export bővülése kedvezett. A munkatermelékenységi index 2010 harmadik negyedévében Lengyelországban 1,9 százalékkal, Szlovéniában 1,3 százalékkal, Ausztriában 1,2 százalékkal, Magyarországon 0,9 százalékkal javult. A többi vizsgált ország alacsonyabb értékeket teljesített. A költség-versenyképességben is javítottunk 3 százalékkal, itt Szlovákia, Románia és Lengyelország kivételével az összes vizsgált ország rontott. Itt a javulás legfőbb forrása a nemzeti valuta euróval szembeni leértékelődése volt. Az üzleti életben érezhető kockázatok enyhén, 1 ponttal mérséklődtek. A bizonytalan gazdálkodási környezet elsősorban a kisvállalkozókat zavarta, a közepes és nagyvállalatokat kevésbé. Az üzleti infrastruktúra alakulását jellemző új gépkocsi-eladások 2005 közepe óta lényegében folyamatosan csökkenő trendet követtek. 2010 harmadik negyedévétől azonban ismét jelentősen nőtt az értékesítés.

Forrás:

index.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.