Szijjártó: az EU-nak be kell látnia, hogy az illegális migráció veszélyes

2017. szeptember 14., csütörtök · Hozzászólok

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Uniónak (EU) be kell látnia, hogy az illegális bevándorlás és a kötelező betelepítési kvóta veszélyes és ellentétes az európai érdekekkel. Tovább »

A visegrádi országok egyetértenek: az illegális bevándorlás veszélyes

2017. szeptember 10., vasárnap · Hozzászólok

Európában komoly törésvonal alakult ki a bevándorlás- és a biztonságpárti országok között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Tovább »

Magyar nagykövetek: egységesek a visegrádi országok

2017. szeptember 9., szombat · Hozzászólok

A visegrádi országok, vagyis Magyarország mellett Lengyelország, Szlovákia és Csehország továbbra is egységesen lépnek fel az illegális bevándorlással, valamint a kényszerbetelepítéssel szemben – mondták a V4-ek országaiban dolgozó magyar nagykövetek az M1 aktuális csatorna Híradójában. Tovább »

Szijjártó: a visegrádi csoport egységes marad

2017. szeptember 8., péntek · Hozzászólok

Dacára minden megbontási kísérletnek, a visegrádi csoport egységes marad általánosságban, de ezen belül a migráció szempontjából is, ezt világossá tették egymás között és mások előtt a V4-ek az Európai Unió tagállamainak informális külügyminiszteri találkozóján – közölte Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter pénteken az MTI-vel telefonon Tallinnból, a találkozó helyszínéről. Tovább »

A Nyugaton dolgozó keletiek fokozatosan visszatérnek hazájukba

2017. július 25., kedd · Hozzászólok

Az 1989-es rendszerváltás után a Kelet- és Közép-Európából Nyugat-Európába irányuló migráció már elérte a csúcsot, s ezért várható, hogy a közeljövőben megkezdődhet a Nyugaton dolgozó keletiek visszatérése hazájukba – állapítja meg legfrissebb tanulmányában a Colliers International tanácsadó társaság. Tovább »

Orbán: közös munkacsoport áll fel a terrorizmus elleni küzdelemben

2017. július 19., szerda · Egy hozzászólás

NETANJAHU, Benjámin; Orbán Viktor; FICO, Robert; SOBOTKA, Bohuslav; SZYDLO, Beata

Benjámin Netanjahu javaslatára közös, terrorizmus elleni munkacsoport jön létre a visegrádi négyek (V4) országaival – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a V4 országok és Izrael kormányfőjének tanácskozását követően. Tovább »

Fazekas Sándor: erős, a gazdákat támogató közös agrárpolitikára van szükség

2017. július 18., kedd · Hozzászólok

A négy visegrádi ország, továbbá Észtország, Lettország és Litvánia nyilatkozatot fogadott el, amelyben leszögezték, hogy az Európai Unió költségvetéséből származó, megfelelő pénzügyi forrásokra épülő, erős, a földműveseket, gazdákat támogató közös agrárpolitikára van szükség – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva. Tovább »

Lengyel miniszter: a V4 példamutató a nyugati civilizáció védelmében

2017. július 13., csütörtök · Hozzászólok

A visegrádi csoport (V4) példát jelent a többi európai ország számára a nyugati civilizáció erősítésében és védelmében – jelentette ki csütörtökön Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter a visegrádi országokból érkezett partnereivel közösen megtartott sajtóértekezleten, Varsóban. Tovább »

Orbán: a V4-ek elismerik az egyiptomi elnök stabilizáló munkáját

2017. július 4., kedd · Hozzászólok

SZÍSZI, Abdel-Fattáh esz-; Orbán Viktor; SOBOTKA, Bohuslav; FICO, Robert; SZYDLO, Beata

A visegrádi négyek (V4) kifejezték elismerésüket és megbecsülésüket Egyiptom elnökének azért a munkáért, amellyel stabilizálni próbálja országa térségét – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a V4-kormányfők és az egyiptomi elnök keddi budapesti csúcstalálkozóját követő sajtónyilatkozatában. Tovább »

Orbán: különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak

2017. június 19., hétfő · Hozzászólok

RUTTE, Mark; Orbán Viktor; MICHEL, Charles; SZYDLO, Beata

Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban, a visegrádi országok (V4) és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozója után. Tovább »

Ujhelyi: erős Európa nélkül nincsenek erős visegrádi országok sem

2017. június 19., hétfő · Hozzászólok

Fontos pillére lehetne az átalakuló Európai Uniónak a visegrádi országok szövetsége, de csak akkor, ha a szándékok nem a közösség szétverésére, hanem az unió józan és bölcs megerősítésére irányulnak – hangsúlyozta hétfői közleményében Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő. Tovább »

Varga Mihály: erősítenék a visegrádi országok és a közép-ázsiai térség együttműködését

2017. június 11., vasárnap · Hozzászólok

Magyarország nemcsak nemzeti, hanem a visegrádi országok (V4) szintjén is erősítené a közép-ázsiai térséggel meglévő kapcsolatokat, ezért V4-Közép-Ázsia együttműködési platform kialakítását kezdeményezi – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter magyar újságíróknak vasárnap Asztanában, kazahsztáni látogatásának utolsó napján, miután megbeszélést folyatott Kajrat Abdrakhmanov kazah külügyminiszterrel. Tovább »

Horvát államfő: Zágráb érdekelt a visegrádi négyekkel való együttműködésben

2017. március 28., kedd · Hozzászólok

Horvátország érdekelt a visegrádi négyekkel való (V4) együttműködésben – jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kedden Zágrábban, Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. Tovább »

Az Európai Unió és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a V4 házelnökei

2016. december 4., vasárnap · Hozzászólok

Az Európai Unió (EU) és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) parlamenti elnökei azon a munkamegbeszélésen, melyet a hétvégén a délkelet-lengyelországi Przemyslben megtartottak. Tovább »

Nézőpont Intézet: nem szabad hígítani a visegrádi négyek rendszerét

2016. október 15., szombat · Hozzászólok

Nem szabad hígítani a visegrádi négyek (V4) rendszerét, ugyanakkor arra van szükség, hogy kétoldalú együttműködés keretében más államokat is bevonjanak – mondta az Ausztria belépésével kapcsolatos felvetésről az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában a Nézőpont Intézet elemzője. Tovább »

A V4-ek közül Szlovákia költ a legtöbbet egészségügyre, de ott a legalacsonyabb a várható élettartam

2016. július 27., szerda · Hozzászólok

Bár a visegrádi négyek (V4) országai közül Szlovákia fordítja egészségügyi kiadásokra hazai össztermékének (GDP) legnagyobb hányadát, a lakosság várható élettartama ott a legalacsonyabb – derült ki a szlovákiai egészségügyi minisztérium elemzéséből. Tovább »

Május elején Prágában találkoznak a visegrádi, skandináv és balti országok külügyminiszterei

2016. március 15., kedd · Hozzászólok

Május elején Prágában találkoznak a visegrádi (V4), a skandináv és a balti országok külügyminiszterei – jelentette be Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Margot Wallström svéd külügyminiszterrel. Ezt megelőzően áprilisban Lettországban találkoznak ugyanebben a formátumban a külügyi tárcavezetők. Tovább »

Szijjártó: a V4 szorosabb együttműködést javasol az EU és Macedónia között

2016. február 25., csütörtök · Hozzászólok

Szijjártó Péter

A visegrádi országok (V4) azt javasolják, hogy az EU vonja szorosabbra együttműködését Macedóniával – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután macedón kollégájával egyeztetett.
Tovább »

Kétnapos tanácskozást tartanak a visegrádi országok és Horvátország államfői Balatonfüreden

2015. október 8., csütörtök · Hozzászólok

Kétnapos tanácskozást tartanak mától a visegrádi csoport (V4) államfői és a horvát elnök Balatonfüreden, a találkozó fő témája a bevándorlás, a klímaváltozás és a nyugat-balkáni helyzet lesz.
Tovább »

Migrációs válság: kiálltak Magyarország mellett a visegrádi kormányfők

2015. szeptember 4., péntek · 4 hozzászólás

Orbán Viktor; KOPACZ, Ewa; SOBOTKA, Bohuslav; FICO, Robert

Kiállt Magyarország mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő abban a közös nyilatkozatban, amelyet a négy visegrádi ország miniszterelnökének a migrációs válsággal foglalkozó pénteki rendkívüli prágai találkozóján fogadtak el.
Tovább »

Szijjártó: kiváló a visegrádi együttműködés

2015. július 6., hétfő · Hozzászólok

Szijjártó Péter; Antall József

Kiváló a visegrádi országok együttműködése, ugyanakkor természetesen vannak kérdések, amelyeket részleteiben másként látnak az országok – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a harmadik Antall József Nyári Egyetem megnyitóján, hétfőn Budapesten.
Tovább »

Áder: ki kell használni, hogy a visegrádi országok nem Európa “beteg emberei”

2013. március 22., péntek · Hozzászólok

A visegrádi országok, köztük Magyarország és Lengyelország, nem Európa “beteg emberei”, nem a válságot, inkább a válságból való kilábalás esélyét jelentik az Európai Uniónak, s ezt a helyzeti előnyt érvényesíteni kell az uniós döntéshozatali fórumokon – nyilatkozott a köztársasági elnök Varsóban az MTI-nek pénteken.
Tovább »

A magyarok véleménye annyira negatív, hogy már nem tud romlani

2011. augusztus 15., hétfő · Egy hozzászólás

Akár a saját anyagi helyzetet, akár a gazdaság helyzetét értékelik, a magyarok véleménye olyannyira negatív, hogy hosszú ideje – függetlenül a reálfolyamatoktól – már nem tud romlani – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében készült legfrissebb Tárki-kutatásból, amelyet a visegrádi négyek országaiban készítettek.
Tovább »

Nőtt az ország versenyképessége

2011. január 5., szerda · Hozzászólok

A GKI Gazdaságkutató és a Microsoft közös felmérése alapján Magyarország versenyképességi indexe (VEX) megnőtt 2010 harmadik negyedévében. A pozitív tendencia Románia kivételével a térség összes országára jellemző. A legnagyobb javulás Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon figyelhető meg – írja az Index.
Tovább »