Közélet

AFP: Orbán megszilárdította hatalmát

AFP: Orbán megszilárdította hatalmát

2010. október 3., vasárnap
AFP: Orbán megszilárdította hatalmát

Az AFP francia hírügynökség vasárnap esti értékelése szerint Orbán Viktor magyar kormányfő megerősítette hatalmát, miután pártja, a Fidesz az önkormányzati választásokon megszerezte a budapesti főpolgármesteri tisztet, és lényegében megismételte az áprilisi parlamenti választásokon elért győzelmét.

A francia hírügynökség a szavazatok nem teljes feldolgozottsága alapján emlékeztetett arra, hogy a Fidesz először hódította el Budapest vezetését, és országosan ismét kétharmados többségre tett szert. A francia hírügynökség kitért arra, hogy a szocialisták számára - akik nyolc éven át voltak hatalmon, majd elvesztették az áprilisi parlamenti választásokat - csak az tűnt biztosnak, hogy a nagyvárosok közül Szegeden győznek. A Jobbik, amely az áprilisi választásokon jelentős előretörést ért el a szavazatok mintegy 17 százalékának a megszerzésével, most az ország észak-keleti térségében 20 százalék fölé tornázta fel magát, ám országos szinten némileg elmaradt áprilisi teljesítményétől - írta az AFP. A francia hírügynökség megállapította: a szélsőjobboldali párt cigányellenes retorikája olyannyira eldurvult, hogy a közszolgálati rádió és televízió nem volt hajlandó sugározni egyik választási kampányhirdetését, amelyben cigánybűnözést emlegettek. A Legfelsőbb Bíróság azonban felülbírálta döntésüket. Az LMP-ről, amelyet baloldali zöld pártnak nevezett, az AFP annyit jegyzett meg, hogy áprilisban a szavazatok 8 százalékával jutott be a parlamentbe, most a fővárosban 9 százalékos eredményt ért el, de vidéken ennél jóval szerényebb teljesítményre volt képes. Az AP amerikai hírügynökség azt írta, hogy a Fidesz "elsöprő győzelmet" aratott a vasárnapi helyhatósági választásokon. A dpa német hírügynökség úgy fogalmazott, hogy a Magyarországon kormányzó jobboldal "világos sikereket" könyvelt el. A Reuters brit hírszolgálati iroda idézte

Orbán Viktor

miniszterelnököt, aki szerint a választók a kormány munkájáról nyilvánítottak véleményt a vasárnapi szavazáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.