Közélet

Tovább gyűrűzik a piacos botrány a Marson

Tovább gyűrűzik a piacos botrány a Marson

2010. augusztus 23., hétfő
Tovább gyűrűzik a piacos botrány a Marson

Botka fenyegetőzik, a sajtón keresztül üzen az NFÜ-nek

A szegedi városvezetés a múlt héten egy piacbejáráson mutatta be a sajtónak, hogy a Mars tér körül minden rendben van. Pusztai Lajos, a piac igazgatója a fotósok és tollnokok gyűrűjében arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a téren béke honol, és az új, készülőben lévő nagycsarnokban már minden hely elkelt. De a háttérben korántsincs rend és tisztaság. Perek és szabálytalanságok miatt lehet, hogy a város nem kaphatja meg a 2,1 milliárd forintos uniós támogatást. Botka Lászlóa múlt heti piacbejáráson büszkén elmondta, hogy teljesítették a pályázati feltételeket, és a gyakorlatnak megfelelőlen jártak el. A követelmények teljesítése után a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek 150 napon belül alá kellett volna írni a szerződést, ám ez a mai napig nem történt meg. A polgármester egyébként kizártnak tartja, hogy a fejlesztési ügynökség elállna a támogatási szerződés aláírásától, szerinte ez példátlan lenne Magyarországon, ha erre sor kerülne. „Ha ez mégis megtörténne, akkor Szeged városa pert indítana az ügynökség ellen, és meg is nyerné” – hangsúlyozta.

A Magyar Rádió is a Mars térrel foglalkozik

Már az országos hallgatottságú médium, az MR1 Kossuth Rádió is utána járt az ügynek. A riportban Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Elnöke elmondta, hogy Szegednek nem lehetett volna pályáznia addig, amíg folyamatban vannak perek a beruházással kapcsolatban. A Mars téri kereskedők indítottak bírósági eljárásokat még 2006-ban. „Kifejezett szabálytalanságok történtek a pályázat beadásával kapcsolatban, több fórumon is téves döntések születtek. Azt szeretnénk elérni – mondta Petykó –, hogy Szeged városa épüljön, bővüljön, ugyanakkor mindenhol a törvényeknek megfelelően járjanak el mind a pályázatot beadók, kivitelezők, mind pedig a vásározók érdekei figyelembe vételével” – zárta gondolatait az elnök. Nagy Sándor alpolgármester már reálisabb a riportban. Az országos rádió internetes portálának nyilatkozva megjegyezte, hogy valóban vannak perek a mars téri kereskedők és az önkormányzat között, bár szerinte ezek a perek nem érintik a beruházás helyszínét.

A város indított pert, ami érintheti a piac területét is

Utána jártunk a hatályos, pályázati jogszabályoknak. Minden uniós pályázat „egyéb feltételek” rovatában, a következő kitétel szerepel: „Nem támogatható olyan projekt, amely a beruházást, illetve a fejlesztést olyan ingatlanon (saját vagy bérelt) kívánja megvalósítani, amely a pályázat benyújtásának időpontjában nem per- és igénymentes.” Megkérdeztük a Mars téri kereskedők szóvivőjét, Németh Jánost, hogy a beruházás helyszínét és területi igényét érintetik-e azok a pavilonok, amelyek jelen pillanatban is az októberben folytatódó peres eljárás tárgyát képezik. Németh János egy kérdéssel válaszolt: ha a város vezetése szerint a pavilonjaik nem érintetik a beruházás területét, akkor miért kellett erőszakkal ledózerolni azokat advent első vasárnapjának éjszakáján? "Természetesen érinti – mondja Németh, ugyanis a per tárgya a birtoklási és használati jog. A pavilonokra használati jogunk van, amelyek a mai napig élnek." Majd hozzátette, hogy a rádióriporttal ellentétben a kereskedők nem indítottak pert, hanem az önkormányzat indított ellenük keresetet. Ebben a perben kellett volna az önkormányzatnak az ideiglenességet bizonyítania a pavilonjainkkal kapcsolatban, de ez több éve nem sikerül az önkormányzatnak. A „Mars tér ügy” évek óta nagy port ver fel városban. „Megdöbbentő, hogy milliárdos beruházások kimenetelét Szeged polgármestere még az utolsó pillanatban is, a választások előtt hetekkel is meri kockáztatni. A kereskedők jogos kifizetése és kártalanítása helyett vitatkozik, bonyolult és szakmaiatlan jogászkodásba bocsátkozik. És továbbra is kérdés, hogy a 2,1 milliárd forintot Botka László a városlakó szegediek zsebéből fogja kivenni, projektfinanszírozás címén, vagy a szabályoknak megfelelően fog eljárni, hogy valóban épüljön és szépüljön városunk” – fűzte hozzá Németh.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.