Közélet

Zene és egyéb „fesztiválságok”

Zene és egyéb „fesztiválságok”

2010. június 26., szombat
Zene és egyéb „fesztiválságok”
Minden évben eljön a nyár, az iskolai szünet, a nyaralások kánaánja. Június és szeptember között virágzik a legtöbb fesztivál. Itt az ideje, hogy megnézzünk egy pár rendezvényt, mit is kínál nekünk idén nyáron Csongrád megye.

Rózsafesztivál

Kezdjük a legaktuálisabbal, a június 25-én megnyílt a XII. Szőregi Rózsaünneppel. A fesztivál szervezői idén is sok szeretettel várják a Tisza-Maros-szögi településre a rózsák kedvelőit koncertekkel, kiállításokkal, teaházzal, utcabállal, néptáncbemutatókkal és rózsavásárral. E térség öntéstalaja kedvező a rózsatermesztéshez, így a rózsák 90 százaléka innen származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. 26-án rózsákkal díszített lovasfogatok, hintók lepik el Szőreg területét, s több tízezer rózsát ajándékoznak majd a nézőknek. 27-én, a programsorozat zárónapján választják a Rózsakirálynőt, akinek nem elég szépnek lennie: rózsatermesztéssel kapcsolatos tudásáról is számot kell adnia.

Sokadalom

Mórahalmon, az Aranyszöm Rendezvényház udvarán 10 napig fog „állni a bál”: június 25-én a Homokhátságon is elkezdődött az egyhetes fesztivál, a VII. Homokháti Sokadalom. Minden nap más-más elnevezésű programsorozat csalogatja vendégeit: lesz többek közt rétesfesztivál, Nemzetközi Megyejáró fesztivál, szerb táncház, bornap és fúvószenekari találkozó. Az I. Dél-alföldi Rétesfesztivál programjai között egy kis érdekesség: Guiness-rekordkísérletként húsz méternél is hosszabb rétest fognak készíteni. Koncertekben sem lesz hiány, fellép a Crystal, a Magna Cum Laude, Bangó Margit, a BON-BON együttes, Dukai Regina és Hevesi Tamás is. Ágyas pálinka és saslik kóstolásra invitálják közönséget, utcabállal, nosztalgia bulival fűszerezve az estéket. Július 4-én, a rendezvény zárásaként pedig tűzijáték dübörög majd.

Mindszent

Az utolsó, IX. Mindszenti Rockfesztivált 2008-ban rendezték meg. A rockfesztivál honlapján így indokolták a befejezést: „egyre több helyi támadás érte többek között a hangerőért, az egyes sátorozókat a városban való viselkedésükért”. Helyette azonban július 3-án a Magyaro(c)k nevezetű programot ajánlják, melyre a belépés ingyenes. Többek közt lesz veterán motorok és autók felvonulása, főző-, szkander- és sörivó verseny. A programokat színesíti és lezárja 7 zenekar koncertje.

Kamionos találkozó

Július 16-a és 18-a között Szeged-Sziksósfürdőn dübörög majd több ezer köbcenti: jubilál a Nemzetközi Kamionos Country Találkozó, ez már a huszadik alkalom lesz, hogy a hatalmas teherszállítók ellepik a Napfény városát. Pénteken koszorúzás Szegeden, konvoj Sziksóstóra, Zsomboys-muzsika. Szombati családi programok dögivel: gyermekeknek rajzverseny, férfiaknak pörköltfőző-verseny, búváriskola Cseh Attilával, harckocsi-bemutató, terepverseny, kamion-szépségverseny. Este a River, a Black Riders Country és a Sachsentramp együttesek húzzák a talp alá valót. Vasárnap a szegedi Huszár Mátyás Rakparton gyorsulási verseny, kaszkadőr-bemutató és eredményhirdetés.

Körös-torok

Csongrád idén még szélesebb palettán kínálja a rockzenei koncerteken, mint tavaly. Augusztus 5-én megkezdődik a Körös-toroki Napok, amely szintén a huszadik évében jár. Talán ennek a jubilálásnak köszönhető, hogy igazi csemegéket tartogat a rendezvény a közönségnek: rögtön a nyitónap a Tankcsapda fog fellépni a Nagyszínpadon. 6-án egy kicsit másabb korosztályt vesz célba a fesztivál: este Somló-Charlie-Demjén trió koncertezik a Nagyszínpadon, míg a Rockszínpadon a Dystopia, Subscribe és Road fog zenélni. A 7-e este az ínyenceké: az Irigy Hónaljmirigy koncertje után az Első Emelet lép fel! 8-án a Csillag születik sztárjai bizonyítják tudásukat a Nagyszínpadon, majd a Neoton Família-koncert közben a rendezvényt tűzijáték zárja.

SZIN

Augusztus 25-29: Szegedi Ifjúsági Napok az Újszegedi Partfürdő területén. Hosszú évek alatt Magyarország egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát a SZIN. Nézzük csak a sztárvendégeket: a nulladik nap a Parov Stelar Band megjelenése ígérkezik a fő attrakciónak, az első nap pedig Chicane és Sugababes fogja szórakoztatni a fiatalokat. A második nap se lesz gyengébb, Scooter és a Europe együttes fellépése lesz a legnagyobb buli. Az utolsó napon, 28-án a The Rasmus és a N.O.H.A. zárja a rendezvényt. Emellett persze négy napig Magyarország legnépszerűbb zenekarai csapnak a húrok közé. Fürdőruha és napszemüveg viselése kötelező!

Halászléfesztivál

Már szeptemberbe nyúlik, de még a nyári fesztiválok hatása érvényesül a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál rendezvényei alatt. Szeptember 2-ától jobbnál jobb illatok fogják elárasztani a rakpartot, hiszen „A szegedi híd alatt” megkezdődik a halfőzés, elkészülnek a legjobb halászlevek és halételek. A programsorozat alatt folklór műsorokkal és kirakodóvásárral várják a vendégeket, s újra rotyog majd halászlé az óriás bográcsban, mely 6000 adag szögedi halászlé elkészítésére képes.

Farkas Kriszta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.