Közélet

Szeged közel van Temesvárhoz – mégis távol

Szeged közel van Temesvárhoz – mégis távol

2009. november 30., hétfő
Szeged közel van Temesvárhoz – mégis távol

A TEKMEK-et (Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége) Temesváron minden magyar fiatal ismeri, hiszen a 25 éve működő közösség a múlt század 80-as éveiben alakult, amikor még tiltva volt minden nemzeti alapon történő egyházi, katolikus gyülekezés. Szerencséjükre felkarolta őket Király Árpád plébános, így a lelkes kis közösség életben maradhatott. A háromtagú Csongrád megyei küldöttség legutóbbi látogatása alkalmával nemcsak mintegy félezer könyvet adományozott a helyi Bartók Béla Líceum magyar diákjainak, de felvette a kapcsolatot a városban működő ifjúsági és civil szervezetekkel is.

Pataki Adéltól

és

Kiss Endrétől

megtudtuk, hogy a közösség mintegy 70 tagot számlál. Közöttük nemcsak temesváriak, de Erdély városaiból és falvaiból származó, itt tanuló fiatalok is találhatók. Ez utóbbiak számára nehéz volt a beilleszkedés, hiszen aki a tömbmagyarságból jött, annak szokatlan a többnemzetiségű, 400 ezres nagyváros lüktetése, multikulturális sokszínűsége. Valóságos kultúrsokkon estek át ezek az egyetemisták, ezért a TEKMEK-nek fontos megtartóereje is van. Hetente rendeznek fix programokat, csütörtökönként például különböző előadókat hívnak meg, péntekenként közös ima következik, szombatonként énekpróba, majd közösségi est, vasárnaponként pedig misére mennek. A kevésbé kötött programok közé tartozik a gólyatábor, illetve a múlt hét végén éppen Temesváron megrendezett OKET (Országos Keresztény Egyetemista Találkozó). A temesvári fiatalok elárulták, hogy eddig több alkalommal is megkísérelték felvenni a kapcsolatot Csongrád megyei vagy szegedi hasonló profilú ifjúsági szervezetekkel, de valahogy sosem bizonyultak tartósnak. " Szeged közel van Temesvárhoz – mondja Adél –, mégis úgy érzem, mintha átjárhatatlan fal lenne közöttünk. Az erdélyi lelkészségek között szoros kapcsolatok alakultak ki, a Románia keretén belüli együttműködésre nincs is panasz, sokkal inkább az anyaországbeliekkel. Úgy tapasztalom, hogy a romániai magyar fiatalokban van egyfajta kisebbségérzet a magyarországiakkal szemben. Nem kellene, de van. Egyféle kitaszítottságérzés alakult ki bennük, hogy ők nem oda tartoznak. Valószínűleg ehhez az ominózus népszavazás is nagyban hozzájárult, meg a különböző politikai játszmák, melyeknek áldozatai elsősorban a határon túli magyarok lettek." Adél szerint nem adják fel a próbálkozást, és bíznak abban, hogy majdcsak összejön valamilyen kapcsolat egy magyarországi civil szervezettel annak ellenére, hogy ők sok mindenben másként látják a világ dolgait, mint az itthoni fiatalok. Nekik óriási erőt ad, hogy kiszabadulva a napi taposómalomból, a román egyetemről, a TEKMEK-ben végre magyarul imádkozhatnak, és olyan társaságban lehetnek, ahol mindenki bizalommal viseltetik a másik iránt, és ismeri egymást. Hogy mi lenne az érdekes a Csongrád megyei fiatalok számára Temesváron? "Sokszor találkoztam olyan magyarokkal, akik hallottak ugyan Erdélyről, tudják, hogy Romániában magyarok is élnek, de fogalmuk sincs az együttélés módozatairól" – meséli Kiss Endre. "Temesváron, a Bánság fővárosában – Kis-Bécsnek is nevezik sokan – rengeteg nemzetiség él, éppen multikulturalizmusáról vált ismertté. Fel tudjuk ajánlani a hozzánk ellátogató csoportoknak, hogy szerény körülményeinkhez képest szeretettel fogadjuk őket, és megmutatjuk nekik, milyen egy 400 ezer fős városban magyarként élni, milyen a magyar színház, a magyar szentmise, egyszóval: milyen az együttélés Temesváron."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.