Közélet

Óriásplakáttal „demonstrálnak” a szurkolók

Óriásplakáttal „demonstrálnak” a szurkolók

2009. november 3., kedd
Óriásplakáttal „demonstrálnak” a szurkolók
A szegedi fociszurkolók megelégelvén, hogy Botka László már évek óta nem áll szóba velük, s legutóbb a közgyűlésen kihúzott feliratuk után még a városháza dísztermének karzatát is lezáratta, ismét az utcára vonulnak, hogy hallassák a hangjukat. Ezúttal egy óriás reklámplakátot készíttettek, s béreltek neki helyet a sportcsarnokkal szemben. A „reklámot” kedden ragasztották fel. Egy hónapja, mikor kiderült, hogy a városháza dísztermének karzatát lezárták, azt írtuk: „Statikai okokra hivatkoznak a torony alatt, de sokakban felmerült a gyanú, hogy – polgármesterünk célzásából merített szavakat kölcsönvéve – talán a 'választópolgárnak álcázott aktivisták' ellen emelt védőbástyát az önkormányzati apparátus.” Nos, mindenesetre a szegedi labdarúgás jelenének és jövőjének védelmében létrejött Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil mozgalom vezetője, Nógrádi Tibor úgy gondolja, bizony nem véletlen, hogy a karzaton tartott demonstrációjuk után derült fény a halaszthatatlan felújításra. „2007 decembere óta többszöri megkeresésre sem fogadta a labdarúgó-szurkolókat a polgármester, majd mindent megtett elhallgattatásunkra. Először megtiltották az önkormányzati képviselőkkel folytatott városházi belső levelezésünket, majd eltiltottak bennünket a közgyűlés előtti személyes kézbesítéstől. Ezért – mikor újabb sarcként közel ötmillió forintot vontak el a szegedi fociból – már a karzatról üzentünk: Ne vegyétek el a focit Szegedtől! Sajnálatos módon kiírásunk után a díszterem statikai állapota megromlott…” – mondta el portálunknak Nógrádi. Ezután döntöttek úgy, más módot választanak következő üzenetük eljuttatásához. Óriásplakátot bérelnek. Az Ultras Szeged szurkolói csoport és más drukkerek segítségével összedobták hát a mintegy 80 ezer forintot, hogy egy hónapig Újszegeden, a sportcsarnok előtt olvashassa mindenki a debreceni és a szegedi városvezetés focihoz való viszonyának összehasonlítását, a „Kósa: Bajnokok Ligája, Botka: harmadosztály” felirat segítségével.

A harmadosztályú polgármester?

„Debrecen labdarúgása az 1999-es évben csődhelyzetbe, végveszélybe került, ekkor a város polgármestere, Kósa Lajos gyors anyagi segítséggel megmentette a Lokit, majd két év kemény munkával megtalálta a stabil tulajdonosi hátteret a csapatnak, megindítva őket azon az úton, mely napjaink BL-szerepléséhez s az egész ország, különösképpen Debrecen város elismeréséhez vezetett. Ezzel párhuzamban Szegeden Botka László szocialista polgármester 2005-ben a segítségnyújtás minden szándéka nélkül hagyta meghalni a népszerű és eredményes szegedi futballcsapatot, a Szeged FC-t, majd rezzenéstelenül nézte végig, sőt segítette 2007 őszén, hogy az újraéledő reményeket a labdarúgópályák tulajdonának megszerzésében és felszámolásában érdekelt építőipari cég hogyan tette tönkre, végezte ki friss tulajdonosként az NB III-ban éllovas, szegedi nevelésű tehetségek tömegét felvonultató csapatot. A Szeged Labdarúgó Klub Kft. által működtetett Tisza Volán SC együttesének edzőjét, elnökét több meghatározó játékos kíséretében Diósgyőrbe költöztette át” – olvasható a mozgalom vezetőjének sajtóközleményében, amit úgy folytat, hogy nemcsak emiatt tartják a szurkolók Botkát harmadosztályúnak, hanem gőgős hatalomgyakorlásáért is, ahogy a civileket a fent leírt technikákhoz hasonlóan rendre kizárja az érdemi véleménynyilvánítás lehetőségeiből. „Mára már a kommunikációnkra nem maradt más mód, mint az utca, s mivel Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester pár hete egy megbeszélésen egyértelműsítette, hogy a szegedi labdarúgás fejlődése ellen politikai döntést hozott a jelenlegi városvezetés, ezért ismét szólnunk kell, s ezt egy vásárolt óriásplakát felületen meg is tesszük” – adta újabb magyarázatát a különös demonstrációnak a szurkolói mozgalom vezetője. „Ezúton ismételten kérjük – pártállástól függetlenül – a városunk politikusait, hogy Szeged sportja ne legyen politikai csaták és döntések tárgya. Vegyék figyelembe, hogy Szegeden és az országban egyaránt még mindig a legnépszerűbb sportág a labdarúgás, melynek dicső 110 éves szegedi múltja, nagy utánpótlás- és tömegbázisa van. Városunk reprezentatív csapata a harmadosztály Alföld csoportjának legkisebb költségvetésű klubjaként vitézkedik. Van tehát hová fejlődnünk! Szeged város futballjának és polgármesterének is” – így Nógrádi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.