Közélet

Öt gödör Szegeden – 2. rész

Öt gödör Szegeden – 2. rész

2009. szeptember 7., hétfő
Öt gödör Szegeden – 2. rész
Akad, amelyik egy éven belüli beépítésére van esély, de némelyik eltűnése csak a távoli jövőben számíthatunk. Az előző cikkünkben bemutatott gödrökről kérdeztük a helyükre tervezett beruházások kivitelezőit és a szegedi önkormányzat illetékesét. A Centrum melletti, hosszú évek óta beépítetlen, elhanyagolt telekkel kapcsolatban a szegedi önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője, Molnár László sem mondott többet az előző cikkünkben leírtaknál, hiszen a tulajdonosnak jövő év közepéig megvan a lehetősége a terület beépítésére – bár elég valószínűtlennek tűnik, hogy bármi is történni fog addig, ha éveken át nem kezdtek hozzá a munkákhoz. Ha a Belváros 2001 Kft. ezt nem teszi meg, akkor megkezdődhet a kisajátítási eljárás, és csak ennek sikerét követően gondolkodhat el az önkormányzat a kifejezetten frekventált helyen lévő telek hasznosításán. Egyelőre még nincs határozott elképzelés arról, mi épülhetne a város egyik szégyenfoltjának helyére. A Móra Ferenc Múzeum melletti ásatás kapcsán Molnár László elmondta, amennyiben a régészeti feltárás során megtalálják a hajdani vártemplom nyugati kapuját, akkor a Stefánia és a vár körüli terület rendezéséről a város és a megyei önkormányzat egyeztet majd. A tervek között szóba került többek között a sétány olyan átalakítása is, mely után a középkori falmaradványokat a vastag üveggel lefedett járdán keresztül tekinthetnék meg az arra járók.

Folytatódik-e az építkezés a Honvéd téren?

A Honvéd térre tervezett Tisza-ház kivitelezője, a Bauinvest Kft. az eredeti tervek szerint már kész kellene legyen a terület beépítésével. Az elmúlt év végén szerződésmódosítást kértek az önkormányzattól, ennek fejében vállalták a szomszédos telek vízelvezetésének megoldását, amihez egy átemelő szivattyú-rendszert kell kialakítaniuk. A cég egyik beruházás-szervezőjétől azt az információt kaptuk telefonon, hogy szeptember elején újraindulnak a majdnem egy évre leállt munkálatok. Finanszírozási nehézségeik – az eredetileg választott pénzintézettől hosszú hónapokig nem kaptak pénzt – bankváltással oldódtak meg, így most már nem látják akadályát annak, hogy folytatódjon az építkezés. A parkolóházat és a társasházat körülbelül egy év alatt tudják felépíteni, így a már eddig is sokszor módosított befejezési határidőt 2010. október-november környékére tippelte a kivitelező. A városházán ugyanakkor még nem tudtak az építkezés folytatásáról. Molnár László elmondta, a kivitelező cég júniusban a bankváltás miatt az önkormányzat hozzájárulását kérte a terhelési kötelezettség tulajdonlapon való módosításához. Ezt a hozzájárulást a hivatal elküldte nekik, a kft. részéről azonban még nem érkezett hivatalos válasz. A szerződés alapján 2009 novemberéig ideiglenes, 2010 januárjáig pedig végleges használatbavételi engedélyt kellene kérniük az épületre – a mostani állapotot látva az osztályvezető biztos benne, hogy ez fog megvalósulni. Ha pedig nem készül el az ütemezés szerint, akkor újból kell tárgyalniuk a szerződést. Mint megtudtuk, az önkormányzatnak a Honvéd téri beruházásra kötött szerződés esetében megvan az elállási lehetősége, de amíg van esély annak megvalósulására, addig nem szeretnének ezzel élni. „A városnak is az az érdeke, hogy ezek az üres telkek mielőbb beépüljenek” - mondta Molnár László.

5 milliárdos irodaházra várva

Egyelőre bizonytalan, hogy a Bertalan-híd lábánál letarolt fás területen mikor kezdődik meg az óriásberuházásként meghirdetett Partiscum irodaház építése, mivel a beruházást végző Arcadom Építőipari Zrt. jelenleg még folyamatosan a leendő bérlőket toborozza. A cég kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, az építkezés csak akkor kezdődhet meg, ha sikerül az irodaház 30 százalékát értékesíteni. Kiss Andrea elmondta, hogy mivel teljes mértékben magánberuházásról van szó, a válság miatt az Arcadom nem kezd bele az 5 milliárd forintos építkezésbe a megtérülés reménye nélkül. Ugyan erről a projektről Molnár László még bizakodóan nyilatkozott: „mivel nekik 2010 júliusáig kell teljesíteniük a szerződésben vállalt építkezést, akár még el is készülhetnek vele”, de mindez valószínűtlen annak fényében, hogy a kommunikációs vezető szerint mintegy 16 hónap szükséges a kivitelezéshez. Várhatóan itt is újra kell majd tárgyalni a határidőket. A munkálatok megkezdéséig a cég a területet folyamatosan rendben tartja, irtják a parlagfüvet is. Kérdésünkre – gondolkodnak-e a terület más célú hasznosításán is, ha nem sikerül belátható időn belül a beruházást elindítani – határozott „nem” választ kaptunk, ők is mindenképpen szeretnék a munkát mielőbb megkezdeni.

Még határidő sincs az Europarkra

A másik újszegedi nagyprojekt – az Europark – kapcsán megtudtuk, hogy mivel óriási beruházásról van szó, ezért az Interspar cégcsoport tulajdonosával kötött szerződésben nem jelöltek meg határidőt, még a Temesvári körutat és a jövőbeni Tisza-hidat összekötő út megépítésére sem. Az eredetileg benyújtott, a helyi sajtóban is óriási felhajtás közepette bemutatott látványos tervekből a terület tulajdonosa az idő múlásával fokozatosan visszavett. Mostanra a korábbi teraszokkal körülvett, a Tisza-felőli oldalon fregattot idéző üzletközpontból egy hagyományos külsejű Interspar áruház és a mellette lévő irodaház maradtak meg. A beruházás egyik legnagyobb bizonytalansági tényezője a MÁV. A kivitelezés kapcsán eddig az újszegedi állomás odébb helyezéséről beszéltek, amit a kivitelező el is vállalt. A nemrég nyilvánosságra került kormányzati tervekben viszont éppen az innen induló Újszeged-Makó-Mezőhegyes-Kétegyháza vonal bezárása is szerepel, így a cégnek már nem érdeke egy megszüntetésre ítélt állomás átépítése vagy áttelepítése. Ugyancsak megtorpanást okozott a déli Tisza-híd építésének elhalasztása is, hiszen enélkül a leendő Europark nem egy forgalmas főút mellett helyezkedne el, hanem egy zsákutcában. Molnár László szerint azonban nem kell lemondani a megvalósulásról, mivel a cégcsoport már óriási összegeket fektetett ebbe a projektbe. Gondolhatunk itt a hatalmas terület megvásárlásától a Heavytex bontásán át a Gyimesi utcában elbontott házak, lakások tulajdonosainak – az ingatlanok valós értékénél magasabb, összesen mintegy négyszázmillió forint – kifizetéséig sok mindenre. A kivitelező cégnél a témával kapcsolatban nyilatkozatra jogosultak jelenleg szabadságukat töltik, de később igyekszünk őket is válaszra bírni a felmerült kérdésekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.