Közélet

Magyar Anna: Számot kell adni az elmúlt két évtizedről

Magyar Anna: Számot kell adni az elmúlt két évtizedről

2009. június 16., kedd
Magyar Anna: Számot kell adni az elmúlt két évtizedről

Nagy Imre, az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanú miniszterelnöke és mártírtársai újratemetésének huszadik évfordulója alkalmából nyílt levéllel fordult a megyei közélet szereplőihez Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

NYÍLT LEVÉL A CSONGRÁD MEGYEI KÖZÉLET SZEREPLŐIHEZ

Tisztelt Csongrád megyei polgárok!

Ma ötvenegy esztendővel ezelőtt végezték ki Nagy Imre kormányfőt és mártírtársait, s napra pontosan húsz esztendővel ezelőtt temették újra az 1958 után arccal lefelé elhantolt 56-os hősöket. Nagy Imre élete a miniszterelnöki posztról lemondó nyilatkozaton múlt. Az egykori miniszterelnök, ha aláírja lemondását, tovább élhetett volna. Nagy Imre nem tette meg! Nem akarta elárulni nemzetét, kitartott elvei és 1956 magyar forradalma mellett. Kiegyezhetett volna azokkal az erőkkel, akik '56 novemberében, majd a kádári megtorlások során szembe meneteltek a történelemmel és a magyar nép érdekeivel, de a mártír kormányfő erre nem volt hajlandó. Fontosabb volt számára a lelkiismerete. Nagy Imre parancsa számunkra egyszerű: semmilyen körülmények között nincs kiegyezés azokkal, akik ártottak a hazánknak. Húsz évvel a Hősök terén lezajlott történelmi jelentőségű újratemetés után a közélet szereplőinek számot kell adni az elmúlt két évtizedről. Számot kell adni arról, hogy mi történt az országban, de sorra kell vennünk a helyi közösségekben, a településeken, a városokban, a megyékben végbement változások eredményeit és kudarcait. Ha nem készítünk számvetést, akkor elmosódik a felelősség. Márpedig a helyi, a megyei és az országos közélet szereplőinek feladata, hogy világossá tegyék, mitől romlott el az, ami húsz éve még reménytelinek tűnt?! Az 56-os miniszterelnököt kivégeztető Kádár a történelem szemétdombjára került, a jövő magyarjai undorodva fognak beszélni arról, hogy miként küldte bitófára egykori társait. Nagy Imre viszont kitartásával, halálával a nemzet nagyjai közé emelkedett, aki példa lesz a következő nemzedékek számára is. Itt van előttünk két magatartásforma: Kádár és Nagy Imre; kívánom a Csongrád megyei közélet szereplőinek is, hogy mindig a bennünk lévő Nagy Imrét tudjuk választani, és immáron végérvényesen képesek legyünk megszabadulni a bennünk lévő Kádártól!

Magyar Anna

s.k. a Csongrád Megyei Közgyűlés

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.