Közélet

„Elég volt! - hogy nincs egy labdád!"

„Elég volt! - hogy nincs egy labdád!"

2009. május 30., szombat
„Elég volt! - hogy nincs egy labdád!"
millenniumi19

Fenti címmel szervezett jótékonysági rendezvényt a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Wass Albert Baráti Társaság és a Szegedi Fidesz, amely során 100 futball-labdát osztottak szegedi iskolák, gyermekotthonok és kollégiumok részére. A Millenniumi Kávéházban Kiss-Rigó László megyéspüspök, Varga Zoltán, olimpiai bajnok labdarúgó, Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke és Péter Árpád, a Wass Albert Baráti Társaság elnöke várták az érdeklődőket egy kötetlen, sportot és közéletet egyaránt érintő beszélgetésre.

„Az egyháztól sosem volt idegen a sport, a fiatalok nevelése, csak előfordult, hogy nem volt elég lehetőségünk egy ehhez hasonló fejlesztésre" - osztotta meg a hallgatósággal a Grosics Gyula Futballakadémia megalapításának hírét

Kiss-Rigó László

, aki azt is elmondta, hogy az intézmény ugyan ebben az évben még bérelt pályát és kollégiumot használ, a következő évtől viszont már egy újonnan épült sportkomplexumban focizhatnak a gyerekek Gyulán. Határozott céljuk az akadémiával, hogy a tehetséggondozást segítsék. A határ túloldaláról is várnak gyerekeket, ezzel is szeretnék még jobban összehozni a Kárpát-medence magyarságát.

Társadalom és futball

„Szorgalommal és akaraterővel bárki érhet el jó eredményeket" - fogalmazott a püspök, majd hozzátette, hogy ebben az iskolában fontos szempont lesz a nevelés keresztény értékrendje is. „Vannak, akik cégérnek használják a hitre való hivatkozást - mi inkább azt mondjuk, ilyen szellemben szeretnénk foglalkozni a fiatalokkal." A püspök szerint ne a külsőségekben - keresztvetés a pályára lépéskor stb. - nyilvánuljon meg egy játékos hite, hiszen ezt akár babonának is tarthatná bárki. Példaként Kiss-Rigó László az akadémia névadóját,

Grosics Gyulát

állítaná a labdarúgók elé, aki életével és tartásával tett tanúbizonyságot keresztény hitéről.

Péter Árpád

kérdésére a megyéspüspök kifejtette, hogy a futball mindig is társadalmi kérdés volt, illetve mindig hitelesen leképezte a társadalom állapotát. A püspök szerint a jelenlegi helyzetben mindkét területen olyan mélyen vagyunk, hogy innen már csak felfelé vezet az út. Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a kettő közül bármelyik gyógyulása magával viszi a másikat is.

Szervezetlenség országos szinten

millenniumi22

Varga Zoltán

, az akadémia szakmai vezetője úgy véli, Magyarországon az a fő gond az utánpótlás-neveléssel, hogy a gyerekeknek nincsenek már grundjaik, ahová lejárhatnának játszani. Ezt kellene visszaadni nekik: a szabadságot, a játék szeretetét. A gyulai iskolában napi két alkalommal foglalkoznak majd velük kiváló edzők. Az ötven helyre már csaknem 150-en jelentkeztek, tehát látszik az érdeklődés a képzés iránt. A szakember szerint régebben a politikának sokkal fontosabb volt a sport, büszkék voltak rájuk és a sportban elért sikerekkel a politikusok is dicsekedtek mindenfelé. Most ez már nem érezhető, sőt a politika inkább úgy jelenik meg a futballban, hogy az erős szurkolói bázissal rendelkező klubokat ellehetetlenítik, mert a hatalom veszélyesnek tartja, ha sok ezer ember összegyűlik valahol. Varga felidézte, amikor a Ferencváros az ő edzősége alatt játszott a Newcastle United-del és azt a meccset húszezer néző látta. Talán ennek is köszönhető, hogy őt eltávolították akkor a posztjáról - vélte az olimpikon labdarúgó. Varga az 1968-ban a mexikói olimpiáról már nem jött haza, ezt azzal magyarázta, hogy az akkori magyarországi állapotokat a teljes szervezetlenség jellemezte, ahol már nem lehetett érdemi szakmai munkát végezni. Amikor viszont a rendszerváltás után hazatért, megdöbbenve tapasztalta, hogy a politika következtében ez az egész országban eluralkodott. Az edző úgy fogalmazott, még ma sem érti, hogyan veheti tudomásul szó nélkül ez a nép, amit vele csinálnak.

Egy focilabda is értéknek számít

Gyimesi László

elmondta, hogy ez a jótékonysági rendezvény azért is jött létre, mert az oktatásban olyan forráshiány tapasztalható, hogy az iskolákban már nemhogy egy futball-labda, de már egy kréta is komoly értéknek számít. Szegedi vállalkozók támogatásának köszönhetően osztották ki a labdákat az iskolák képviselőinek. A program végén a Tisza Volán focisuli játékosa,

Szélpál Norbert

rövid bemutatója következett, amit Varga Zoltán úgy kommentált: „Ha ez a fiú átutazik Gyulán, biztosan nem hagyjuk továbbmenni."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.