Közélet

Napfényfürdő: Most szabad a „Jupiternek”

Napfényfürdő: Most szabad a „Jupiternek”

2008. december 11., csütörtök
Napfényfürdő: Most szabad a „Jupiternek”

Fotó: Gémes Sándor

Portálunkat ismét megkeresték az Újszegeden, a töltés mellett élő olvasóink, akik arról panaszkodtak, hogy nem értik, ha nekik nem adnak engedélyt a gáthasználatra - autóbejáró építése és parkolási lehetőség céljából stb. -, akkor a Napfényfürdő építkezésében részt vevő több tonnás teherjárművek hogyan használhatják az árvízvédelmi gátat. A SZEGEDma.hu ezúttal is utánajárt az észrevételeknek.

November második hetében egy neve elhallgatását kérő újszegedi lakos ecsetelte részletesen

a töltés oldalába épített házával kapcsolatos tiltásokat

e hasábokon. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) igazgatója,

Dobi László

akkor ismertette, hogy a nagyberuházással kapcsolatos engedélyek kiadása hosszú egyeztetések és szigorú feltételrendszer következménye. A probléma forrása az volt, ha létezik technológia, amivel a töltésen is lehet mélygarázst, kutakat fúrni, a kisembereknek miért tiltja alapból határozat ezen építkezéseket?

Nincs egy lapon a fürdő és a magánház

Most a töltéshasználattal kapcsolatban merült fel ugyan ez a kérdés. Egy az olvasónk által a szerkesztőségünkbe eljuttatott videón valóban jól látható, amint többtonnás járművek rendszeresen hajtanak be az építési területre a gát tetejéről. Ismét felkerestük hát az ATIKÖVIZIGET, ezúttal

Borza Tibor

tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t. A mérnök elmondta, hogy az építkezés meghatározott ideig tart, és ezt folyamatosan ellenőrzik. Ráadásul a beruházónak konkrét árvízvédelmi tervet kellett készítenie arra az esetre, ha emelkedne a vízszint. Az esetleges árvízvédelemre minden eszköz, forrás biztosított. A város építési szabályzatát annak idején éppen azért módosították - megtiltva többek között a gát felől magánházak bejárójának megnyitását, a töltés állandó használatát -, mert képtelenség egész évben ellenőrizni a töltésen történő munkákat, közlekedést, míg egy időszakos építkezést szigorú feltételekkel nyomon lehet követni. Ráadásul - tette hozzá - nem említhető egy lapon egy közösségi érdekű beruházás és a saját célú igénybevétel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.